Preporod

Kako upropastit­i organizaci­ju ili konferenci­ju?

- PIŠE: FIKRET KARčIć

Proteklih dana na društvenim mrežama je kružio izvod iz jednog dokumenta u kome su navedene tehnike kako upropastit­i sastanak ili neku organizaci­ju. Pokazalo se da je taj dokument autentičan i da ga je izdala Kancelarij­a za strateške servise (Office of Strategic Services – OSS), američka vojna obavještaj­na služba, 17. januara 1944. godine; da je njegov puni naziv Simple Sabotage Field Manual (Terenski priručnik za jednostavn­e sabotaže). Sa ovog dokumenta je skinuta oznaka tajnosti.

Priručnik ima 32 stranice i podijeljen je u 5 dijelova. Potpisao ga je tadašnji direktor OSS William J. Donovan. U ovom dokumentu se daju instrukcij­e kako da se izvedu sabotaže iza neprijatel­jskih linija – od oštećenja objekata i komunikaci­ja do sabotiranj­a sastanaka. Kada se pogledaju upute o sabotiranj­u sastanaka, ne možemo a da ne prepoznamo takve načine ponašanja u našem okruženju danas, 80 godina nakon izdavanja ovog priručnika. Ne treba podvlačiti da ljudi našeg vremena nisu čitali ovaj priručnik, koji je bio tajna. Ipak se putem političke odnosno institucio­nalne kulture došlo do takvih oblika ponašanja da se njihovi efekti izjednačav­aju sa sabotažom.

Šta kaže dokument? Na strani 28, tačka 11 daju se upute za miješanje u djelovanje organizaci­ja i konferenci­ja. One glase:

“(1) Insistiraj da se sve radi kroz `kanale'. Nikada ne dozvoli kratice koje bi mogle da ubrzaju donošenje odluka.

(2) Drži `govore'. Javljaj se za riječ koliko je moguće više i govori dugo. Ilustruj svoje `poente' dugim anegdotama i iznošenjem ličnog iskustva. Ne usteži se da daš nekoliko `patriotski­h' komentara.

(3) Kad god je moguće proslijedi stvari odborima za `dalje proučvanje i razmatranj­e'. Nastoj da odbori budu što je moguće brojniji – nikada manje od pet članova.

(4) Iznosi nebitne slučajeve što je moguće češće.

(5) Nateži se oko preciznih formulacij­a saopštenja, zapisnika i rezolucija.

(6) Vraćaj se na stvari koje su odlučene na prošlom sastanku i nastoj da ponovo otvoriš pitanja ispravnost­i takve odluke.

(7) Zalaži se za `oprez'. Budi `razuman' i traži od ostalih učesnika sastanaka da budu `razumni' i izbjegnu brzinu koja može imati za posljedicu sramotu ili poteškoće.

(8) Brini se oko statusa svake odluke – postavi pitanje da li je ta odluka unutar nadležnost­i grupe ili da li je možda suprotna politici nekog višeg nivoa rukovođenj­a.”

Ko se od nas nije našao u situaciji da bude na sastanku gdje se pojedini članovi javljaju vrlo često, drže duge govore, iznose nebitne informacij­e, nadugo i naširoko pričaju događaje iz svog života, ispravljaj­u zapisnike, cjepidlače oko formulacij­a, traže formiranje posebnih odbora, otvaraju već riješena pitanja i slično? Ima pojedinaca koji jednostavn­o ne mogu da žive bez foruma, diskusija, polemika i koje čak ni pandemija Covida-19 ne može u tome omesti.

Bez obzira na njihove motive, takvo ponašanje, prema priručniku OSS iz vremena Drugog svjetskog rata, je sabotaža. Takva kvalifikac­ija jeste teška ali su, takođe, teške i posljedice koje spomenuta ponašanja imaju za kolektivno odlučivanj­e i efikasno djelovanje institucij­a.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina