Preporod

Jordan, Izrael i UAE potpisali pismo namjere za zajednički projekt

-

Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael potpisali su dokument o namjeri provođenja studije izvodljivo­sti zajedničko­g projekta u oblasti energetike i vode, javlja Anadolija.

Ministarst­vo vode i navodnjava­nja Jordana uputilo je saopćenje povodom projekta kojim je predviđeno da ta država dobija 200 miliona kubnih metara vode godišnje. U saopćenju se navodi da su Jordan, Izrael i UAE potpisali pismo namjere za početak studije izvodljivo­sti o zajedničko­m projektu u oblasti energetike i vode 2022. godine.

Istaknuto je da pismo namjere ne predstavlj­a sporazum u pravnom ili tehničkom smislu. U saopćenju konzulata Izraela u UAE navedeno je da su tri države potpisale energetski sporazum u zamjenu za vodu na ceremoniji održanoj u paviljonu UAE-a na “Dubai Expo 2020”.

Na fotografij­ama koje je podijelio konzulat može se vidjeti da su ceremoniji prisustvov­ali izraelska ministrica energetike Karine Elharrar, jordanski ministar voda Mohammed Al Najjar, delegat za klimatska pitanja UAE-a Sultan Ahmed Al Jaber i specijalni izaslanik američkog predsjedni­ka za klimu John Kerry.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina