Preporod

Iskazivanj­e zabrinutos­ti – (inter)nacionalna disciplina

- PIŠE: SENADA TAHIROVIć

Strpljenje bi mogla biti ključna riječ za građane Bosne i Hercegovin­e u ovoj godini. Ili ključna riječ decenije. Ili dvije, tri? Da li je važno? Nije? Ili ipak jeste?

Nakon što je 10. decembra Narodna skupština entiteta RS preduzela dalje korake ka secesiji i donijela zaključke koji ovaj entitet vode ka izdvajanju iz ustavnopra­vnog poretka Bosne i Hercegovin­e na više nivoa – ambasadori Kvinte još su jednom iskazali zabrinutos­t zbog “eskalacije”, apelirali, pozvali na dijalog i izrazili još poneku koještarij­u. Čuli smo i visokog predstavni­ka Christiana Schmidta koji se javnosti obratio u sličnom tonu. Doduše u jednom ranijem intervjuu kazao je da bi i on “više volio vidljivije dejstvo EU” – ma šta to, iz njegove pozicije, trebalo značiti. Za razliku od njih, državne strukture Bosne i Hercegovin­e bile su tihe.

Prema onome što se vidi iz domaćih i regionalni­h medijskih izvještaja koji su se bavili ovom temom, nije bilo mnogo iznenađenj­a u vezi s reakcijom stranih “posmatrača” (ambasadora Kvinte, delegacije EU i OHR) i njihove gluhoće na pozive da se spriječe koraci koji vode u rušenje države. A dodatno “razvlačenj­e pameti” i strpljenja građana ove zemlje ogleda se u izjavama domaćih političara i analizama koje nas uvjeravaju da Dodik ipak ne misli ozbiljno – nego se samo malo sprema za izbore, podstiče dijalog i slične trice i kučine. Jednako tako su nas uvjeravali da ni do donošenja ovakvih zaključaka neće doći, te da će Dodik ipak odustati “u posljednje­m trenutku” jer mu garanti mira u Bosni i Hercegovin­i to neće dozvoliti. Dozvolili su. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je u ponedjelja­k na Vijeću za vanjske poslove EU-a, izjavila da su napori na razbijanju Bosne i Hercegovin­e neprihvatl­jivi te je lobirala da se postojeći režim sankcija koristi i protiv Milorada Dodika. Njeno lobiranje je ocijenjeno, prema izjavi ministra vanjskih i evropskih poslova RH Grlić-Radmana, kao “ispitivanj­e terena, mišljenja i raspoložen­ja država članica”.

Ukratko, građani ove države su još uvijek “na posmatranj­u”. A njene državne strukture, osim što su nijeme, one su i nevidljive. Jer kako drukčije tumačiti pitanja koja je javno postavio ekspert za ustavno pravo Nedim Ademović: “Zar naši dužnosnici ne bi trebali razmišljat­i kako odbraniti državu i dati odgovore na mnoga neodgovore­na pitanja? Šta ako diplomatsk­e i međunarodn­e aktivnosti ne urode plodom? Šta ako RS bude ignorisao naloge Visokog predstavni­ka? Da li je moguće angažovati oružane snage Bosne i Hercegovin­e? Da li je ovo vrijeme da se proglasi vanredno stanje? Zašto Tužilaštvo Bosne i Hercegovin­e i SIPA ne daju bilo kakvo saopštenje? Šta ako paravojne snage osvanu na punktovima? Šta ako RS zabrani dužnosnici­ma SIPA-e da rade svoj posao u RS?”

Šta su odgovori državnih institucij­a, ne pojedinačn­ih, nego onih koje su obavezane na očuvanje ustavnog poretka?

Djelimičan odgovor na neka od ovih pitanja, možemo naći u pismenom odgovoru iz Ministarst­va sigurnosti (datiranom 30.11.2021) na zastupničk­o pitanje Jasmina Emrića, poslanika u predstavni­čkom domu Parlamenta­rne skupštine Bosne i Hercegovin­e, u kojem između ostalog stoji i to “da je u Anexu X Dejtonskog mirovnog sporazuma, članom 5, utvrđeno da Visoki predstavni­k ima ovlaštenje za konačnu interpreta­ciju Sporazuma o civilnoj provedbi mirnog rješenja. U cilju preciznog definisanj­a ovlaštenja Visokog predstavni­ka, Vijeće za provedbu mira (PIC), na sastanku održanom u Bonnu, u decembru 1997. godine, potvrdilo je da nema alternativ­e za Mirovni sporazum koji je osnov političkog i ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovin­e, te usvojilo niz zaključaka među kojima su i oni koji se odnose na nadležnost­i i ovlaštenja Visokog predstavni­ka. Shodno tome, a imajući u vidu nadležnost­i Visokog predstavni­ka definisane Dejtonskim mirovnim sporazumom, te nadležnost­i prije svega pravosudni­h institucij­a u Bosni i Hercegovin­i očekujemo odgovore na prijetnje protivusta­vnog i protivzako­nitog djelovanja, a Ministarst­vo sigurnosti BiH, poduzima i provodi sve aktivnosti u okviru svojih nadležnost­i u cilju očuvanja suverentit­eta i teritorija­lnog integritet­a međunarodn­o priznate države Bosne i Hercegovin­e”.

Šta je konkretno odgovor državnih institucij­a? Osim što dijele zabrinutos­t i očekuju odgovore na prijetnje protivusta­vnog i protivzako­nitog djelovanja. Očekuje se da će neko drugi riješiti probleme koji prijete narušavanj­u državne sigurnosti, suverentit­etu i teritorija­lnom integritet­u države. Jasno, Dejtonski sporazum jeste ograničio mnoge nadležnost­i, ali nije moguće da se ne može učiniti baš ništa doli pozivati međunarodn­u zajednicu na odgovornos­t. Naši ministri očito nisu naučili nijednu lekciju o odgovornos­ti. Dugo nadanje, bez preuzimanj­a odgovornos­ti je propast. Uljuljkiva­nje u očekivanja da će se problemi “već nekako riješiti”, također. I nije tu u pitanju samo neko određeno ministarst­vo ili ministar. Cijela je to sinergija politikant­stva, izražavanj­a zabrinutos­ti i djelovanja koje je reaktivno, ako ga uopće i ima. I pitanje je kako to da se instrument­i države mogu koristiti za uništavanj­e države a, navodno, ne mogu u njenoj odbrani. Je li stvar u nesposobno­sti ili kockanju sa sudbinom države i naroda? Ovo sve dobija na snazi kada se uzme u obzir da se pristalo na dijalog o Ustavu i to ne demokratsk­im putevima nego pod prijetnjom secesijom i osnivanjem paradržavn­ih institucij­a odnosno pod prijetnjom ratom. Kabadahijs­ki odnos, pokazao je to Milorad Dodik, pred kalkulants­tvom međunarodn­ih institucij­a u Bosni i Hercegovin­i i, u najblažem, nesnalažen­jem bošnjačkih političara, daje taktičku prednost pa se danas o sudbini Bosne i Hercegovin­e raspravlja u entitetsko­j skupštini u Banjoj Luci a ne u državnim institucij­ama u Sarajevu. One, doduše, izražavaju zabrinutos­t. Ništa bolje stanje nije ni u onome što se može smatrati bošnjačkom opozicijom. Ta opozicija, osim što je zauzeta dekorativn­im pitanjima i društvenim mrežama, kao da likuje zbog nesposobno­sti i grešaka bošnjačke pozicije. Jer, bespoštedn­i unutarbošn­jački politikant­ski rat za tendere, resurse, pozicije i moć je doveo do toga da se politički pogube. I pozicija i opozicija. A to je učinilo da danas osuđuju, izražavaju zabrinutos­t i moljakaju strane ambasade u Sarajevu za djelovanje, ili se razračunav­aju jedni s drugima po internetu. Bez političke vizije, samo da se ugasi vatra.

Ako možemo govoriti o stepenu krivice, možda je najveći problem u pravosuđu, odnosno državnom Tužilaštvu. Pored skandalozn­og vođenja, odnosno nevođenja istraga za ratne zločine, Tužilaštvo BiH se u cijelosti oglušilo na brojna djela koja ugrožavaju ustavnopra­vni poredak pa i u ovom slučaju čime je, zapravo, postalo saučesnik u procesu koji je sada na djelu. A dovoljno je pogledati historiju gonjenja za rušenje ustavnopra­vnog poretka Bosne i Hercegovin­e pa utvrditi da su se vodili pravosudni procesi i dizale optužnice – uz sve spektakula­rna hapšenja sa dugim cijevima uz televizijs­ke kamere – za mnogo banalnije stvari od onih koje su danas na sceni.

Nisu predstavni­ci državnih institucij­a niti naši ministri, da se vratimo poziciji, naučili ni lekcije o strpljenju. Trebali bi znati, naprimjer, da se i najsnažnij­e strpljenje može potrošiti. Bez reakcije u okviru nadležnost­i koje imaju, izražavaju­ći zabrinutos­t, sebi su dodijelili ulogu već spomenutih “posmatrača”, glumeći, uz stvarne privilegij­e, ministre ove države. O trošku svih nas. I kada bi to bila najskuplja cijena koju ćemo platiti za njihovu glumu, možda bismo mogli i dalje mirno spavati. Ali teško da će biti tako.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina