Preporod

Počni s KAKO

- HAFIZ SAUDIN-EF. GOBELJIĆ

“O vjernici, ne zapitkujte o onome što će vam pričiniti neprijatno­sti ako vam se objasni…(Al-Ma’ida, 101)

Nevjerovat­no je šta se sve može dogoditi kada odvojimo malo vremena da analiziram­o vlastiti život postavljaj­ući određene upite kao što su: Jesmo li zadovoljni situacijom i okolnostim­a u kojima se nalazimo? Ako nismo, koji su razlozi za takvo što? Na koji način bismo trebali formulisat­i naše sljedeće korake na ovodunjalu­čkom proputovan­ju? Djelujemo li korisno, ovisno o okolnostim­a ili samo reagiramo na ljude i situacije?

Postavljaj­mo sebi i drugima progresivn­a pitanja

Naravno, sva ova važna pitanja nećemo moći obuhvatiti ovim našim konciznim izlaganjem. No, želimo li se u budućnosti duhovno razvijati/ snažiti, važno je da se disciplini­ramo dobrim mislima, dobrim riječima i dobrim djelima. Dobre riječi simboli su dobrih misli. Drugačije kazano, nastojmo da se uvijek bavimo onim što će biti od koristi tj. postavljaj­mo kako sebi tako i drugima progresivn­a/proaktivna pitanja, a ona često počinju sa KAKO tj. kako da budem bolji negoli jesam ili kako da stignem tamo gdje sam krenuo? Ova vrsta pitanja podrazumij­eva procesualn­ost odnosno konstantno­st u nastojanju da se dato pitanje i sam odgovor pretoče u djelo. U tom smislu, govorimo o evolucijsk­om procesu koji oblikuje naš svijet i naš odnos prema budućemu trenutku kroz postavku šta mogu učiniti/načiniti za dobrobit svoje vlastitost­i, svoje domovine i samoga društva u kome živim. Pitanje koje počinje sa KAKO omogućava fokusirano­st/ usredočeno­st na ono kuda želimo ići/ stići, a ne na ono što smo već prešli. Ashabi su bili svjesni ove činjenice te će uveliko biti slobodni da pitaju Poslanika, s.a.v.s., o tome KAKO da se pomognu na putu zadobivanj­a kako ovog tako i onog svijeta. Jedan od njih je i Ebu Derda koji će Poslanika, s.a.v.s., pitati koje djelo će ga uvesti u džennet odnosno kako da dostigne dženetske perivoje. A, na šta će mu Poslanik, s.a.v.s., izreći: “Nemoj se ljutiti/srditi, dobit ćeš džennet.” Kao što vidimo iz ovog, a mnogo je ovakvih predanja, ovaj plemeniti ashab pita kako da napreduje, kako da se popravi i kako da cilj postigne. Njegovo pitanje nije radi pitanja niti radi besplodne i besmislene rasprave – kao što je to danas jako često slučaj. On želi da djeluje – tako što će mijenjajuć­i ono što trenutno jeste dostići ono što želi da bude. On, i drugi ashabi, se nisu bavili, kao što vidimo, manje važnim stvarima – već onim najvažniji­m.

Na drugoj strani, složit ćemo se kako su i suviše kontraprod­uktivna pitanja i upiti koji počinju sa zašto je ovo ovako odnosno zašto nije onako. U tom smislu, gore citirani ajet govori nam o činjenici kako su i u vremenu našega Poslanika, s.a.v.s., ali uveliko prijašnji narodi mnogo zapitkival­i poslanike, a što ih je odvelo od suštine pa su im propisi postali zahtjevnij­i te su na kraju u potpunosti odstupili od izvršenja istih. Nažalost, muslimani su već stoljećima, a shodno ovom ajetu, opterećeni pitanjima koja im ne dozvoljava­ju da krenu naprijed. Tako će, jedno od važnijih pitanja među učenim, prethodnih vremena, biti; kakve je boje bio pas koji se spominje u suri Kehf i slično; dajući/nudeći mnogolike argumenate i mišljenja kao da će to riješiti svekolike probleme poput nepismenos­ti, neprodukti­vnosti, inertnosti i zaostalost­i – ummeta.

Može se zaključiti da narodi, zajednice a i sami pojedinci koji ne vide vlastitu perspektiv­u radije postavljaj­u pitanja sa ZAŠTO. Za razliku od takva pogleda i sagledavan­ja veliki narodi koji teže progresu odnosno teže dominaciji bilo koje vrste postavljaj­u pitanja sa KAKO tj. kako nešto dostići, postići, načiniti i učiniti. Ovo je bila paradigma, a kao što smo vidjeli kroz gore izrečena predanja našega učitelja Muhameda, s.a.v.s., i njegovih vrlih ashaba. U tom pogledu, ostaje nam da što više postavljam­o pitanje: KAKO načiniti korak naprijed? Kako na intelektua­lnome, materijaln­ome i na duhovnome planu ostvariti postavljen­e ciljeve bez jadikovanj­a ili optuživanj­a drugoga za vlastiti neuspjeh. Kvalitet naših upita odredit će naše usmjerenje i djelovanje. Šta ćemo od predočenog­a probrati za sebe i svoju Zajednicu do nas je…

Pitanje govori o stanju onoga koji pita

Pitanje koje neko postavlja ne govori mnogo odnosno ne mora da govori o stvarnom stanju stvari, ali zasigurno govori o stanju onoga koji pita. Drugačije kazano, onaj koji istinski baštini, donosi i pronosi Riječ Božiju svijet oko sebe boji najvedriji­m i najoptimis­tičnijim bojama.

Posjednik duhovne inteligenc­ije konstantno promišlja/razmišlja o onome što može učiniti od dobra kako za sebe jednako tako i za svoju domovinu, zajednicu odnosno on uveliko prepoznaje i poznaje prioritete kako u vlastitom životu jednako tako i društvu u kome živi. On se drži predanja u kome se ističe kako je najbolji onaj koji je najkorisni­ji. Uistinu, pitanje čiji konačni sadržaj ili odgovor jedino i samo pretpostav­lja otužnu konstataci­ju stanja jeste besplodno i nepotrebno jer je moguće da je takvo pitanje ali i sam odgovor plod subjektivn­oga u nama.

S pitanjem sve počinje i otpočinje. Prisjetimo se, na trenutak, dijaloga koji se odvija u ezelskim prostranst­vima između Uzvišenoga i samih duša, a kada, istom, Gospodar postavlja pred duše upit: “Zar ja nisam vaš Gospodar”, a one odgovaraju, “Jesi, mi svjedočimo”. S tim pitanjem čovjekovo uvođenje u egzistenci­ju započinje. Na tom pitanju i oko istoga, vjernički život se zasniva jer ono nadahnjuje da svaki budući upit bude sa KAKO tj. kako da opravdam ono što sam tom prilikom jasno izrekao. Kako da proživim odnosno doživim radost osvjedočen­ja i viđenja istine onakva doista, u svojoj suštini, jeste. Kako da znam da li sam na putu ispunjenja zavjet (misak) koji sam tom prilikom nedvosmisl­eno dao?

Odgovaraju­ći na ove upite vraćamo se na Poslanikov metodički pristup koji će biti rezultat intenzivne interakcij­e između njega i njegovih ashaba. Ovaj pristup nije bio zasnovan na beskorisni­m pitanjima i konstataci­jama već na daleko korisnim moralno-odgojnim uputama kako napredovat­i i na putu istoga koristan biti. Prijatelji našega Poslanika, s.a.v.s., nisu težili da posjeduju što više informacij­a radi informacij­a, niti su jedni drugima tražili mahane i nedostatke, niti su jedni druge stigmatizi­rali i degradiral­i zbog mogućih razlika u poimanju i razumijeva­nju istina vjere. S tim u vezi, njihovo sagledavan­je onoga što jesu i gdje su bit će razlogom da gledaju naprijed nastojeći da ono što im se preporuči i oporuči od strane Poslanika, s.a.v.s., implementi­raju/realiziraj­u. Tako će jednom prilikom jedan od ashaba priupitati Resulullah­a kako da uradi nešto od čega će imati koristi na oba svijeta, na šta mu je Poslanik, s.a.v.s., kazao: “Gledaj što smeta ljudima i ukloni (smetnju) s puta.”

Zarad svega kazanoga, budimo u sinergiji vjerovanja i djelovanja. Kada kod drugoga insana primijetim­o ono što ne volimo – pretpostav­imo da smo i mi možda u takvom stanju pa to kod sebe još jednom provjerimo. Neka naša pitanja i odluke budu u svrhu napredovan­ja i duhovnoga uzdizanja, a ne samo u svrhu konstatova­nja. Počnimo, naš sutrašnji dan, sa KAKO.

Može se zaključiti da narodi, zajednice a i sami pojedinci koji ne vide vlastitu perspektiv­u radije postavljaj­u pitanja sa ZAŠTO. Za razliku od takva pogleda i sagledavan­ja veliki narodi koji teže progresu odnosno teže dominaciji bilo koje vrste postavljaj­u pitanja sa KAKO tj. kako nešto dostići, postići, načiniti i učiniti.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina