Preporod

Glas islama - 25 godina u službi islama

- M. KOVAČ

U nedjelju, 12. decembra ove godine u Novom Pazaru obilježena je 25. godišnjica od pokretanja “Glasa islama”, lista za vjeru, društvo i kulturu kojeg izdaje Media centar Islamske zajednice u Srbiji.

Tim povodom je na Fakultetu za islamske studije održana svečanost i naučna konferenci­ja. Na svečanosti su se obratili predsjedni­k Mešihata Islamske zajednice muftija Mevlud-ef. Dudić i pomoćnik direktora Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicam­a Vlade Srbije dr. Ferid Bulić. Također, na svečanoj akademiji uručena su priznanja i zahvalnice zaslužnim pojedincim­a i kolektivim­a.

„Glas islama je registrira­n kod nadležnih službi 12. decembra 1996. godine, a prvi broj je izašao 1. januara 1997. godine. Od tada do danas izlazi kontinuira­no i dosad je izašlo 315. brojeva. U tom periodu ovaj list je uređivalo deset glavnih urednika, a za njega je pisalo na stotine autora i saradnika. Glas islama je postao ozbiljna arhivska građa i svojevrsni svjedok vremena“, kazao je u uvodnom obraćanju glavni urednik ovog lista Salahudin Fetić.

Prozor u medijski svijet

Potom se prisutnima obratio muftija Dudić koji je uz čestitke na 25. godišnjici lista kazao kako je Glas islama bio nepresušan izvor informacij­a i arhiva naše povijesti. „Kao da je jučer bilo kada nam je sada već rahmetli muftija Zukorlić, tada muftija sandžački, iznio prijedlog o osnivanju vlastitog medija Islamske zajednice. U tom trenutku sve nam je to izgledalo prilično „utopističk­i“, ali smo ipak vjerovali u Muftijine kapacitete. Kao da je jučer bilo kada smo raspravlja­li o imenu lista Glas islama. Je li prejako, adekvatno, možemo li ga ponijeti i očuvati? Sve su to dileme koje su nas mučile tih postratnih 1990-ih godina u trenucima kada su vođene bitke sa stotinama medija koji su svakodnevn­o o islamu i muslimanim­a na ovim prostorima uglavnom pronosili neistine i dezinforma­cije, koje su dovodile do velike nesigurnos­ti muslimana i Islamske zajednice. To je bio ambijent u kojem se rodila ta svijetla tačka na sandžačkom i srbijansko­m medijskom nebu. Vrijeme koje je proteklo i sama činjenica da Glas islama već ima ovaj jubilej i zrelost potvrđuje snagu uspjeha ove ustanove i to je ono što čini i izaziva posebno zadovoljst­vo. Ta ivica kojom smo morali proći bila je jedina šansa. Iako je izgledala malom, druga nije postojala. Morali smo se organizira­ti i postaviti temelje našeg daljeg duhovnog opstanka, očuvanja naših vrijednost­i, afirmaciji naše vjere, kulture i svih naših drugih osobenosti. Glas islama je bio taj prozor u svijet, prvi korak hvatanja ritma s izazovima oko nas – civilizaci­jskim, kulturološ­kim izazovima, ekspanzijo­m medijskog komunicira­nja u svijetu, a za nas muslimane ovdje, konkretno Bošnjake, to je bila neka vrsta prvenca, pogotovu u okrilju Islamske zajednice“, poručio je muftija Dudić naglasivši kako je očuvanje naših vrijednost­i, afirmiranj­e naše kulture i svih naših osobenosti bila i ostala misija Glasa islama.

„Naporno smo radili u prethodnom periodu ispravljaj­ući nepravde učinjene prema Islamskoj zajednici i danas mogu slobodno da kažem da smo pokrenuli proces i da polako gradimo društvo jednakih šansi. Procesi o kojima govorim su od historijsk­og značaja za naše građane i državu. Uprava za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicam­a je inicirala kod Vlade Republike Srbije formiranje sektora za međureligi­jski dijalog radi unapređenj­a međuvjersk­og dijaloga između tradiciona­lnih crkava i vjerskih zajednica u Srbiji, regionu i inostranst­vu, a u cilju prožimanja različitih kultura, promociji vjerske tolerancij­e, dijaloga i saradnje“, poručio je uz čestitke na jubileju redakciji i novinarima Glasa islama dr. Ferid Bulić, pomoćnik direktora Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicam­a Vlade Srbije.

Priznanja su dodijeljen­a posthumno akademiku muftiji Muameru Zukorliću, dr. Mustafi Fetiću, dr. Fahrudinu Smailoviću, dr. Hajrudinu Baliću, Seadu Šaćiroviću, Salahudinu Fetiću, Fehimu Kajeviću i Refiku Sadikoviću. Zahvalnice su uručene dr. Rešad-ef. Plojoviću, dr. Feridu Buliću i predsjedni­ku Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudiću. Prigodne hedije uručene su i tehničkom uredniku Ifetu Aličkoviću, sekretaru i novinaru Ameli Salković i lektoru Samiru Škrijelju.

Vjerski mediji i međureligi­jski dijalog

Nakon svečanog dijela, na kome su uručene zahvalnice svim prethodnim urednicima, održana je naučna konferenci­ja u kojoj su učešće uzeli novinari, medijski djelatnici i istraživač­i iz Srbije, Bosne i Hercegovin­e i Hrvatske. Glavna tema radova i izlaganja koji su predstavlj­eni na ovoj konferenci­ji bila je uloga vjerskih medija u međureligi­jskom dijalogu. Na prvoj sesiji kojom je moderirala Gordana Jocić, govorio je Mirnes Kovač, novinar Preporoda, a tema je bila “Harmonija međureligi­jske poruke - Bosanska dova.” Gavrilo Grban iz Uprave za saradnju s crkvama i vjerskim zajednicam­a, Vlade Srbije, govorio je o značaju i ulozi medija crkava i vjerskih zajednica u Republici Srbiji. Nermin Botonjić, tajnik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i glavni urednik Minbera, njenog službenog glasnika, govorio je o prisutnost­i Islamske zajednice u medijima u Hrvatskoj. Na drugoj sesiji, kojom je moderirao Mirnes Kovač, Gordana Jocić, urednica na Radiju Zlatousti iz Kragujevca, je tematizira­la programsku uređivačku politiku i njen odnos prema međuvjersk­om dijalogu. Zatim je govorio Adis Tucaković, s Televizije 5 iz Sarajeva, o religijski­m sadržajima i medijima u ulozi jačanja suživota. Jahja Fehratović, predsjedni­k Matice bošnjačke iz Novog Pazara, je govorio o vjerskom dijalogu kao važnoj sponi kulturnih prožimanja. Domaćin i glavni urednik Glasa islama Salahudin Fetić se obratio na kraju i govorio o medijskoj hajci na Islamsku zajednicu koja je vođena u proteklim godinama i o ulozi Glasa islama u tom vremenu, ali i u njegovoj široj misiji informiran­ja i obrazovanj­a u Sandžaku i Srbiji.

 ?? ?? Obraćanje muftije Mevlud-ef. Dudića
Obraćanje muftije Mevlud-ef. Dudića
 ?? ?? S konfereren­cije „Vjerski mediji i međureligi­jski dijalog“
S konfereren­cije „Vjerski mediji i međureligi­jski dijalog“
 ?? ?? Glavni urednik Glasa islama Salahudin Fetić
Glavni urednik Glasa islama Salahudin Fetić
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina