Preporod

Devedeset godina Hadži Idrizove džamije

- BAJRO PERVA

U novembru 2021. godine džematlije sarajevsko­g džemata Hrasno svečanim programima obilježili su 90. godišnjicu Hadži Idrizove džamije, a samim tim i 90 godina džemata.

Novembar 2021. za džematlije sarajevsko­g džemata Hrasno protekao je u znaku obilježava­nja 90. godišnjice Hadži Idrizove džamije. Prvo je Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo ugostila učenike Gazi Husrev-begove medrese. Potom su glavni imam i predsjedni­k Medžlisa Sarajevo, dr. Abdulgafar-ef. Velić i Jusuf Zahiragić, s najbližim saradnicim­a (Malik-ef. Šljivo, Miralem-ef. Babajić, Elvedin-ef. Klisura i hafiz Ammar-ef. Bašić, pomoćnici glavnog imama, i Muhamed-ef. Memić, sekretar) posjetili džemat.

Iz historijat­a džemata

Džamija u Hrasnom sagrađena je 1931. godine. Osam godina kasnije (1938/1939.) do džamije je izgrađena zgrada u kojoj je bio smješten mekteb, učionica, prostor za mujezina i imama... Zanimljivo je da je 1938. godine porušena Hadži-Idrizova džamija na Žabljaku (prostor nekadašnje Robne kuće Sarajka, danas BBI centra) koja je bila jedna od najstariji­h džamija u Sarajevu. Sagradio ju je 1557. godine Hadži Idriz, bogati trgovac. Vakufsko-mearifski sabor je odlučio da se ona poruši i da se njena građa i ime prenesu u Novo Sarajevo, na današnju lokaciju. Zemljište za gradnju džamije 1930. godine dao je Hilmaga Sahačić. Gradnja je počela u proljeće 1930., a završena je 1931. godine. Munara je sagrađena tek 1967. godine, a kamen kojim je građena donesen je sa Skenderije, tačnije od ostataka nekadašnje Skender-pašine džamije.

Imamsku misiju u ovom džematu obavljali su: Abdulah-ef. Smajić, Sinanudin-ef. Sokolović, Veiz-ef. Imamović, Adem-ef. Omerkić, Muharem-ef. Veladžić, te sadašnji imam Mehidin-ef. Bešlić.

Četrdeset godina imamske misije Muharem-ef. Veladžića

Povodom ovog velikog jubileja razgovarao sam sa najodgovor­nijim ljudima iz džemata. Mutevelija Alija Godinjak o džematu Hrasno i svom jedanaesto­godišnjem angažmanu u njemu kazao je:

“U ovu džamiju došao sam 1959. godine. Kao učenik došao na zanat. Doveo me brat Ramiz i rekao mi: `Ovo ti je džamija i ako hoćeš u nju dolazit tu ćeš klanjati, a ako nećeš to je tvoja stvar’. Dolazio sam u džamiju. Poslije rata stalno sam dolazio. U džamiji sam našao Muharem-ef. Veladžića koji je imamsku misiju ovdje obavljao 40 godina. U objektu koji je bio uz džamiju nekad je bila škola, pa policija, pa Armija RBiH, a budući da je to bio vakufski objekat, uspjeli smo ga vratiti i pripojiti džamijskom­e kompleksu. Fiko Lagumdžija je desetak godina bio mutevelija. Bio je veliki hizmećar džemata. Uspio je vratiti vakufsku zgradu i zemlju. Poslije Lagumdžije mutevelije su, po četiri godine, bili Halil Musić i Smajo Kapidžija. U džamiji se i danas ponešto radi. Sve smo pretvorili u džamiju. Sada ona ima tri ulaza, po dvije minbere i dva mihraba. Muharem-ef. je u džemat došao 15. marta 1980. godine. Ostao je u kontaktu s nama i po odlasku u penziju.”

Fahro-ef. Zolota, blagajnik u džematu: “U ovom džematu zatekao sam veoma lijep ambijent. Imam Muharem-ef. Veladžić bio je negdje moja generacija i imao je dobru komunikaci­ju s ljudima i, što je rijetkost, u džematu je boravio gotovo cijeli dan. Imao sam osjećaj da je u džamiji bio više nego u vlastitoj kući. Ovdje je imao jednu sobicu. On bi vikendom dođi na sabah-namaz i u džamiji bi budi do poslije jacija-namaza. Ostalim danima dođi bi na podne i ostani do poslije jacija-namaza. Zahvaljuju­ći njemu džamija je po cio dan bila otvorena.”

Džemat s preko 600 članova

Imama Muharem-ef. Veladžića u džematu je zamijenio Mehidin-ef. Bešlić. Oženjen je magistrico­m Belmom i u sretnom braku imaju pet djevojčica. O svojoj imamskoj misiji kaže: “Počašćen sam činjenicom da sam u džemat došao poslije Muharem-ef. u kojem je on proveo čitav svoj radni vijek. Lahko je nastaviti raditi poslije imama koji je uredno radio, vodio džemat, koji je svoj posao shvatao kao nešto uzvišeno, kao misiju. Prije dolaska ovdje, devet godina bio sam imam u Crnoj Rijeci. Budući da je to seoski džemat vrlo važna mi je bila misija u tom džematu. Potom sam došao u Bojnik u kojem sam ostao pet godina. Džemat Hrasno ima preko 600 članova. Imamo oko 130 djece u mektebu. Džamija je uvijek otvorena. Stotinjak džematlija bude na dnevnim namazima. Ko imamski posao obavlja s velikom ljubavlju ništa mu nije teško. Imam je svuda imam. U džematu imamo hafiza Marokanca Zekerijaha i Ibrahima, studenta FIN-a. Hafiz Zekerijah obavlja mujezinsku dužnost i učestvuje u mukabeli. Ima lijep mekam.”

 ?? ?? Zvanice na akademiji s Muharem-ef. Veladžićem
Zvanice na akademiji s Muharem-ef. Veladžićem
 ?? ?? Slijeva: Muharem-ef. Veladžić, Alija Godinjak, Mehidin-ef. Bešlić i Smajo Kapidžija
Slijeva: Muharem-ef. Veladžić, Alija Godinjak, Mehidin-ef. Bešlić i Smajo Kapidžija
 ?? ?? Bračni par Bešlić
Bračni par Bešlić
 ?? ?? Hadži Idrizova džamija
Hadži Idrizova džamija
 ?? ?? Mehidin-ef. Bešlić
Mehidin-ef. Bešlić
 ?? ?? Ha iz Zekerijah
Ha iz Zekerijah

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina