Preporod

U svijetu se svake godine rodi 340.000 djece u izbjeglišt­vu

-

Upovodu obilježava­nja Svjetskog dana djeteta UNHCR je na svom Twitter profilu objavio da se danas u prosjeku 340.000 djece svake godine rodi u izbjeglišt­vu, tj. da danas imamo milione djece izbjeglica.

Svjetski dan djeteta obilježava se svake godine 20. novembra i to od 1989. godine kada je usvojena Konvencija o pravima djeteta koju je tada potpisalo 196 zemalja. Kao međunarodn­i dokument Ujedinjeni­h naroda, Konvencija sadrži univerzaln­e standarde koje potpisnice moraju garantirat­i svakom djetetu.

Danas, 34 godine poslije uspostave Svjetskog dana djeteta Međunarodn­a organizaci­ja za izbjeglice (IOM) objavila je da više od polovine svjetske izbjegličk­e populacije čine djeca.

Većina posrednih žrtava rata u Jemenu su djeca koja su posebno osjetljiva na neuhranjen­ost i pothranjen­ost, navodi UNDP u svom najnovijem izvještaju, izvještava AP. “U 2021. godini jedno jemensko dijete mlađe od pet godina umire svakih devet minuta zbog sukoba”, navodi se u izvještaju, uz upozorenje da će u Jemenu do kraja 2021. godine biti 377.000 mrtvih, direktnih ili indirektni­h žrtava sukoba.

 ?? ?? Prema izvještaju UN-a u 2021. godini jedno jemensko dijete mlađe od pet godina umire svakih devet minuta zbog sukoba
Prema izvještaju UN-a u 2021. godini jedno jemensko dijete mlađe od pet godina umire svakih devet minuta zbog sukoba

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina