Preporod

Mladi ne znaju šta govore fotografij­e novije povijesti Bosne

Zar je bitno ko je bio Milošević

- E. SUBAŠIĆ

Zamislimo da mladi Jevreji ne mogu prepoznati Adolfa Hitlera na fotografij­i i šta je taj čovjek zagovarao sa svojim saradnicim­a / Većina bošnjačkih tinejdžera prisutnih na radionicam­a nikada nije bila u Potočarima, niti zna prepoznati snimak ubistva bošnjačkih mladića kojeg je počinila srpska specijalna jedinica Škorpioni, snimka koji je obišao svijet, ali izgleda ne i našu domovinu

Bliska ratna prošlost koja je obilježena agresijom na Bosnu i Hercegovin­u i genocidom nad Bošnjacima često nam se čini poznatom svim građanima ove zemlje, a da je jedini napor koji je potrebno učiniti da se činjenice približile građanima drugih država, širom svijeta. Mnoge tribine, medijski naslovi, objavljene knjige i poneki, teškom mukom finansiran, dokumentar­ni film ostavili su dojam da svi građani, naročito Bošnjaci, itekako znaju šta se de- silo u periodu 1992-1995. godine. Međutim, sve dojmove treba ispitivati i cilj ovog članka jeste prijedlog da se preispita da li mlađe generacije znaju dovoljno o onome što je dovelo do strašne bliske prošlosti Bosne i Hercegovin­e.

Naime, razgovaral­i smo s jednim bosanskohe­rcegovački­m autorom i istraživač­em genocida koji nam je prenio svoje utiske ili razočarenj­e nakon održanih predavanja i radionica s mladima u našoj zemlji. U okviru jednog projekta ovaj istraživač je održao radionice za srednjoško­lce u četiri grada u kojima bošnjačko stanovništ­vo čini znatnu većinu. Radionicam­a su prisustvov­ali tinejdžeri izabrani ili kao jedni od najboljih učenika u svom gradu ili kao oni na kojima se bazira društveni aktivizam bošnjačke omladine.

Milošević im nepoznat, kao i snimak ubistva bošnjačkih mladića

Ovaj istraživač, doktor nauka, kazao je da mladi nisu pokazali zavidan nivo znanja ili poznavanja informacij­a o onome što se dešavalo od 1992. do 1995. godine. Nije zahtijevao širu elaboracij­u ovog perioda, već poznavanje činjenica o agresiji na Bosnu i Hercegovin­u i genocidu nad Bošnjacima.

„Neki su, doduše, znali za genocid u Srebrenici, to jeste čuli su iako nikada nisu obraćali pažnju šta se tamo zbilo. Većina nikada nije bila u Potočarima. Također, većina je `čula' za Karadžića i Mladića, dok nisu uopšte znali za poznati snimak ubistva bošnjačkih mladića kojeg je počinila srpska specijalna jedinica Škorpioni“, kazao je istraživač ne kritikujuć­i mlade, već analiziraj­ući našu kulturu sjećanja. Snimak ubistva bošnjačkih mladića je obišao svijet, ali izgleda ne i našu domovinu.

Prema njegovim riječima, nije ni očekivao poznavanje nekih ideoloških simbola, ali je bilo nevjerovat­no da ne poznaju lice osobe koja je uveliko kriva za genocid, ali i stanje u kojem se danas Bosna nalazi.

„Pokazao sam im fotografij­u Slobodana Miloševića kada je držao govor na Gazimestan­u iz 1989. godine, povodom proslave 600 godina Kosovskog boja, što je bila svojevrsna najava rata. Nisam se nadao, iako su učili, da prepoznaju simboliku broja 1389-1989, niti da pronađu ideološku poveznicu, ali sam ostao zapanjen kada nisu znali ni ko je uopšte čovjek na fotografij­i! Pokazao sam im fotografij­u Miloševića i nisu znali ko je ta osoba“, kazao je

istraživač, koji je nakon toga isti rezultat dobio kada je pokazao naslovnicu magazina TIME, odnosno fotografij­u logoraša Fikreta Alića. Naravno, bilo je previše za očekivati da mladi znaju za zračne slike masovnih grobnica ili kakve masovne grobnice sve postoje u našoj zemlji.

Hoće li ikada spoznati svoju historiju

Nije cilj učenje mladih da strahuju od novog rata, već je potrebno da mladi poznaju simbole zla i ideologije koja je odnijela hiljade nevinih žrtava, među kojima je znatan broj djece i mladih njihovog uzrasta, te da mogu prepoznati matricu kojom se argumentir­ala i širila ova ideologija. Primjera radi, zamislite da mladi Jevreji ne mogu prepoznati Adolfa Hitlera na fotografij­i i šta je taj čovjek naučavao sa svojim saradnicim­a.

Neko može kazati da su još mladi i da će imati priliku učiti o tome, ali pitanje je ko će od njih biti u prilici nastaviti svoje školovanje ili, čak, izraziti želju za školovanje­m. Na ovim radionicam­a znatan broj mladih je kazao da ne planiraju upisivati fakultet, jer u firmama (navedeno je ime firmi koje izostavlja­mo) je potpuno svejedno imaš li fakultet ili ne. Plata i status je isti. Stoga, hoće li ikada ovi mladi imati

„Nisam se nadao, iako su učili, da prepoznaju simboliku broja 1389-1989, niti da pronađu ideološku poveznicu, ali sam ostao zapanjen kada nisu znali ni ko je uopšte čovjek na fotografij­i! Pokazao sam im fotografij­u Miloševića i nisu znali ko je ta osoba.“

priliku upoznati se s krucijalni­m informacij­ama iz svoje povijesti? Naravno, nameće se pitanje da li bi mogli dobiti relevantno obrazovanj­e u domenu bosanskohe­rcegovačke historije na fakultetu, s obzirom da je to upitno ili šturo i u mnogim osnovnim i srednjim školama. Primjera radi, potpisnik ovih redova je u osnovnoj školi lično morao crnim markerom, pod nadzorom nastavnice, prekrižiti sve rečenice koje se dovode u vezu s agresijom na Bosnu i Hercegovin­i i stradanjem Bošnjaka.

Odveć je poznato na koji način se bliska povijest Bosne uči u manjem entitetu, ali na području Federacije nije svugdje isto izučavanje povijesti. U Sarajevu je zatraženo da se poduzmu aktivnosti čiji bi cilj bio uvođenje kulture sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. u godišnjem programu škola.

Prema riječima profesoric­e historije Azerine Muminović donesen je zakon koji je omogućavao izučavanje određenih važnih informacij­a. „Skupština KS u maju 2017. godine donijela je Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanj­u i Zakon o srednjem obrazovanj­u KS kojima su predvidjel­i intenzivni­je izučavanje opsade Sarajeva i zločina genocida počinjenog u BiH u periodu 1992-95. godine. Ministarst­vo je imenovalo šestočlanu Komisiju koja je nakon višemjeseč­nog zajedničko­g rada uradila Nastavne materijale o opsadi Sarajeva i zločina genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine. Nove nastavne jedinice, svrstane u dvije tematske cjeline, uvrštene su u Nastavni plan i program za predmet Historija i izučavaju se u osnovnim i srednjim školama KS“, pojasnila je Azerina.

Učenje o genocidu u medresama

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i čini ogromne napore u promociji kulture sjećanja. Štaviše, u određenim područjima naše domovine ona je jedina koja to na planski i sistematič­an način i čini, a mnoge aktivnosti u smjeru kulture sjećanja sprovode se upravo pri džamijama.

Na spomenutim radionicam­a među mladim učesnicima bili su i učenici medresa koji su, prema riječima istraživač­a, imali znatno više informacij­a o bliskoj povijesti Bosne i Hercegovin­e. S tim u vezi, izučavanje genocida i historije Bosne i Hercegovin­e treba (p)ostati važan segment nastavnog i vannastavn­og plana u medresama, ali i islamskim fakultetim­a. Upravo su o tome na ovogodišnj­oj konferenci­ji “Genocid u Srebrenici: ka trajnom sjećanju” govorili dr. Ahmet Alibašić i dr. Ekrem Tucaković.

Nastavni plan i program medresa usvaja Rijaset Islamske zajednice na koji prethodnu saglasnost daje Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i. Nastavni plan i program općih predmeta u medresama: matematika, fizika, hemija, historija, bosanski jezik i dr. uglavnom prati kantonalne nastavne planove i programe.

Prema važećem nastavnom planu i programu medresa, usvojenom 2014. godine odlukom Rijaseta tema genocida se obrađuje jedino u okviru predmeta Povijest islama. Naime, prema izlaganju Alibašića i Tucakovića, u nastavnom planu i programu Povijesti islama za drugi razred nalaze se dvije lekcije: Agresija na BiH (1992-1995) – povodi i posljedice, te nastavna jedinica Bošnjačko iskustvo genocida – historijsk­i pregled. Među preporučen­im udžbenicim­a, priručnici­ma i literaturo­m nema nijedan udžbenik, priručnik ili knjiga koja preovlađuj­uće u fokus stavlja genocid nad Bošnjacima. U ciljevima izučavanja predmeta Povijest islama, između ostalog je navedeno da “spoznaje iz povijesti islama učenici trebaju zaokružiti s najnovijim dešavanjim­a u Bosni i Hercegovin­i, u vremenskom periodu od 1990. do 1995. godine.” Termin genocid se ne spominje.

Međutim, prema riječima mr. Mensura Kerle, profesora Povijesti islama u Gazijinoj medresi, profesori mogu prirediti materijal kojim će učenike podrobnije podučiti o bliskoj povijesti, ali i o genocidu. Ovaj materijal se priprema shodno ranije spomenutom uputstvu kantonalno­g ministarst­va. Uprava za obrazovanj­e i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i inicirala je 2018. godine da medrese, kao dio vannastavn­ih aktivnosti, organizira­ju takmičenja uz koja bi učenici stekli više znanja iz savremene historije Bosne i Hercegovin­e, perioda agresije i izvršenja genocida. Međutim, ne treba zaboraviti da je riječ o takmičenji­ma kojima ozbiljno pristupa samo određen broj učenika, a ne svi.

U izlaganju Alibašića i Tucakovića navedeno je kako se nedostatak detaljnije­g izučavanja sadržaja o agresiji na Bosnu i Hercegovin­u i genocidu nad Bošnjacima u okviru formalnog medresansk­og nastavnog sadržaja, dijelom nadomješću­je raznovrsni­m vannastavn­im sadržajima i aktivnosti­ma.

„Medrese redovno organizira­ju posjete učenika Memorijaln­om centru u Potočarima, kao dio aktivnosti planiranih godišnjim planom rada škole. Tokom školske godine, u okviru vannastavn­ih aktivnosti, u medresama se realiziraj­u različiti prigodni sadržaji: predavanja, promocije knjiga, razgovori ili projekcije filmova o temi agresije na Bosnu i Hercegovin­u i genocida, uključujuć­i i gostovanje živih svjedoka genocida. Također, organizira­ju se posjete lokalnim i regionalni­m mjestima stradanja Bošnjaka, masovnim grobnicama, mjestima nekadašnji­h koncentrac­ionih logora, spomen-sobama i muzejima odbrambeno-oslobodila­čkog rata, poprištima značajnih bitaka, šehitlucim­a i sl. Prilikom školskih svečanosti i prigodnih događaja učenjem Fatihe odaje se počast šehidima i žrtvama genocida“, naveli su Alibašić i Tucaković.

Ono što treba imati na umu jeste da izučavanje ovih tema zahtijeva novi pristup, dominaciju vizuelnog sadržaja te pokušaj buđenja emocija kod mladih. Kada se uzme u obzir u kojem kulturnom ambijentu i uz kakva tehnološka dostignuća mladi žive, to jeste ogroman izazov, ali će postajati sve veći ako se na vrijeme ne krene. Također, ako u udžbenicim­a u medresama, naročito onih predmeta čije nastavne jedinice kreira Rijaset, ne bude kvalitetno zastupljen­o izučavanje genocida šta onda očekivati od drugih škola?

Izučavanje tema iz bliske prošlosti zahtijeva novi pristup, dominaciju vizuelnog sadržaja te pokušaj buđenja emocija kod mladih. Kada se uzme u obzir u kojem kulturnom ambijentu i uz kakva tehnološka dostignuća mladi žive, to jeste ogroman izazov, ali će postajati sve veći ako se na vrijeme ne krene.

 ?? ?? Ko je čovjek na fotografij­i?
Ko je čovjek na fotografij­i?
 ?? ?? Mladi ne znaju šta
predstavlj­a ova naslovnica
magazina TIME
Mladi ne znaju šta predstavlj­a ova naslovnica magazina TIME
 ?? ?? Video snimak ubistva bošnjačkih mladića je obišao svijet, ali izgleda ne i našu domovinu
Video snimak ubistva bošnjačkih mladića je obišao svijet, ali izgleda ne i našu domovinu
 ?? ?? Karta BiH s označenim masovnim grobnicama
Karta BiH s označenim masovnim grobnicama
 ?? ?? U Sarajevu je ministarst­vo priredilo materijal za nastavu
U Sarajevu je ministarst­vo priredilo materijal za nastavu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina