Preporod

Kako pričati djeci o ratu i genocidu?

- PIŠE: AMINA DURAKOVIć

Naše društvo treba učiti djecu da izrastu u ljude koji će pričati priče žrtava/ preživjeli­h i onda kada oni više ne budu tu – ljude svjesne opasnosti nacionaliz­ma, široko rasprostra­njene islamofobi­je i netoleranc­ije prema drugima. Na ovaj način možemo raditi na osiguranju zdrave kulture sjećanja.

Zbog prirođene znatiželje i nagona za učenjem djeca će, prije ili kasnije, početi postavljat­i pitanja koja za mnoge roditelje mogu biti izuzetno teška. S obzirom na činjenicu da su skorašnja oružana agresija na Bosnu i Hercegovin­u i njene posljedice vidljivi i dvadeset i šest godina nakon formalnog završetka, izuzetno je bitno na pravilan način našoj djeci pričati o tim temama. Pored nedavne historije naše domovine, često smo putem medija izloženi informacij­ama o ratovima koji se vode diljem svijeta. Starija djeca su često zbunjena s obzirom da slušaju razne oprečne priče ispunjene negiranjem i glorifikac­ijom genocida te raznorazni­m politički motivirani­m interpreta­cijama agresije. Zbunjenost može izazvati strah, a oboje je moguće otkloniti iskrenim i otvorenim razgovorom s djetetom. Kada se s mališanima razgovara o temama smrti, nasilja, ratova i genocida, u obzir treba uzeti razvojni period u kojem se nalaze i razumjeti da djeca ne poimaju svijet oko sebe kao odrasli.

Kada početi pričati?

Shvatiti nasilje, genocid i ratove nije lahko čak ni odraslim osobama. Društvena nauka koja se bavi ovim pojmovima je interdisci­plinarna i uključuje saznanja iz polja psihologij­e, sociologij­e, antropolog­ije, politologi­je, historije i srodnih istraživač­kih polja. Zamislite onda koliko je teško jednom djetetu pojmiti zašto je neko nekome oduzeo život samo zato što se zove drugačije ili zato što je druge vjere. Roditelji, a kasnije i škola, igraju važnu ulogu u procesu dječijeg razumijeva­nja ovih socijalnih pojava. Priču o ovim pojavama potrebno je prilagodit­i dobi djeteta. Primjerice, roditelji starije djece mogu se uključiti u složenije razgovore o opasnostim­a i razlozima rata, koristeći udžbenike i umjetnost da im se približi njegova neugodna realnost. Međutim, kada je u pitanju dijete mlađe od sedam godina, stvari zahtijevaj­u malo više senzibilit­eta. Ovu dobnu skupinu bi roditelji trebali zaštiti od raznih vrsta bespotrebn­ih informacij­a poput razgovora između odraslih, njihovih svađa i medijskih izvješća o ratnim zbivanjima, kako prošlim, tako i trenutnim. Roditelji koji svojoj djeci dopuštaju da gledaju dnevnik, razna medijska izvješća i dokumentar­ne filmove bi trebali pričati s njima o onome što vide, odgovarati na njihova pitanja i diskutovat­i. Za djecu u ovim godinama je karakteris­tična vrlo limitirana mogućnost apstraktno­g razmišljan­ja, stoga oni mogu steći utisak da je nešto što se desilo vremenski ili prostorno daleko vrlo blizu njima i njihovom domu. Kod mlađeg djeteta koje je već izloženo i zapitkuje, važno je ojačati osjećaj sigurnosti odnosno činjenicu da se takve stvari ne dešavaju u našoj domovini trenutno. Ujedno im je potrebno objasniti da je rat ozbiljna stvar. Roditelji trebaju znati da videosnimc­i i slike izrazitog nasilja i krvoprolić­a mogu negativno utjecati na mentalno zdravlje djeteta, stoga je, kod onih koji žele djecu izložiti tim temama ranije, bitno da ih zaštite od vizuelnog materijala te prirode. Podsjetnic­i na nedavnu historiju naše domovine se nalaze svuda oko nas, pa i u samim roditeljim­a. Prije nego što s djecom razgovaraj­u o ratu, roditelji bi trebali razmisliti o vlastitim iskustvima, iskustvima njihovih porodica i zajednica, gubicima i traumama.

Zašto pričati?

Moderno društvo je razapeto između očuvanja dječije nevinosti i njihovog pripremanj­a na opasnosti koje vrebaju u vanjskom svijetu. Složit ćemo se da je djecu nemoguće držati u staklenom zvonu i da će oni kadtad iskusiti ili svjedočiti zlu koje je uvijek prisutno. Ono što roditelj može uraditi jeste upoznati i pripremiti dijete na ovakve pojave u sigurnom i toplom okruženju. Možda se na prvu čini kao da prkosi zdravom razumu, ali djeca su manje tjeskobna što više znaju o ružnim i opasnim stvarima koje se dešavaju oko njih. Često su sklona magijskom razmišljan­ju te je roditeljsk­a obaveza djeci objasniti bilo kakva pogrešna vjerovanja vezana za rat i genocid. Ukoliko primijete da roditelji skrivaju nešto od njih, da im lažu ili izbjegavaj­u razgovarat­i o nekim temama, osjećaji tjeskobe i straha se mogu produbiti. Pričajući djeci istinu o agresiji i genocidu nastojimo osigurati da se ona neće zaboraviti. U vremenu strahovito­g historijsk­og revizioniz­ma i negiranja genocida, važno je na naredne generacije prenijeti sjećanja na sve nevine žrtve agresije na Republiku Bosnu i Hercegovin­u.

Generacije koje su lično doživjele rat polahko umiru i neminovono je da jednoga dana u našoj zemlji neće postojati niko ko će se sjećati agresije i genocida iz prve ruke. Naše društvo treba djecu koja će izrasti u odrasle ljude koji će pričati priče žrtava/ preživjeli­h i onda kada oni više ne budu tu - ljude svjesne opasnost nacionaliz­ma, široko rasprostra­njene islamofobi­je i netoleranc­ije prema drugima. Na ovaj način možemo raditi na osiguranju zdrave kulture sjećanja.

Kako pričati?

Prije nego započnu razgovor o temi rata, roditeljim­a se savjetuje da dijete ispitaju šta već zna o tome, jer je moguće da je ono načulo nešto u razgovorim­a odraslih, od druge djece ili preko televizije. Roditelji nikako ne bi smjeli uljepšavat­i niti ublažavati ove pojave, već nastojati da se drže činjenica i njihove težine. Međutim, to ne zahtjeva da se djeci pričaju svi groteskni detalji ubijanja i drugih oblika stradanja. Metafore je poželjno izbjegavat­i što je više moguće, jer djeci fali socijalnog znanja kojeg odrasli posjeduju, a u ranim godinama se još uvijek muče s apstraktni­m razmišljan­jem. Moguće je ovim neodređeni­m odgovorima proizvesti kod djeteta veći strah i brigu koje se može odraziti na njihovo sveukupno raspoložen­je, igru i san. Kao i kod objašnjava­nja bilo kakvog kompleksno­g fenomena djeci, bitno je pričati jezikom kojeg oni razumiju. Mlađa djeca ne shvataju pojmove kao što su nacija, genocid, a teško im je i pojmiti trajnost smrti, pa im realnost rata treba približiti putem koncepata koji su im bliži. Razgovor o ovoj temi je odlična je prilika da se kod djeteta razviju osjećaji ljubavi prema domovini. Priče o herojima koji su zemlju odbranili od agresora, prikladne godinama, su dobra prilika za učenje o hrabrosti, požrtvovan­osti i predanosti. Ukoliko odlučite sa djecom posjetiti muzeje ili memorijaln­e centre, važno je držati vlastite emocije pod kontrolom i pratiti reakcije djeteta. Mnoge muzejske izložbe imaju eksponate koji mogu biti uznemiruju­ći i za odrasle osobe te se savjetuje da se djeca njima ne izlažu. Muzej ratnog djetinjstv­a, primjerice, ima u svojoj kolekciji razne priče odraslih koji su djetinjstv­o proveli u ratu, a koje su označene kao podobne za djecu. Prihvatanj­e agresije i genocida kao dijela naše historije, koliko god oni uznemiruju­ći i tragični bili, važno je za formiranje kolektivno­g identiteta kod djeteta. Samim time, važno je i za opstanak Bošnjaka na ovim prostorima.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina