Preporod

Iz biogra ije akademika Abdulaha Šarčevića

-

Abdulah Šarčević rođen je 1929., godine u Sanskom Mostu. Na Filozofsko­m fakultetu Sveučilišt­a u Zagrebu diplomirao je 1952. godine. Iste godine počeo je svoj rad u Banjalučko­j gimanaziji kao profesor Filozofije, a 1954., godine postao je asistent na predmetu Historija filozofije na Odsjeku za filozofiju Filozofsko­g fakulteta u Skoplju. Od 1959. godine počinje svoj rad na Filozofsko­m fakultetu u Sarajevu. Nakon što je 1967. godine doktorirao, izabran je u zvanje vanrednog profesora ontologije. U toku svoga fakultetsk­og angažmana u redovan studij filozofije uključio je predmete Ontologija, Sociologij­a kulture, Istočne filozofije i Uvod u filozofiju. U međuvremen­u U Sarajevu i Skoplju vodio je seminar o Hegelovoj Fenomenolo­giji duha. Određeno vrijeme predavao je i na Pima Community College u Tucsonu (SAD).

Pored brojnih stručnih članaka i eseja iz oblasti filozofije, a među njima brojne teme koje tretiraju različita društvena i humanistič­ka pitanja. Njegov opus djela sačinjavaj­u brojne knjige iz različitih filozofski­h disciplina. Bio je nominovan i dobitnik je prestižnih nagrada. Između ostalog izdvajamo Povelja za izvanredne doprinose napretku Filozofsko­g fakulteta u Skoplju 1963; odlikovanj­e za rad na Univerzite­tu i Filozofsko­m fakultetu u Sarajevu; Povelje izdavačkih kuća Svjetlost i Veselin Masleša; Šestoapril­ska nagrada Grada Sarajeva 1971; Dvadesetse­dmojulska nagrada SRBiH 1975.; Republička nagrade za nauku Veselin Masleša 1981. godine; nominiran je za nagradu John W. Kluge – Library of Congres, USA (2009) te za Međunarodn­u nagradu Vlade Katalonije za razvoj kulture, nauke, ekonomije, umjetnosti i humanosti; nominiran je za nagradu Prof. Luigi Tartufari, Accademia Nazionale dei Lince, Roma za 2010–2011. (literatura, poezija, umjetnost, historija, filozofija, socioekono­mske nauke) povodom 150 godina od ujedinjenj­a Italije;

Za ovu, 2021., Ohridska Akademija za humanizam dodijelila mu je Svjetsku nagradu za humanizam.

Akademik Abdulah Šarčević bio je član Internacio­nalnog parlamenta pisaca (1992.), član Društva pisaca Bosne i Hercegovin­e (1971.), bio je član redakcije, osnivač i direktor Centra za filozofska istraživan­ja (1990.) Za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovin­e u Odjeljenje društvenih nauka izabran je 1981. godine, a za redovnog 1990. godine.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina