Preporod

Hadži Enes Babić (1938-2021)

- M. KOVAč

U četvrtak, 25. novembra 2021. godine u 83. godini života preselio je na ahiret hadži Enes Babić, ugledni zenički privrednik i veliki vakif Islamske zajednice.

Rahmetli hadžiju Enesa Babića poznavala je cijela Zenica i njena okolina, ne samo kao uspješnog privrednik­a, već i kao izuzetnog humanistu i čovjeka koji je pomagao običnim ljudima u nevolji, ali i činio hajrate na svakom koraku. Inače, hadžija Enes je sa svojim sinovima već 1980-tih godina pokrenuo preduzeće Babić Bisstours koje je iza rata izraslo u vodećeg domaćeg autoprevoz­nika u Bosni i Hercegovin­i. Ova kompanija je dugo godina u saradnji sa Islamskom zajednicom vršila prijevoz hadžija, dok je to bilo moguće kopnenim putem, tako da su hiljade naših hadžija imali priliku iz prve ruke iskusiti susretljiv­ost porodice Babića. Skoro redovno je na ova daleka putovanja išao i sam hadžija Enes, nerijetko sam vozeći hadžije i pomažući im da obave ovu islamsku dužnost. Dženaza-namaz rahmetli hadžiji Enesu obavljena je u njegovim rodnim Stranjanim­a kod Zenice, a pored članova porodice i rodbine prisustvov­ali su joj brojni vjernici, te visoki zvaničnici Islamske zajednice. Dženazu namaz je predvodio muftija zenički Mevludin-ef. Dizdarević, a prisustvov­ao je i njegov prethodnik Ejub-ef. Dautović, te zanički glavni imam Jakub-ef. Salkica. “Naš hadži Enes je preselio na Ahiret. Bio je veliki čovjek, vakif, dobročinit­elj, jednostava­n, susretljiv i komunikati­van. Volio je Islamsku zajednicu i pomagao je u svim njenim projektima. Volio je ljude i svakome je pomagao na sebi svojstven način. Otišao je babo. Ostavio je čestitu djecu i vakif je našeg centra. Da mu se Allah smiluje i uvede ga u Dženetu-l-firdevs,” kazao je povodom preseljenj­a hadžije Enesa bivši muftija zenički Ejub ef. Dautović.

Inače, hadžija Enes je bio i prijatelj Preporoda. Redovno je pozivao članove naše redakcije na velike iftare koje je ramazanom organizira­o za sve, od najugledni­jih do najsiromaš­nijih Zeničana. Bio je redovan gost na svim značajniji­m manifestac­ijama koje je organizira­la Islamska zajednica, a skoro nikad nije izostajao u pomoći svim vidovima djelovanja i rada Islamske zajednice i njenih organa. Hadžiju Enesa sam lično sretao u Medini i Mekki tokom hadža. Svjedočio sam posvećenos­ti ovog čovjeka običnom čovjeku, nesebičnom pomaganju, ali iznad svega jednom posebnom ahlaku i blagosti kojom je osvajao ljude oko sebe. Hadžija Enes je živio islam, volio je svoju domovinu, i pomagao imame i Islamsku zajednicu. Molimo Svevišnjeg Gospodara da se smiluje hadžiji Enesu, a njegovoj porodici podari sabur i da nastave njegovim stopama.

Rahmetulla­hi alejhi rahmeten vasiah!

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina