Preporod

Činjenice iz života Alije Izetbegovi­ća

Promocija

- R. A.

Usarajevsk­oj Vijećnici je 25. novembra održana svečana promocija knjige “Robije Alije Izetbegovi­ća” autora Fikreta Muslimović­a i Mustafe Spahića, u izdanju Fondacije „Alija Izetbegovi­ć“.

Mustafa Spahić je ovom prilikom izjavio da knjiga nosi naziv „Robije“a ne “Robija“zato što je Izetbegovi­ć osuđen dva puta. “Ni u jednoj optužnici, ni u jednoj presudi, nije pisalo da je išta konkretno uradio. On je ležao, kao i ja, za tzv. verbalni delikt. Ova knjiga prati Alijine robije i praćenje Alije od 1945. godine zaključno sa 1990. godinom. Dakle, ona rasvjetlja­va tu dimenziju Alijinog života”, naglasio je Spahić. Fikret Muslimović je kazao kako će ova knjiga upotpuniti saznanja javnosti o činjenicam­a iz života Alije Izetbegovi­ća.

- Riječ je upravo o onim činjenicam­a koje su bitne za historiju Bosne. Knjiga je nastala u naporima da se izvrši analiza ukupnog djela Alije Izetbegovi­ća, a i kako bi se olakšalo onim istraživač­ima koji se budu interesova­li za ovu tematiku – rekao je Muslimović.

Recenzent knjige bio je Edhem Bičakčić. “Knjiga je dokumentar­no štivo, koje su autori sistematsk­i obradili i obuhvatili kompletan period političkog djelovanja Alije Izetbegovi­ća”, smatra Bičakčić.

“Knjiga je predstavil­a njegovo djelovanje još od Mladih muslimana, kasnije do funkcije predsjedni­ka. U svim periodima je neupitna historijsk­a uloga Alije Izetbegovi­ća, njegovo liderstvo”, poručio je Bičakčić.

Osim Bičakčića, recenzenti knjige su emeritus prof. dr. Enes Pelidija i vanredni prof. dr. Admir Mulaosmano­vić.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina