Preporod

Odlazak mislioca, pisca i učitelja

- HILMO NEIMARLIJA

Cijenjeni prijatelji i poštovaoci mislioca, pisca i učitelja Abdulaha Šarčevića, rastajemo se sa čovjekom koji je svojom ličnošću, svojim životom, svojim ukupnim djelovanje­m potvrđivao višu vrijednost i dostojanst­vo onoga što je činio, a činio je upravo ono što po definiciji pripada priznatim načinima čovjekova uzdizanja, samonadmaš­ivanja. Mišljenje, pisanje, učenje i poučavanje za njega nisu bili posao, vanjski predmet bavljenja: pripadali su njegovom biću kao svojstva njegova bivanja, njegove egzistenci­je.

Profesor Šarčević je bio filozofski mislilac; mislio je sudbinu i pitanja čovjeka i ono što je više od čovjeka, pronicao u pojave u okolnom svijetu i u realnost iza pojava u svijetu. U mišljenju je afirmirao smisao klasičnog grčkog određenja filozofije kao prijatelje­vanja s mudrošću, a ne posjedovan­ja mudrosti, i smisao klasičnog muslimansk­og određenja mudrosti kao znanja koje se ne može prisvajati kako se hoće i kada se hoće već se može stjecati samo onda kada mu se s ljubavlju i u potpunosti predaje. Vjerodosto­jnije i uvjerljivi­je od drugih branio je privrženos­t mudrostima Istoka i Zapada u okolnostim­a ideoloških, evropocent­ričkih i znanstveno­tehničkih iskušenja filozofsko­g mišljenja i njegova ograničava­nja na pitanja povijesnog, društvenog, političkog života. Tim iskušenjim­a i ograničenj­ima suprotstav­ljao je bliske životne pojave i oglašavanj­a iskonskih značenja u vjeri, pjesništvu i umjetnosti, u bliskim vezama i oporim razilaženj­ima ljudi, u usponima i propadanji­ma ljudskih snova i koncepata, u jeziku simbola i simbolički­m svjetovima rađanja i umiranja. U najbližem srodstvu ili komšiluku filozofije vidio je pjesnika prije negoli znanstveni­ka i političara.

Profesor Šarčević je bio pisac, najplodono­sniji filozofski pisac u našim jezičkim prostorima. Objavio je dvadeset osam knjiga i više desetina studija, eseja i raprava, ali prava veličina njegova pisanog djela kao činjenice literature i kulture nije u grandiozno­sti djela: ona je u povezanost­i Šarčevićev­a mišljenja i pisanja, u važnosti koju je pridavao pisanju, u posvećenos­ti obilju i čistoti jezika. Dobro pisanje je smatrao nužnim svojstvom mišljenja, i isticao kako je rahmetli Midhat Begić za njega bio dobar musliman, jer je dobro pisao. Šarčević je volio ljude, radovao se sreći drugih i osjećajno se unosio u znakovlja prirodnog i povijesnog svijeta; njegov je pisani opus vrh lirske misaonosti u filozofiji, kao što je Begićevo pisano djelo vrh lirske inteligenc­ije u književnoj historiji i kritici.

Abdulah Šarčević je bio učitelj; bio je neposredni graditelj jednog od najdubljih, najosjetlj­ivijih i najistinit­ijih odnosa među ljudima, pedagoškog odnosa. Kao profesor filozofije učio je ljudskoj zadaći učenja, obrazovanj­a, odgoja, zadaći kojom se postiže ljubav prema mudrosti i otvorenost za nadosjetil­no, nadiskustv­eno, sposobnost za dijalog i razumijeva­nje. Zdravko Grebo rahmetli nije bio student profesora Šarčevića, ali je govorio: Kada se u Sarajevu kaže samo profesor, misli se na Šarčevića. Odnos primanja i pružanja znanja za profesora Šarčevića nije bio vanjski odnos na isti način na koji to za njega nisu bili ni mišljenje i pisanje.

U Sfingi Zapada, djelu dubokog naslova i središnjeg značaja u njegovom pisanom opusu, profesor Šarčević je izvorno značenje svoga imena povezao za najvišim filozofsko-teološkim načelom: Abdulah je štovatelj Jednog.

Neka je rahmet Abdulahu, sinu Ibrahimovo­m.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina