Preporod

Veliki zeleni zid za zaustavlja­nje širenja Sahare

- PRIPREMILA: AJŠA HADŽIMEŠIĆ-HAFIZOVIĆ

Napori za izgradnju afričkog Velikog zelenog zida, koji bi trebao biti odbrambena linija protiv širenja pustinje, ove godine dobiva značajan zamah nakon duge stanke zbog godina borbe s nedostatni­m finansiran­jem, izvještava Al Jazeera.

Ove godine Zeleni zid je dobio veliku finansijsk­u injekciju jer su donatori na samitu One Planet u Parizu obećali 19 milijardi dolara za program, dok je američki milijarder Jeff Bezos rekao je da će njegova fondacija dodati još milijardu, piše AFP. Inicijativ­a za izgradnju afričkog Velikog zelenog zida, iza koje stoji 11 zemalja s južnog ruba Sahare, pokrenuta je 2005. godine, ali nikada nije realiziran zbog problema s dotokom novca.

Prema projektu Veliki zeleni zid će predstavlj­ati pojas šume u koridoru dugom 8.000 kilometara i širokom 15 kilometara koji treba da obgrli južni rub Sahare. Projekt koordinira panafrička Agencija za Veliki zeleni zid.

Inicijativ­u su prihvatile vlade Burkine Faso, Čada, Džibutija, Eritreje, Etiopije, Malija, Mauritanij­e, Nigera, Nigerije, Senegala i Sudana. Kad bude završen, bit će to najveća živa struktura na Zemlji. Veliki zeleni zid temeljni je afrički program za borbu s klimatskim promjenama i dezertifik­acijom. Trebao bi pomoći i u smanjenju problema sa siromaštvo­m i nestašicom hrane širom sjeverne Afrike, Sahela i Roga Afrike, navodi Al Jazeera uz napomenu da se radi o jednoj od najsiromaš­nijih regija u svijetu u kojima temperatur­e zbog klimatskih promjena najbrže rastu. Zidom se želi vratiti u život 100 miliona hektara opustjele zemlje do 2030. godine. Time bi se ujedno spriječila emisija 250 miliona tona ugljika i dobilo 10 miliona „zelenih radnih mjesta“.

Kako je za AFP rekao senegalski geolog Abdoulaye Dia, izvršni sekretar Agencije za Veliki zeleni zid, od 2005. do danas ovim projektom je oporavljen­o 4,6 miliona hektara zemlje u 11 zemalja, ali je napredak spor zbog nedostatka novca i UN-ove procjene da je finansiran­je ovog projekta nepredvidi­vo.

“Projekt su kritikoval­i kao sagu bez kraja, ali sada je postao realnost”, izjavio je Dia, napominjuć­i da je projekat i stvar smanjenja migracija s ovog kontinenta.

 ?? ?? Prema projektu Veliki zeleni zid će predstavlj­ati pojas šume u koridoru dugom 8.000 kilometara i širokom 15 kilometara koji treba da obgrli južni rub Sahare
Prema projektu Veliki zeleni zid će predstavlj­ati pojas šume u koridoru dugom 8.000 kilometara i širokom 15 kilometara koji treba da obgrli južni rub Sahare
 ?? ?? Generalni sekretar Agencije za
Veliki zeleni zid Abdoulaye Dia i direktor naučno tehničkog odjeljenja Abakar Mahamat Zougolou
Generalni sekretar Agencije za Veliki zeleni zid Abdoulaye Dia i direktor naučno tehničkog odjeljenja Abakar Mahamat Zougolou

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina