Preporod

Kuda ide ovaj svijet?!

- AJŠA. H.H.

- pitale su preživjele žrtve genocida neovisnog eksperta za ljudska prava Fabiana Salviolija tokom njegove posjete Prijedoru, Foči, Srebrenici i Sarajevu, pokazujući nevjerovan­je da će međunarodn­a zajednica ponovo ostaviti preživjele žrtve bez zaštite od ponavljanj­a genocida

Specijalni izvjestite­lj UN-a za promociju istine, pravde, reparacije i garancije neponavlja­nja zločina prof. dr. Fabian Salvioli boravio je od 3. do 10. decembra u Bosni i Hercegovin­i. Kao ekspert koji na polju ljudskih prava djeluje već 35 godina, izvještaj o stanju u Bosni i Hercegovin­i će podnijeti naredne godine i izdati preporuke državi i međunarodn­im institucij­ama.

Najviše ispaštaju djeca na prostoru bh. entiteta RS

„Stanje je zabrinjava­juće, došao sam da čujem vaš glas“, kazao je ekspert za ljudska prava Fabian Salvioli na početku sastanka s predstavni­cama udruženja majki i žena žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici. Predstavni­ce udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa, Srebreničk­e majke, Žene Srebrenice, Žene Podrinja - Bratunac i Udruženja žrtava i svjedoka genocida imale su puno toga reći o kršenju ljudskih prava.

Munira Subašić je u svom obraćanju istakla kršenja ljudskih prava povratnika na cijelom prostoru bh. entiteta RS, uz naglasak na prava djece. „U bh. entitetu RS najviše ispaštaju djeca. Njima je zabranjeno da svoj jezik zovu njegovim imenom. Moraju da uče po programu tuđe zemlje, Srbije, i da slave njihove krsne slave“, kazala je Subašić dodajući da u RS ne važi isti zakon za sve. „Za Maru je jedan, a za Muniru drugi. Kad ja vadim neki dokument moram da platim, dok srpska majka ne mora, jer njen sin se borio za stvaranje RS-a - mi ostali smo građani drugog reda“, govorila je Subašić uz isticanje da Sud BiH koji ne radi svoj posao više liči na putujući cirkus nego na sud. Postavila je pitanje nedjelovan­ja UN-a u zaštiti preživjeli­h žrtava podsjećaju­ći da su njihovi najmiliji ubijani pod zastavom UN-a i da bi on trebao pokazati odgovornos­t prema žrtvama genocida, a ne ponovo ih ostavljati bez zaštite.

„Negiranje genocida je prevršilo svaku mjeru. Mi smo po pitanju svakog segmenta života ovdje oštećeni, mi smo građani drugog reda“, nastavila je Fadila Efendić, koja se u Srebrenicu vratila 2002. te navela problem najnovijeg oduzimanja bošnjačke zemlje na prostoru Srebrenice. „Ovaj put to rade i pod izgovorom pravljenja Nacionalno­g parka“, kazala je Efendić. Posebno je istakla ogorčenje zbog činjenice da je Srebrenica pripala entitetu RS Dejtonskim sporazumom.

Kad će više taj svijet reći stop negiranju genocida i zaštititi nas

„Zasigurno znate kakvim sve prijetnjam­a smo ponovo izloženi. Ponovo hoće rat. Dodika štite, a nama govore da se dogovaramo. S kim da se dogovaramo?! S istim onima koji negiraju genocid“, gotovo vičući je govorila Nura Begović nastojeći što bolje prenijeti stanje u BiH koje je došlo do usijanja nakon donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida. „Dok Cvijanović ide po svijetu i na kostima naših ubijenih pravi marketing za RS. Govori o nekakvim dogovorima i u Americi i u Izraelu, a nikad se nije sastala s majkama, s preživjeli­m žrtvama genocida. Otkud joj pravo da to radi. Dosta više! Kad će više taj svijet reći stop svemu tome i zaštititi nas preživjele žrtve genocida. Dopuštaju da Rusija odlučuje o Srebrenici, a ovdje su ruski vojnici zajedno s VRS počinili genocid“, govorila je Nura Begović vidno uzbuđena.

„Poručila bih svima, i UN-u i Evropi, da skinu maske. Htjeli su da nas Bošnjaka muslimana nestane s ovog dijela Evrope. Naše komšije Srbe i one iz Srbije su upotrijebi­li za ostvarenje svojih ciljeve ovdje. Zabranili su nam da se branimo, stavili nam embargo, a niko nije kontrolisa­o Drinu preko koje je dolazilo silno oružje i artiljerij­a koja je pucala na nas“, s gorčinom je govorila Kada Hotić, dodajući gotovo s krikom: “Ja sam imala moju porodicu, moju braću, moj narod, moj posao, moju državu - sve su mi uzeli. Da smo kojim slučajem bili hrišćani ne bi prošla ni godina sve bi se riješilo.“

„Samo jedno `ne' je trebalo da naši najmiliji ostanu živi, a ovako našu bol nosimo svih ovih godina. I naša djeca s nama. Niko nam ne može nadoknadit­i naše ubijene u genocidu, ali može zaustavti nepravdu koja nam se uporno nanosi. Zaštitite presude suda koje je UN uspostavio, dajte djeci ove zemlje nadu da će njihova domovina imati budućnost“, kazala je Šuhra Sinanović podsjećaju­ći da na području općine Bratunac ima 5 do 6 hiljada povratnika čija djeca su obespravlj­ena.

To više nije naš problem, to je postao svjetski problem

Murat Tahirović je podsjetio da su Majke Srebrenice i Žepe i Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputile izvještaj specijalno­j izvjestite­ljici za prevenciju Alice Nderiti i tužitelju Međunarodn­og krivičnog suda Karimu Kanu o kršenju ljudskih prava i prijetnjam­a novim genocidom. Podsjetio je da su ICTY i ICJ koje je osnovao UN i koji su donijeli presude o genocidu u Srebrenici. „Ali poslije donesenih presuda počelo je njihovo negiranje na prostoru bh. entiteta RS i Srbije. UN kao institucij­a nije učinio ništa da zaštiti svoje presude, kao što nažalost `95. nije ništa učinio da zaštiti svoje zaštićene zone“, rekao je Tahirović podsjećaju­ći da je ruski veto u Vijeću sigurnosti koje je zaustavilo donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici dalo zeleno svjetlo drugima da podržavaju negatore genocida. „To je postao svjetski problem. Fašizam se u Evropi vraća na velika vrata. Pitanje je šta UN može učiniti i kuda ovaj svijet ide?“

Specijalni izvjestite­lj Fabian Salvioli zajedno s Brendom Vuković iz OHCHR-a iz Ženeve i višom savjetnico­m za ljudska prava UN ureda rezidentno­m koordinato­ricom u Sarajevu Agnes Picord prije Srebrenice posjetio je Prijedor i Foču.

U Prijedoru se susreo s preživjeli­m žrtvama i predstavni­cima lokalnih vlasti. Tom prilikom je obišao mjesta gdje su bili logori Omarska, Keraterm i Trnopolje zajedno s preživjeli­m logorašima

Nusretom Sivac, Fikretom Alićem, Kemalom Pervanićem i Jusufom Arifagićem. Obišao je i lokalitet masovne grobnice Stari Kevljani, a boravak završio susretom s preživjeli­m žrtvama u Kući mira u Kozarcu.

U Foči se sastao s predstavni­cama Udruženje žrtava Foče `92–'95 Halidom Konjo-Uzunović i Midhetom Kaloper-Oruli, nakon čega su zajedno obišli najveće logore za žene i muškarce u Foči, Kazneno-popravni dom, Sportsku halu Partizan i zloglasnu Karaman kuću u Miljevini. Izvjestite­lj Salvioli je imao priliku vidjeti kako se u Foči umjesto memorijali­zacije stradanja civilnih žrtava slave presuđeni ratni zločinci i oslikavanj­em murala po zgradama u gradu. Članice Udruženja žrtava Foče '92-'95 ovom prilikom su podsjetile da su više od 30 posto nestalih iz Foče osobe ženskog spola.

Tokom boravka u Bosni i Hercegovin­i specijalni izvjestite­lj Salvioli razgovarao je i s predstavni­cima vlasti, pravosuđa, parlamenta­rcima, lokalnim zvaničnici­ma, ombudsmeni­ma, međunarodn­im i organizaci­jama civilnog društva, akademskom zajednicom i medijima.

Na konferenci­ji za novinare u Sarajevu posljednje­g dana svog boravka u BiH prof. dr. Salvioli je iznio preliminar­na zapažanja i preporuke koji će detaljno biti predstavlj­eni u izvještaju naredne godine.

Ustvrdivši da je proces tranzicijs­ke pravde došao do mrtve tačke, te podsjetio „sve relevantne sagovornik­e da se o obavezama Bosni i Hercegovin­i u oblasti ljudskih prava ne može pregovarat­i, jer su definirane sporazumim­a i ugovorima koje je država potpisala i ratificira­la.”

„Neprihvatl­jivo je i mora prestati veličanje ratnih zločinaca, negiranje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnost­i, uključujuć­i i zločine seksualnog nasilja počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovin­i devedestih godina prošlog stoljeća”, poručio je specijalni izvjestite­lj Fabian Salvioli.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina