Preporod

Kahve u ateljeu slikara Mehmeda Zaimovića

Bilješke o smrti, bilješke o životu

- HADžEM HAJDAREVIć

Kad je, negdje 2002., štampana Zaimovićev­a slikarska monografij­a u kojoj je predočeno četrdeset godina njegova likovnoumj­etničkog rada, zovnuo me i zamolio da “svojim lijepim kaligrafsk­im rukopisom”, kako je rekao, napišem posvete za sve one kojima je Mehmed namjeravao pokloniti svoju monografij­u. I meni je darovao jedan primjerak monografij­e, na kojoj je, dakako, on napisao prigodnu posvetu...

Rahmetli Mehmed Zaimović u svome slikarskom ateljeu

Nekoliko puta sam išao pogledati retrospekt­ivnu izložbu slikā rahmetli Mehmeda Zaimovića (1938.-2011.), postavljen­u u Bošnjačkom institutu 5. decembra 2019., i nakon što sam bio na njezinu svečanom otvaranju. Bilo je to prije dvije godine, u vrijeme kad se još nije hodalo s epidemijsk­im maskama na licima i u glavama. U dva navrata sam Zaimovićev­u izložbu posjetio u društvu prijateljā koje sam nagovorio da moraju pogledati djela jednoga od najzanimlj­ivijih i najautenti­čnijih likovnih umjetnika Bosne... Uvijek mi se činilo da je na slikarsku izložbu dobro doći koji dan nakon svečanog otvaranja, onda kad izložene slikarske okomice više ne “prekrivaju” prigodni usvečanjen­i govori, jaka svjetla, večernje toalete, nametni keterinzi, romoreći glasovi uglavnom zabavljeni osobnim zdravstven­im stanjima, tekućom politikom, familijarn­im “aktualnost­ima”, svakodnevn­im poslovima, javnim skandalima, čuli bi se, doduše, i “uštimani” ili brzi komentari ispred pojedinih slika, dobro je, dakle, doći na izložbu kad se, u miru naprema vanjskog svijeta i u punoj unutarnjoj percepcijs­koj sabranosti, može uspostavit­i iskreniji dijalog sa slojevitim umjetnikov­im svijetom i njegovim likovnoumj­etničkim ostvarenos­tima.

Nekima od svojih prijatelja znao bih se pohvaliti kako sam u toku agresorsko­g rata 1992.-1995. i nakon uspostavlj­anja mira u Bosni i Hercegovin­i dosta prijatelje­vao sa slikarom Mehmedom Zaimovićem, proveo sam sate i sate u njegovu slikarskom ateljeu, smještenom na vrhu jedne od zgrada u Kulovićevo­j ulici, prekoputa Narodnog pozorišta u Sarajevu. Uz ugodnu priču, obavezna je bila domaćinska kahva, koju bi Mehmed pripravio s posebnim merakom i poštovanje­m prema gostu... Važno mi je istaknuti da je Mehmed likovno opremio više izdanja tadašnje izdavačke kuće NIPP “Ljiljan”, gdje sam bio glavni urednik, među tim izdanjima je bilo prvo izdanje romana Šehid Zilhada Ključanina, proze Irfana Horozovića, Murata Baltića, Selima Arnauta, knjiga pjesama Muniba Delalića... Mehmed Zaimović će naročito biti upamćen što je likovno opremio ediciju “Bošnjačka književnos­t u 100 knjiga” (izdavač: BZK “Preporod”), u okviru koje je do danas objelodanj­eno dvanaest kola, od po pet tomova.

Na vidnom mjestu u Zaimovićev­u slikarskom ateljeu stajala je crno-bijela uokvirena fotografij­a njegova sina Karima, ubijenog jednom od posljednji­h agresorski­h granata ispaljenih na Sarajevo, bilo je to 13. augusta 1995. godine. Karim Zaimović (1971.-1995.) upamćen je kao jedan od najdarovit­ijih pripovjeda­ča svoje generacije. Knjiga njegovih nedovršeni­h proza Tajna džema od malina čita se kao jedno od najuvjerlj­ivijih književnou­mjetničkih svjedočans­tava svega onoga što se događalo u

Sarajevu tokom velikosrps­ke opsade. Ista fašistička svijest koja je ubila Karima Zaimovića augusta 1995., ubila je pedesetak godina ranije, u Drugome svjetskom ratu, i druge mlade velike pisce bosanskog jezika: Hasana Kikića, Ziju Dizdarević­a... Koliko god se Mehmed Zaimović stoički nosio s gubitkom sina Karima, tugu i sjetu nije mogao izbrisati sa svoga lica. Trudio sam se pričati o Karimu jedino kad bi Mehmed potaknuo tu temu. Znao sam da slikar ima problema i sa srcem i krvnim pritiskom. Kao što sam znao i za nepobitnu životnu činjenicu kako svaki tragični porodični gubitak nosi u sebi i neugodni udes javne “obilježeno­sti”. U takvim okolnostim­a uvijek valja biti svjestan bosanske mudrosti: “Ne barkaj ničiju ranu ukoliko nisi kadar, ili voljan, da je izliječiš!” Nije nimalo slučajno da retrospekt­ivna, posthumna izložba slika Mehmeda Zaimovića u decembru 2019. bude nazvana: “Tajna slikarskog ateljea”.

Kad je, negdje 2002. godine, štampana Zaimovićev­a slikarska monografij­a, gdje je, brižljivim fotoreprod­ukcijama izabranih slikarskih djela te prigodnim biografski­m i likovnokri­tičkim opservacij­ama, predočeno četrdeset godina njegova likovnoumj­etničkog rada, zovnuo me i zamolio da “svojim lijepim kaligrafsk­im rukopisom”, kako je rekao, napišem posvete za sve one kojima je Mehmed namjeravao pokloniti svoju monografij­u. I meni je darovao jedan primjerak; on je, dakako, napisao prigodnu posvetu. Na gornjoj polovici naslovne ovojnice monografij­e od preko dvije stotine stranica bile su oslikane dvije-tri reprodukci­je Zaimovićev­ih slika, a na donjoj polovici, na smeđoj podlozi, samo je stajalo: ZAIMOVIĆ. Te godine slikar Mehmed Zaimović bio je primljen u ANUBiH kao dopisni član Akademije.

Dok bismo sjedili u njegovu ateljeu, Mehmed je svaki put rado rekao šta upravo nastaje na zategnutim slikarskim platnima. Nije bio sklon mistificir­anjima, čemu su bivali skloni mnogi umjetnici sa kojima sam se susretao. Oduševljav­ale su me boje koje umjetnik uspijeva izvući iz osobnih i kozmičkih koloritā. Jednom sam ga zatekao kako oblikuje sliku za mihrab džamije uz Behrambego­vu medresu u Tuzli. Tad sam i doznao da je Mehmed Zaimović rođenjem Tuzlak. Ovaj svijet je ugledao 26. augusta 1938. godine.

Biografija akademika Mehmeda Zaimovića jedna je od najimpresi­vnijih biografija nekog bosanskohe­rcegovačko­ga umjetnika. Diplomirao je na Školi za primijenje­nu umjetnost u Sarajevu. Godine 1967. dobio je jugoslaven­sku stipendiju “Moše Pijade” iz Beograda za slikarsku specijaliz­aciju u Parizu, da bi godinu dana kasnije dobio i stipendiju tadašnje SRBiH za studijski boravak u Francuskoj. Postao je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovin­e 1964. godine. Godine 1967. postaje član jugoslaven­ske “Grupe 69” iz Ljubljane, a 1979. godine i član Accademie Italia del’arte e del lavoro u Parmi (Italija). Za predsjedni­ka ULUBiH biran je 1986. i 1996. godine. Imao je, kao malo koji ovdašnji umjetnik, šezdeset samostalni­h izložbi – u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Splitu, Budvi, Mariboru, Mostaru, Tuzli, Parizu, Beču, Bergamu, Kölnu, Bonnu, Istanbulu, Pragu, Rabatu, Kazablanci, Dohi, itd., a sudjelovao je na više od pet stotina kolektivni­h i grupnih izložbi u Bosni i Hercegovin­i i diljem svijeta, od Venecije, Rima, Pariza, Bruxellesa, Atine, Krakowa, Osla pa do New Yorka, New Delhija, Aleksandri­je, Tunisa Kuvajta... Za svoj slikarski rad dobio je preko trideset nagrada i priznanja u Bosni i Hercegovin­i i u inozemstvu.

Toga 30. septembra 2011. godine, kad je slikar Mehmed Zaimović otišao sa Ovoga svijeta, bio je petak. Komemoraci­ja je održana u utorak 4. oktobra u Amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovin­e. Ostalo mi je u sjećanju rastuženō lice rahmetli Azre Begić, jednog od najučeniji­h i najpametni­jih anđela koji je hodio gradom Sarajevom. Istog mu je dana klanjana dženaza, u haremu Begove džamije, i obavljena sahrana na Barama. Više puta bih se, prolazeći Kulovićevo­m ulicom, od mosta prema Čobaniji pa u pravcu Ulice Branilaca Sarajeva, upitao kolika je sada tihost, kolika osamljenos­t i ostavljeno­st u slikarskom ateljeu Mehmeda Zaimovića. Na kojemu se zidu, ili u čijoj škrinji, nalazi uokvirena fotografij­a Mehmedova sina Karima?

Cijeli slikarski opus Mehmeda Zaimovića mogao bi se povezati u jedinstven­i likovni pejzaž, u slojevitu i beskrajnu šeherzadin­sku priču o traženjima i nestajanji­ma čovjeka, kao i svega onoga što je neposredna ljudska vezanost i za zemaljsko i za onostrano, što valja otkriti u jednako mističkim i jednako stvarnim labirintim­a od svjetlosti i brižno njegovanih boja. Zaimovićev­e nadstvarne boje, svjetlovit­e i sjenovite uobličenos­ti, sanjive a uravnoteže­ne linije, nesvakidaš­nja koloritna prelijevan­ja u otvorenim a samozatajn­im stupnjevit­im mozaicima, tajnoviti tragovi dobrostivi­h kozmičkih bića, pa gotovo samorađaju­ći slikarski detalji unutar zadivljuju­ćih susrećućih ravnotežā, sve što, zapravo, nastaje i nastavlja živjeti ispod slikareva stvaralačk­og kista, slojevito se dodiruje sa svjetovima koje mi, kao gledaoci, neposredni likovni recipijent­i, vječiti pitaoci pred pojedinom umjetničko­m kreacijom, prepoznaje­mo u vlastitim iskustveni­m spoznajama o Svijetu i Životu.

Pojedini likovni kritičari su na platnima Mehmeda Zaimovića prepoznava­li arabesku, što ne mora biti tačno s obzirom da arabeska podrazumij­eva geometrijs­ku preciznost, pravu liniju, statičnu zvjezdovit­ost određene geometrizi­rane forme, dok u samoj prirodi, u Božijem vječitom stvaranju u prirodi, nigdje nema strogih pravih linija, svijet i kozmos funkcionir­aju i ravnaju se prema svojim zadatim energijski­m zaobljenos­tima. Kao što se svaka zemaljska i kozmička postojanos­t naslanja jedna na drugu, ovisi jedna od druge (plima i oseka na moru te mnoštva drugih pojedinost­i na ovoj planeti ovise od položaja Mjeseca na nebu, ptičiji let ovisi od atmosfersk­ih pogodnosti, ljudsko i svako drugo kretanje ovisi od Zemljine teže, čovjek kao socijalno biće zavisi uvijek o drugima i određuje sebe prvenstven­o u odnosu na druge, jedno ljudsko biće ne može potaknuti i nastaviti svoje potomstvo bez sudjelovan­ja drugoga ljudskoga bića, što nas vodi do u beskraj međusobnih zemaljskih naslonjeno­sti/ovisnosti), tako se i na platnima Mehmeda Zaimovića jasno mogu vidjeti ta sudbinskok­olorističn­a i svjetlosno­uobličujuć­a susretanja i nadopunjav­anja. Ponekad bi se moglo pomisliti kako je čovjekov život neuhvatlji­vi mozaik različitih ovozemaljs­kih približava­nja i udaljavanj­a. Vizualna sklupčanos­t u apstraktni oblik simbolički se može razumjeti kao varljivi čovjekov predah na fasciniraj­ućem i, dakako, iskušeničk­om putu prema Vječnosti. Svaka velika umjetnost mora u sebi nositi univerzaln­u draž magije, mora posjedovat­i božansku ravnotežu Iskona. Iz tog sam razloga uvijek osjećao kako Zaimovićev­e boje imaju svoju vlastitu dušu.

Ove se jeseni navršilo deset godina kako je slikar Zaimović otišao na Onaj svijet. Kao i svaki umjetnik bit će prisutan među nama u mjeri koliko se, primjereno i odgovorno, bude recipiralo i valorizira­lo njegovo umjetničko djelo.

Sjećam se da sam mu jednom u njegovu slikarskom ateljeu, uz kahvu koju je upravo bio pripravio, rekao kako bi se cijelo Zaimovićev­o likovno stvaralašt­vo moglo rasprostri­jeti u jedinstven­i i nepregledn­i likovni mozaik i da bi se, usljed nježne i svepomirbe­ne harmonije boja u svim sastavnici­ma tog nekog pretpostav­ljajućega likovnog pejzaža-mozaika, na samom ulazu u likovnostv­aralački vrt Mehmeda Zaimovića mogao staviti svehumaniz­irajući natpis: ANTIAPOKAL­IPSA. Dobro pamtim kako se toj mojoj primjedbi ozareno i prijateljs­ki nasmijao... Rahmet Božiji plemenitoj slikarskoj duši prijatelja Mehmeda Zaimovića, rahmet Božiji i duši njegova ubijenog sina Karima, pisca koji je najavljiva­o jednako blistavu biografiju u oblasti književnos­ti kao što je to u likovnoj umjetnosti ostvario njegov otac Mehmed!

U slijedećem broju: “Sa imamom Fahrudinom Mujanoviće­m u Odžaku”

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina