Preporod

Na putu izgradnje zdravog patriotizm­a

Medžlis IZ Livno nizom različitih aktivnosti posvetio je cijeli mjesec obilježava­nju Dana državnosti Bosne i Hercegovin­e

- ŠEJLA M.K.

Aktivnosti obilježava­nja Dana državnosti u Medžlisu Livno bile su raspoređen­e tokom cijelog mjeseca, obojene plavom i žutom bojom, a svaka od aktivnosti imala je svoju ciljnu grupu.

Četiri radionice sa djecom predškolsk­og uzrasta bile su posvećene saznavanju činjenica o domovini i razvijanja ljubavi prema istoj. Djeca su kroz igru učila nazive gradova, rijeka i planina, kroz folklor saznavala običaje Bošnjaka, pjevala pjesmice o Bosni.

Značajno je istaknuti svečanu akademiju koju je organizira­o BZK Preporod u Livnu, na kojoj su učešće uzeli polaznici mektebske nastave, koji su svojim nastupima izmamili osmijeh na licima svih prisutnih. Učenici prvog i drugog razreda plesali su i pjevali uz poznate pjesmice o Bosni, maskirani u cvjetiće, pod motom Tvoji smo cvjetovi mladi. Stariji učenici su izveli nekoliko recitala posvećenih Bosni. Imam džamije Ahmeda Dukata, Sadmir ef. Mustafić iznenadio je sve prisutne na džuma- namazu, dan nakon 25. novembra i počastio ih sa tortom na kojoj je oslikana zastava BiH, ali sa posebnim motivom razvijanja ljubavi i patriotizm­a. Bila je to gesta koja je izazvala mnoštvo pozitivnih reakcija svih džematlija. Članice Udruženja žena MIZ Livno (Odjel za brak i porodicu) obogatile su svečanu akademiju povodom Dana državnosti, dijeleći kolače ukrašene zastavicam­a BiH nakon završetka akademije. Mnogima je to izazvalo lijepe emocije i pobudilo ideju o zajedništv­u i zajedničko­m dijeljenju radosti i tuge. Muallime Medžlisa su za mlade majke organizira­le predavanje na temu Historija Bosne i Bošnjaka koje je održala profesoric­a historije Lejla Spahić.

Novi ciklus online predavanja i radijskih emisija, koji su dostupni na youtube kanalu medžlisa IZ Livno, bili su tematski posvećeni Danu državnosti.

Medžlis IZ Livno nastoji kroz program rada sa svim kategorija­ma džemata ukazati da je ljubav prema domovini vrlina koja treba da krasi svakog vjernika. Vjernik je uvijek dobar patriota, i on nikada neće u sebi razvijati negativna nacionalna osjećanja. Zbog toga ljubav prema domovini i svijest o suživotu gradimo od najmanjih nogu, kako bismo izrasli u zdrave i savjesne patriote.

 ?? ?? Nastup mekteblija na svečanoj akademiji BZK Preporod u Livnu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovin­e
Nastup mekteblija na svečanoj akademiji BZK Preporod u Livnu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovin­e

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina