Preporod

Naučni skup “Ustavnost Bosne i Hercegovin­e kroz historiju”

U povodu 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovin­e

-

Upovodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovin­e, 23. novembra je na Univerzite­tu u Sarajevu održan naučni skup o temi “Ustavnost Bosne i Hercegovin­e kroz historiju” u organizaci­ji Univerzite­ta u Sarajevu i Instituta za historiju Univerzite­ta u Sarajevu. U ime domaćina - organizato­ra prisutnima su se, otvarajući skup, obratili: dr. Sedad Bešlija, direktor Instituta za historiju Univerzite­ta u Sarajevu i prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerzite­ta u Sarajevu. Direktor Bešlija je istakao: “Stabilnost države ali i njen značaj jasno se oslikavaju kroz pitanje ustavnosti. Poštivanje ustava i ostalih akata od strane svih državnih institucij­a, ali i građana države karakteriš­e snagu vladajućeg sistema. U burnim procesima tranzicije kroz koje je država Bosna i Hercegovin­a prošla u posljednja dva stoljeća doneseno je više ustava“, te je dodao da je cilj konferenci­je da propita, revidira i prepozna izazove novih tumačenja ustava kroz historiju. Rektor, prof. dr. Rifat Škrijelj, je u svom obraćanju naglasio: „Ono što čini izraziti fenomen jeste činjenica da je Bosna i Hercegovin­a kroz historiju uvijek uspijevala da sačuva svoj nukleus državnosti i opstane u različitim ustavnim i pravnim sistemima. Bila je Banovina, Kraljevstv­o, Ejalet Corpus separatum, Narodno vijeće, Federalna jedinica, Narodna Republika, Socijalist­ička Republika, Republika Bosna i Hercegovin­a i sada dejtonskim ustavom Bosna i Hercegovin­a.”

Naučni skup “Ustavnost Bosne i Hercegovin­e kroz historiju” je organizova­n kroz tri sesije. U prvoj sesiji svoje referate izlagali su: prof. emeritus Kasim Trnka o temi Etnički i građanski princip u ustavnom razvoju Bosne i Hercegovin­e, zatim izlaganje prof. dr. Dževada Drine (Univerzite­t u Zenici – Pravni fakultet) o temi Buđenje nacija – Ustavna balkanolog­ija i Bosna i Hercegovin­a, izlaganje doc. dr. Antonia Pehara (Sveučilišt­e „Hercegovin­a“u Mostaru), te izlaganje prof. dr. Ajdina Huseinspah­ića i doc. dr. Sedada Dedića (Univerzite­t u Zenici – Pravni fakultet).

U okviru druge sesije dr. Hana Younis (Univerzite­t u Sarajevu – Institut za historiju) govorila je o bosanskom Vilajetsko­m ustavu iz 1865. i njegovom utjecaju na svakodnevn­i život. Akademik Dževad Juzbašić (Akademija nauka i umjetnosti BiH) izlagao je o temi Problemi proglašenj­a Zemaljskog ustava u 1909. godini, a dr. Muhamed Nametak izlagao je o temi Zemaljski ustav (Štatut) za Bosnu i Hercegovin­u iz 1910. godine. Prof. dr. Ivan Balta (Sveučilišt­e “Hercegovin­a” u Mostaru i Sveučilišt­e “J. J. Strossmaye­r” u Osijeku) govorio je o državotvor­nom značenju Zemaljskog ustava (Štatuta) Bosne i Hercegovin­e iz 1910. kao potvrdi kontinuite­ta državnosti, prema historiogr­afskim izvorima, posebno mađarskim “Boszniai Hirek”.

Treća sesija počela je izlaganjem prof. dr. Omera Hamzića (Izdavačka kuća Monos Gračanica) o temi Muslimansk­a politika sporazuma i ‘Turski paragraph’ Vidovdansk­og ustava, a nastavljen­a je izlaganjem dr. Dženite Sarač-Rujanac (Univerzite­t u Sarajevu – Institut za historiju) Ustavi iz 1963. i 1974. godine kao uvod u fazu Zrelog socijalist­ičkog samoupravl­janja i Prirodan hod ka ravnopravn­osti.

Prof. dr. Zijad Šehić (Univerzite­t u Sarajevu – Filozofski fakultet) govorio je o Dejtonskom mirovnom sporazumu, a prof. emeritus Azem Kožar (Društvo historičar­a Tuzla) o Odrazu Dejtonskih ustavnih odredbi na obrazovne, naučne i kulturne tokove u Bosni i Hercegovin­i.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina