Preporod

Odlazak vrlog su ijskog učitelja šejh Salih-ef. Ibriševića

-

Na ahiret je 22. novembra preselio šejh Salih-ef. Ibrišević u 81. godini života. Dženaza-namaz klanjana je 24. novembra u haremu Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, a ukopan je na mezarju Hambina carina u Sarajevu.

Po vasijetu šejha Salih-efendije, dženazu je predvodio Nazif-ef. Kurtanović. Posljednje­m ispraćaju šejha Salih-ef. Ibriševića prisustvov­ali su mnogi koji su poštovaoci njegovog lika i djela.

Iz biogra ije šejha Salihef. Ibriševića

Salih-ef. rođen je 15. maja 1941. godine u Paležu kod Kiseljaka. Osnovno obrazovanj­e završio je u rodnom kraju, a u Sarajevu gimnaziju. Položio je imamsko-hatibsko-muallimski ispit pod okriljem Islamske zajednice. Uz teorijsko izučavanje tefsira, hadisa, fikha, historije islama i drugih disciplina, posvećivao je vrijeme i družio se sa sufijama i duhovnim velikanima, a po njegovom svjedočenj­u, daleko najviše je naučio od Sejjida hadži Halid Babe Hulusija, koji će mu postati šejh i uvesti ga u nakšibendi­jski tarikat. Tokom svog radnog vijeka službovao je u Fojnici i najvećim dijelom u Sarajevu, kao imam, hatib i muallim u mnogim džamijama. Poslije rata je obnašao funkciju šejha u Nakšibendi­jskoj tekiji u Nedžarićim­a, a bio je pročelnik Sufijskog centra na Ilidži u Sarajevu. Salih-ef. Ibrišević dao je i veliki doprinos na polju izdavaštva i publicisti­ke. Autor je više knjiga, a napisao je i objavio desetine članaka i tekstova.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina