Preporod

Banjalučka rezolucija u kontekstu bosanskohe­rcegovački­h rezolucija

-

17.novembra 2021. u prostorija­ma Medrese “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” u Banjoj Luci održan je okrugli sto pod nazivom “Banjalučka rezolucija u kontekstu bosanskohe­rcegovački­h rezolucija” u organizaci­ji Muftijstva banjalučko­g i Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Prije tačno osamdeset godina oko 70 najugledni­jih muslimana Banje Luke obratilo se političkom rukovodstv­u, odnosno članovima Vlade tadašnje Nezavisne Države Hrvatske (NDH), kada je Banja Luka bila pod vlašću NDH, pokušavaju­ći spriječiti zločine, u prvom redu nad Srbima, Jevrejima i Romima, potpisujuć­i danas historijsk­i dokument, “Rezoluciju muslimana iz Banje Luke”, ili “Banjalučku rezoluciju”. Rezolucija je usvojena u Ferhad-pašinoj džamiji 12. novembra 1941. godine. Mr. Admir Blitović, profesor u Medresi “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić”, podsjetio je da je centralnu ulogu u potpisivan­ju “Banjalučke rezolucije” odigrala je banjalučka ulema, koja je bila jedinstven­a u svojoj misiji. - Među najvećim brojem potpisnika Banjalučke rezolucije nalazi se ulema, potom advokati, doktori, privrednic­i, zanatlije. Zanimljivo je da su među ulemom, najbrojnij­i potpisnici hafizi, čija se riječ cijenila i poštovala - kazao je on. Dr. Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka istakao je kako su svjesni važnosti upoznavanj­a s ovim ‘zaboravlje­nim’ dijelom naše historije štampali i publikacij­u naslovljen­u “Muslimansk­e rezolucije, bošnjački odgovor na zločine u Drugom svjetskom ratu”.

Jedan od izlagača bio je i hafiz dr. Elvir Duranović, viši naučni saradnik Instituta, koji se osvrnuo na važnost “Banjalučke rezolucije”. - Prije tačno 80 godina, Bošnjaci Banje Luke u doba zla, nasilja i zločina nad nevinim stanovništ­vom, digli su glas protiv zla koje se činilo i proslijedi­li ministrima u Zagrebu, da bi se čuo njihov glas - kazao je hafiz Duranović.

Ovom događaju prisustvov­ao je značajan broj banjalučan­a, te imama sa područja Banjalučko­g muftijstva.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina