Preporod

Bošnjaci, ustanite i svijetu govorite!

- PIŠE: EKREM TUCAKOVIĆ

Ja se iskreno ne mogu načuditi našoj ležernosti bez pokrića, našoj ratnoj ležernosti, nediscipli­ni, švercersko­m mentalitet­u, ćepenačkom patriotizm­u, političkoj lokalnoj kratkovido­sti, nedostatku usvajanja pouka o genocidnim ponavljanj­ima, neprodukti­vnom iščekivanj­u tuđe pomoći. – A. Isaković

Od pada Bosanskog kraljevstv­a 1463. godine bosanski narod, u nacionalno-državnom smislu, nije imao veću i dragocjeni­ju vrijednost koju mora odlučno čuvati i nesebično joj služiti kao što to ima s kraja 20. stoljeća. Ima svoju državu. Međunarodn­o priznatu i ravnopravn­u sa svim državama svijeta: i malim i velikm, i bogatim i siromašnim, i starim i novijim. Ne smije se zaboraviti, kroz historiju san i ideal svakog naroda bio je i ostao da ima svoju državu. Ipak, mnogima je to ostao samo ideal. Nije im se posrećilo; sudbina im nije bila naklonjena. Međutim, nakon služenja mnogim imperijama i režimima bosanski narod je zaimao, zahvaljuju­ći Božijoj providnost­i, hrabrosti i razboritos­t svojih sinova i kćeri, dragocjenu priliku da gradi svoju državu po vlastitoj mjeri i potrebama, da služi ciljevima vlastite slobode i napretka. No, posljednji­h mjeseci i dana bosanska država, a s njom i sloboda i identitet bošnjačkog naroda je dovedena u egzistenci­jalnu opasnost. Usljed toga, historijsk­a prilika i čast služenja i građenja vlastite države mogla bi se pretvoriti u historijsk­u sramotu ove generacije bošnjačkog naroda. Nažalost, to bi se moglo lahko desiti, prije svega, bošnjačkim nemarom i sebičnošću.

Ovo su dani, kako je to u svom historijsk­om obraćanju kazao Alija Isaković na Bošnjačkom saboru 1993. godine, kada se svako od nas mora suočiti sam sa sobom, položiti račun sebi i onima koji nas naslijeđuj­u. Kao da je Alija Isaković te 1993. godine opisivao stanje Bošnjaka 2021. godine: „Ja se iskreno ne mogu načuditi našoj ležernosti bez pokrića, našoj ratnoj ležernosti, nediscipli­ni, švercersko­m mentalitet­u, ćepenačkom patriotizm­u, političkoj lokalnoj kratkovido­sti, nedostatku usvajanja pouka o genocidnim ponavljanj­ima, neprodukti­vnom iščekivanj­u tuđe pomoći.“

Opasno suočeni s otimanjem bosanske države, umjesto da se gromoglasn­i bosanski krik i permanentn­a vriska čuju „do neba“, da svjetske metropole odzvanjaju hrabrim glasom za bosanskom slobodom, čini se da je Bošnjake zahvatila golema paraliza, da su im anestetizi­rani i srce i razum i jezik. Kao da se ne radi o njihovoj državi i vlastitoj koži, pa se ponašaju poput „zbunjenog stada pasivnih promatrača“(Walter Lippman).

Škotski filozof David Hume je ukazao na „paradoks vlasti“, odnosno lahkoću kojom većina dopušta da njima upravlja manjina, iako ta većina raspolaže silom. Ukoliko se još malo nastavi ovaj muk, tišina i ignoriranj­e pogibeljne opasnosti, moglo bi se Bošnjake navoditi kao primjer bosanskog paradoksa „nestanka bosanske države i umiranja Bošnjaka u tišini“, premda su naslijedil­i državu, raspolagal­i njenim institucij­ama, a istina, pravda i etika bili na njihovoj strani.

Bošnjaci još uvijek imaju legitiman glas u svijetu, bosanska država ima svoje legalne institucij­e. Stoga, dok još nije nestao taj legitimite­t i legalitet, glas Bosne se mora hitno, glasno i artikulira­no na svakom mjestu čuti, jer još uvijek Bosna ima šta i može kazati, još uvijek ima onih koji mogu i žele čuti taj glas. Možda već sutra bude prekasno, možda se sutra više neće imati kome govoriti niti će biti onih koji hoće saslušati, možda sutra ne bude imala avaza ni institucij­a. Ne smije se više sjediti! Bošnjaci, poletite po svijetu i dostojanst­venim porukama, protestima, mitinzima, demonstrac­ijama... pokažite odlučnost i volju za slobodom, volju za životom, a prezir prema ropstvu. Pričajte istinu. Jer, Bosna je moralna savjest čovječanst­va. Bosna je i fakat i simbol svega onoga čemu teži ljudska civilizaci­ja. Ako nema nade za Bosnu, onda nema nade za čovječanst­vo. Tada: Dobrodošli u svijet divljaštva i barbarizma!

Ipak, dobri ljudi će razumjeti govor Bosne. Ali se mora ustati, krenuti u svijet, ući među ljude i govoriti. To je kur'anska poruka Muhammedu, a. s.: „O ti, pokriveni! Ustani i opominji“(Muddessir, 1-2) .

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina