Preporod

“Canakkale 1915” preko Dardanela spaja Evropu i Aziju

- Most “Canakkale 1915” je dug 3.860 metara, a s vijaduktom pet kilometara

Predsjedni­k Republike Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je da će most “Canakkale 1915” preko Dardanela biti pušten u funkciju najdalje do 18. marta 2022. godine, na godišnjicu turske pobjede u Canakkaleu, izvijestil­a je Agencija Anadolija. Erdogan je ovo rekao na ceremoniji u Canakkaleu gdje se obratio povodom spajanja posljednje­g dijela konstrukci­je mosta “Canakkale 1915” preko moreuza Dardaneli, čime je Turska na još jednoj tački spojila Evropu i Aziju. Putovanje ovim mostom preko Dardanela trajat će svega šest minuta. “Ulazimo u razdoblje kada sve kopnene, pomorske, željezničk­e i zračne rute na tri kontinenta počinju prolaziti kroz našu zemlju i naše moreuze”, poručio je Erdogan, te dodao da je sada na redu projekat Kanal Istanbul.

Most “Canakkale 1915” je dug 3.860 metara, a sa vijaduktom pet kilometara. Raspon između dva stuba je 2.023 metra, simbolično za obilježava­nje 100. godišnjice Republike Turske 2023. godine.

Po završetku radova bit će most s najdužim rasponom između betonskih nosača. Erdogan je u osvrtu na ekonomsku situaciju kazao da Tursku i njene građane čeka svijetla budućnost ako uspiju nastaviti s napretkom kao u prethodne dvije decenije.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina