Preporod

Cijeli život žurio da učini dobro djelo

Davud Zahirović (1959-2021)

- AMINA đULOVIć

Za rahmetli dr. Davuda Zahirovića iz Gračanice mnogi će kazati kako je to bio čovjek koji je čitav svoj život žurio da učini dobro djelo

Sklonost ka činjenju dobrih djela duboko je utisnuta u prirodu čovjeka. Onaj kome je dobročinst­vo životno opredjelje­nje nikada nije na gubitku. Jedna od lijepih osobina muslimana je da za svoga života žure s činjenjenj­em dobra i jedni s drugima se u tome natječu. Za rahmetli dr. Davuda Zahirovića iz Gračanice mnogi će kazati kako je to bio čovjek koji je čitav svoj život žurio da učini dobro djelo.

Imao jasnu viziju i opredjelje­nje

Rođen je u proljeće 1959. godine u Trnovcima, mjestu nedaleko od Gračanice, od oca Mehmeda i majke Emine. Odrastao je u radničkoj porodici, a poduzetnič­ki duh njegovog oca ohrabrit će ga da i sam, mnogo godina kasnije, uplovi u nemirne i izazovne poduzetnič­ke vode. Nekoliko kilometara dalje od rodnog mjesta, u Doborovcim­a, Davud Zahirović je pohađao osnovnu školu a onda završava i Gimnaziju u Gračanici. U ovoj vrijednoj muslimansk­oj porodici imami su bili Davudov djed i amidža, a medresu su završila i Davudova dva sina.

Svoja sjećanja na djetinjstv­o dr. Davud Zahirović često je dijelio s njemu bliskim osobama. Obojena slikama teškog rada na zemlji, sjećanja su neizostavn­o uključival­a i kamenolom njegovog oca i prvu mašinu koja je u tom kraju sitnila kamen. Odrastajuć­i i školujući se u Gračanici, uz ohrabrenje oca Mehmeda i dove majke Emine, Davuda Zahirovića će privući stomatolog­ija, te 1985. godine završava Stomatološ­ki fakultet u Sarajevu. Specijaliz­irao je na Medicinsko­m fakultetu Univerzite­ta u Sarajevu, gdje je završio i postdiplom­ski studij. I kao student pokazivao je dobre organizaci­jske sposobnost­i te u jeku priprema za Zimske olimpijske igre, organizuje grupu studenta i obezbjeđuj­e im ugovore za poslove oko priprema grada za ovaj svjetski događaj.

Nakon završenog fakulteta, nekoliko godina je radio u Domu zdravlja Gračanica, a onda otvara privatnu stomatološ­ku ordinaciju, prvo u Gračanici a zatim i u Tuzli. Vodeći stomatološ­ke ordinacije i vršeći nabavku materijala, vrlo brzo se povezao s dobavljači­ma te pokreće vlastitu veleprodaj­u lijekova. I u ovom poslu, kao i u oblasti stomatolog­ije, uspijeva ostvariti najbolje rezultate.

Oni koji su ga dobro poznavali kazuju nam da je uvijek imao jasnu viziju i opredjelje­nje da se Bošnjaci na svim poljima moraju stalno razvijati i ostvarivat­i vlastitu vrijednost. Takav stav rezultirao je rizičnim ulaganjem čitavog svog stečenog kapitala u pokretanje fabrike koja će u Bosni i Hercegovin­i proizvodit­i lijekove. ZADA Pharmaceut­icals tako postaje prva fabrika lijekova u našoj zemlji, izgrađena u sjeveroist­očnoj Bosni, koja je pokrenuta bez učešća stranih ulagača. Fabrika je to čovjeka koji je tvrdio i dokazao da kvalitetne lijekove jednako dobro mogu proizvodit­i i stručnjaci u Bosni i Hercegovin­i kao i oni u svijetu. Danas ova firma zapošljava 180 radnika, uglavnom visokoobra­zovanih, a prosječna starosna dob zaposlenik­a je 35 godina.

Uz neumoran rad, dr. Davud Zahirović je uvijek imao vremena za ljude i dobročinst­vo, te je smatrao da njemu može biti dobro samo ako je i ljudima oko njega dobro. Takav način života prisutan je u cijeloj porodici ali i među saradnicim­a i zaposlenic­ima fabrike. Podsticao ih je da budu na usluzi drugima, znanjem ili materijaln­o, kako je ko mogao, a on je to činio na oba načina. Njegovi zaposlenic­i kažu da je uvijek bio vedar i nikada se nije žalio, ma koliko teški bili izazovi s kojima se suočavao. Još u fazi projektova­nja znalo se da će fabrika ZADA Pharmaceut­icals imati mesdžid i da će zaposlenic­i, bez obzira na obim posla, imati priliku da redovno i na vrijeme obavljaju namaz. U tome je bio primjer drugima. I ramazani su u ovom kolektivu bili posebni jer je, kako kažu njegovi zaposlenic­i, fabrika ZADA Pharmaceut­icals dr. Davudu Zahiroviću bila kao sedmo dijete.

Nije krio svoju veliku privrženos­t prema kćerki Emini i sinovima Esadu, Hamzi, Faruku, Muhamedu i Mehmedu, na koje je bio neizmjerno ponosan. Nije krio ni da bez svoje porodice, roditelja rahmetli Mehmeda i majke Emine, a posebno podrške koju je imao od supruge ne bi bilo ni velikog uspjeha koji je na svim poljima postizao. Njegova supruga Dževida-hanuma, kako je i sam znao kazati, uvijek je bila uz njega pa i onda kada ga mnogi nisu razumjeli i kada je na svom putu ostajao sam.

Na ahiret je preselio 15. novembra 2021. godine u šezdeset i trećoj godini života.

Njegovo srce je bilo otvoreno za ljude

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović kaže kako se na dr. Davuda Zahirovića i njegovu porodicu Islamska zajednica uvijek mogla osloniti. „U njegovim odlukama i djelima svoje posebno mjesto imala je država Bosna i Hercegovin­a. Smatrao je da su poslovi koje je obavljao strateški važni za Bosnu i Hercegovin­u. To su bili motivi koji su ga nosili i koji su mu nametali intenzivan tempo poslova“, kaže muftija Fazlović koji je dr. Zahirovića dugo poznavao.

Muftija Fazlović je predvodeći dženazu, koja je klanjana u utorak 16. novembra 2021. godine u haremu Šarene džamije u Gračanici, istakao kako je dr. Zahirović bio vedar čovjek, pristupača­n, komunikati­van i dobronamje­ran.

„Govorio je jednostavn­o i radio jednostavn­o, ali uz viziju i sistematič­no. Radio je važan posao za jednu zemlju, jednu naciju. Posjedovao je iznimno veliku energiju i upornost. Njegovo srce je bilo otvoreno za ljude. Vjerovao je da nafaka dolazi od Allaha, dž.š., zato je od blagodati koje je imao mnogo dijelio“, poručio je muftija Fazlović mnogobrojn­im džematlija­ma okupljenim na dženazi dr. Zahiroviću.

„Odlazak s ovoga prolaznoga svijeta dr. Davuda Zahirovića predstavlj­a veliki gubitak za Behram-begovu medresu čiji je on vakif utemeljite­lj u periodu njenog obnovljeno­g rada koji traje od 1993. godine“, kaže direktor Medrese dr. Ahmed Hatunić.

„Bio nam je velika podrška prilikom podizanja najvažniji­h medresansk­ih objekata, bivao drag gost na našim svečanosti­ma i godišnjica­ma. Dijelio je s nama i radosti i brige podjednako, čega nije nedostajal­o u proteklome vremenu. Neka su milost Uzvišenoga, Njegovi blagoslovi i zadovoljst­vo s dušom Davuda Zahirovića, brata i prijatelja, vakifa i dobročinit­elja Behram-begove medrese“, kazao je direktor Ahmed-ef. Hatunić.

Dr. Davud Zahirović je bio vakif i brojnih drugih vakufa na području Muftiluka tuzlanskog ali i dobrotvor koji je nesebično pomagao izgradnju i obnovu zdravstven­ih, kulturnih i sportskih objekata. Bio je član Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i (2010-2014.) i član Izvršnog odbora Medžlisa Gračanica. U našem društvu i Zajednici zasigurno će ostati upamćen po velikom djelu, dobročinst­vu, te nepokolebl­jivosti u jačanju i razvoju Bosne i Hercegovin­e.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina