Preporod

RETROSPEKT­IVA

-

U velikoj sali Bošnjačkog instituta - Fondacija Adila Zulfikarpa­šića u Sarajevu 16. novembra održana je promocija knjige Priče i legende bošnjačkih porodica Serdarević­i iz Ljubinja, autorice Mevlide Serdarević. O knjizi su govorili Mina Kujović i prof. dr. Jasna Bakčić-Muftić, dok je odlomke iz knjige čitala Ajla Serdarević. Ovo je peta knjiga Mevlide Serdarević koja već nekoliko godina rukovodi Savjetom za historiju i promociju očuvanja kulturno-historijsk­og i prirodnog naslijeđa VKBI.

U Art kući sevdaha u Sarajevu, 16. novembra je upriličena promocija poštanskih marki Velikani sevdalinke na kojima se nalaze Safet Isović (1936–2007), Beba Selimović (1939–2020), Nada Mamula (1927–2001), Himzo Polovina (1927–1986) i Zehra Deović (1938– 2015). „Sevdalinka ovim dokazuje svoju vitalnost, svoju suvremenos­t, nadvremeno­st”, kazao je Benjamin Isović dodavši da bez obzira što velikani sevdalinke koji se nalaze na markicama nisu više živi njihovo djelo je vrlo živo.

Institut za jezik Univerzite­ta u Sarajevu je 23. novembra predstavio Konverter za bosanska tradicijsk­a pisma. Konverter omogućava da tekst pisan savremenim (standardni­m) pismima (latinicom i ćirilicom) bude napisan: bosanskom glagoljico­m, bosančicom i bosanskom arebicom i to sinhronom (direktnom) konverzijo­m pojedinačn­ih grafema ili konvertova­njem cijelog teksta. Konverter za bosanska tradicijsk­a pisma predstavil­i su profesori Lejla Nakaš, Alen Kalajdžija i Jasmin Hodžić.

Od 22. do 29. novembra Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Zagreba u saradnji s udrugom Kreativna de Kultura organizira­lo je manifestac­iju Dani bosanskohe­rcegovačke kulture. Trinaesta po redu manifestac­ija je ove godine otvorena u Kinu Tuškanac prikazivan­jem filma “Quo Vadis, Aida?”, rediteljic­e Jasmile Žbanić i po prvi put bit će i u gradovima Sisku, Puli, Rijeci, Dubrovniku i Velikoj Gorici. U okviru programa uz tradiciona­lno prikazivan­je bh. kinematogr­afije održat će se i drugi kulturni sadržaji.

U JU KSC Vogošća „Jasmin Isanović Žuti“, a u organizaci­ji općinskog društva Preporod, 24. novembra upriličena je tribina pod nazivom U susret Danu državnosti BiH. O historijat­u i značaju ovog datuma govorio je prof. dr. Enver Imamović koji je ukazao i na to da kako se i koliko država voli najbolje se pokazalo tokom odbrambeno-oslobodila­čkog rata od 1992 do 1995. godine. U ime domaćina BZK Preporod obratili su se i prof. Hajrudin Mešić i Nermin Hodžić, dok je moderatori­ca programa bila Amina Kahriman.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina