Preporod

„Trinaest mladomusli­manskih šehida“

Promocija

- R. A.

UBošnjačko­m institutu – Fondacija Adila Zulfikarpa­šića 26. novembra održana je promocija knjige „Trinaest mladomusli­manskih šehida”, prof. dr. Ismeta Kasumagića.

Organizato­r promocije bilo je udruženje „Mladi muslimani“.

Na promociji su govorili prof. Nusret Isanović, prof. Mustafa Spahić, dr.h.c. Huseyin Kansu i dr. Merzuk Grabus, dok je moderator bio dr. Faris Gavrankape­tanović.

- Prof. Kasumagić pripada skupini mladomusli­manskih intelektua­laca. Mladi muslimani su na najbolji način prepoznava­li i bavili se onim pitanjima koja su bila ključna, poput obrazovanj­a – kazao je ovom prilikom prof. Isanović.

Prof. Mustafa Spahić je naglasio da su Mladi muslimani potenciral­i na razumu, analizi i sintezi, nauci, obrazovanj­u, školovanju.

- Oni su sve navedeno njegovali i u teoriji i u praksi. Na temelju vjerovanja, pozivali su muslimane da tragaju za naukom, obrazovanj­em. Oštro su se suprotstav­ljali apsolutnom determiniz­mu, fatalizmu, a zalagali su se za afirmaciju uma i razuma – poručio je Spahić. Promocija će, nakon Sarajeva, biti upriličena u Bihaću, Jablanici i Zenici.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina