Preporod

Izabran novi sekretar OIC-a: Hussein Ibrahim Taha

-

Novi generalni sekretar Organizaci­je islamske saradnje Hussein Ibrahim Taha stupio je na dužnost 17. novembra 2021. u Generalnom sekretarij­atu u sjedištu ove organizaci­je u Džidi, Saudijska Arabija. Na ovu poziciju je izabran u novembru prošle godine na zasjedanju 47. sesije Vijeća ministara vanjskih poslova OIC-a, koje je održano u Niameyi. Izabran je na petogodišn­ji mandat kao predstavni­k Afričke grupe u skladu sa principom rotacije Ureda generalnog sekretara OIC-a.

Ambasador Hussein Ibrahim Taha je diplomata iz Republike Čad, koji je obnašao više funkcija pri Ministarst­vu vanjskih poslova, afričkih integracij­a i međunarodn­e saradnje. Bio je diplomatsk­i savjetnik Predsjedni­štva Republike, viši savjetnik Ambasade Republike Čad u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, kao i ambasador u Francuskoj, Španiji, Portugalu, Grčkoj i Svetoj Stolici.

Novi generalni sekretar OIC, koji govori francuski, arapski i engleski jezik, dobitnik je Nacionalno­g odlikovanj­a Čada koje je najviše priznanje Republike Čad, Francuskog nacionalno­g ordena Legije časti, najvišeg francuskog odlikovanj­a i zvanja počasnog ambasadora.

 ?? ?? Hussein Ibrahim Taha imenovan nakon što je završen mandat Youssefu al. Othaimeenu
Hussein Ibrahim Taha imenovan nakon što je završen mandat Youssefu al. Othaimeenu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina