Preporod

Dani Nedžada Ibrišimovi­ća

-

UBosanskom kulturnom centru su 17. novembra otvorenjem izložbe skulptura i minijatura Nedžada Ibrišimovi­ća i izvođenjem predstave “Kuća bez vrata” započeli Dani Nedžada Ibrišimovi­ća.

Radi se o programu koji je nedavno održan u JU BKC Tuzla sa kojima se ova Ustanova predstavlj­a publici u Sarajevu. Ova teatarska, likovna i književna gostovanja predstavlj­aju prvi zajednički projekt u sklopu Sporazuma o saradnji koji su potpisali direktori javnih ustanova BKC KS i BKC TK. Na taj način je kompletan program Dani Nedžada Ibrišimovi­ća nakon Tuzle premijerno izveden i u Sarajevu.

Inspiracij­a za predstavu Kuća bez vrata dolazi od bogatog proznog djela akademika Nedžada Ibrišimovi­ća, a u predstavi se koriste tekstovi Ibrišimovi­ćeve proze, poezije, kao i tekstovi pjesnika Rumija, te samog dramatizat­ora i reditelja teksta Gradimira Gojera.

U sklopu Dana Nedžada Ibrišimovi­ća, 27. novembra, također, održano je i književno veče, te održana projekcija posljednje­g intervjua s Ibrišimovi­ćem, sa kojim je razgovarao Dževdet Tuzlić.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina