Preporod

Muftija u Poljskoj: Pomaganje migrantima nije stvar samo vjere, nego i ljudskosti

-

Tomasz Miskiewicz, muftija koji vodi zajednicu muslimana u Poljskoj, proteklih dana izazvao je pažnju medija zbog akcija pomoći koje zajedno sa Lipka Tatarima na istoku Poljske pruža migrantima koji pokušavaju­ući u Poljsku iz Bjelorusij­e. Radi se o preko četiri hiljade migranata, većinom iz Iraka i Afganistan­a, koji čekaju na niskim temperatur­ama u šumi blizu poljske granice, koja je i vanjska granica EU-a i NATO-a. U izjavama za Reuters muftija Miskiewicz je naglasio da pomaganje migrantima nije stvar samo vjere, nego i ljudskosti.

„Nezavisno o tome ima li osoba pravo legalno ostati u Poljskoj, svako ima pravo na krov nad glavom, topli smještaj i obroke i dobru odjeću“, kazao je muftija Miskiewicz, koji je ujedno pohvalio inicijativ­u Katoličke crkve da pruži humanitarn­u pomoć.

Lipka Tatari, koji žive na istoku Poljske, malobrojna su zajednica koja broji oko dvije hiljade stanovnika koji pripadaju jednoj od najstariji­h muslimansk­ih zajednica u Evropi. Miskiewicz naglašava kako društvo treba izbjeći dodatnu patnju, posebno nakon što je povijest pokazala što se dogodilo u nacistički­m koncentrac­ijskim logorima poput Auschwitza ili tokom genocida u Srebrenici.

„Još uvijek nismo naučili tu lekciju. Lekciju o skromnosti: ljudi moraju pomagati jedni drugima“, poručio je muftija.

 ?? ?? U Bohoniki, na prostoru gdje
žive poljski Tatari ukopana
prva žrtva migrantske
krize na granici Poljske i Bjelorusij­e 19-godišnji Ahmed al Hassan iz Sirije
U Bohoniki, na prostoru gdje žive poljski Tatari ukopana prva žrtva migrantske krize na granici Poljske i Bjelorusij­e 19-godišnji Ahmed al Hassan iz Sirije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina