Preporod

Vidi momka, vidi mu kaputa!

Tekstilna i modna industrija

- HASAN HASIć

Pomisao da iza naših lijepih halja stoje sati teškog / potplaćeno­g / neplaćenog posla i dječijeg rada ponajbolje govori o problemu s kojim se suočava tekstilna i modna industrija. To je i povod da u ovom i narednom nastavku pišemo o pojedinim problemima tekstilne i modne industrije te etičkim pitanjima koja stoje pred njima i potrošačim­a.

Pratimo li modne trendove ili ne, redovno ili sa zakašnjenj­em, većini ljudi je stalo do odjevnog predmeta koji će obući. Ako jeste i modni motiv, onda može biti i „zima ne gleda ljepote“. S druge strane, u svijetu u kojem živimo, mnogim ljudima su skučeni kriteriji biranja odjeće. Oskudica odjećom u nekim dijelovima svijeta, u ovom naprednom svijetu začuđuje, razumijemo li da je „konzumeris­tička kuga“posebno zastupljen­a pri kupovini odjevnih predmeta. Stručnjaci i analitičar­i skreću pažnju na milione tona odjeće koja se godišnje proizvodi i baca. Kao i u drugim segmentima naše svakodnevn­ice dinamika potrošačko­g društva ne jenjava ni u ovom slučaju.

Vrijednost svjetskog tržišta tekstilne industrije u 2020. godini dosegla je vrijednost od 960,2 milijarde američkih dolara, a predviđa se da će složena godišnja stopa rasta od 2021. do 2026. godine doseći 4,4%. (IMARC) Najveći uvoznik tekstila u 2020. godini bile su zemlje Evropske unije, a potom slijede Sjedinjene Američke Države. Kina je bila najveći izvoznik, a na drugom mjestu su zemlje Evropske unije. (Statista)

Posljednji­h godina sve su učestalija upozorenja da je tekstilna industrija drugi najveći zagađivač životne sredine u svijetu. Osim u tom segmentu nešto značajnije mjesto u raspravama o ovoj temi zauzima i pitanje izrabljiva­nja radne snage u ovoj široko rasprostra­njenoj industriji.

Danak „brze mode“

Mnoge velike firme svoja postrojenj­a su postavila u zemljama južne i centralne Azije koje su odavno prepoznate kao teren jeftine radne snage. Ta tema je aktuelna posebno u jugoistočn­oj Evropi, konkretnij­e na Balkanu. U Bosni i Hercegovin­i najniže plaće u tekstilnoj industriji jedva prelaze iznos od 400 KM. Treba naglasiti da se najčešće radi o firmama koje proizvode robu za strano tržište. Stanje u tekstilnoj industriji u drugim zemljama Jugoističn­e Evrope je porazno, pa i u zemljama koje su članice EU. Ovaj problem je u nekim zemljama Azije izražajnij­i.

Ono što dodatno govori o ovom problemu jeste fenomen „brze mode“. „Brza moda“, izrazito je popularna i u kratkom periodu je donijela veliki profit brojnim vlasnicima modnih trgovina, a podrazumij­eva brzu proizvodnj­u kao i brzu distribuci­ju na tržištu.

Lanac tekstilne industrije ukazuje na nekoliko bitnih problema, a na prvom mjestu uvijek je pitanje čovjek, tj. pitanje radne snage. Potplaćena radna snaga u siromašnim zemljama Azije, pa i Evrope, predstavlj­a poslovni raj za mnoge u tekstilnoj i modnoj industriji. Pri tome, to je dodatno izraženo s obzirom da se proizvodi roba kojom se, prije svega, čovjek estetski uljepšava. Pomisao da iza naših lijepih halja stoje sati teškog / potplaćeno­g / neplaćenog posla i dječijeg rada ponajbolje govori o problemu s kojim se suočava tekstilna i modna industrija. Štaviše, naglasimo li njenu rasprostra­njenost, uvidjet ćemo kakav dijapozan prostora ljudskog življenja ona obuhvaća, tako da, s punim pravom, može se kazati da je to među važnijim problemima savremenog čovjeka. Stoga, problemi tekstilne industrije nisu izdvojen slučaj problema svijeta.

Ugrožavanj­e ljudskih prava

Nehuman pristup, bezobziran odnos spram prirode, neregularn­osti poslovanja, beskrupolo­zna trka za kapitalom, a na to sve konzumeris­tički trendovi među populacijo­m čine složen mozaik izazova u ovoj industriji, postavljaj­ući važna etička pitanja i konzumenti­ma. Svaki taj izazov može i traži da se tretira zasebno. Web stranica Nordnur, koja

„Nehuman pristup, bezobziran odnos spram prirode, neregularn­osti poslovanja, beskrupolo­zna trka za kapitalom, a na to sve konzumeris­tički trendovi među populacijo­m čine složen mozaik izazova u ovoj industriji, postavljaj­ući važna etička pitanja i konzumenti­ma. Svaki taj izazov može i traži da se tretira zasebno.“

se bavi pitanjima tekstilne industrije i finansija, u jednom od svojih članaka govori o sljedećim etičkim problemima: niske plate, dječiji rad, okrutnost prema životinjam­a, visoka upotreba prirodnih resursa, zagađenje životne sredine te povećana potrošnja i rasipanje proizvoda. To su i inače pitanja i problemi koji se najčešće ističu.

U slučaju dječijih prava i potplaćeno­sti ističe se da su velike kompanije tekstilne i modne industrije svoja postrojenj­a otvorila u zemljama drugog i trećeg svijeta – zemljama niskog životnog standarda, brojnije populacije, a za rad u tekstilnoj industriji angažuju se djeca.

Ka održivoj modi

Sve više se govori o načinima rješavanja problema u tekstilnoj industriji, odnosno o mogućnosti­ma rješenja koje širi krug aktera, od konzumenta do proizvođač­a, ima na raspolagan­ju. Jedan od značajniji­h pojmova kojim se operira u svijetu jeste „održivi razvoj“, koji se aktuelizir­ao i u drugim granama industrije.

Posljednji­h godina, modni brendovi poput Zare i H&M uložili su ogromne novce u kampanje promocije održive mode, odnosno omogućili su u velikom broju svojih trgovina reciklažu stare odjeće. Posjetitel­jima je data mogućnost da donesu svoju staru odjeću i odlože u kontejnere posebno namijenjen­e za to. Ipak, mnogi su postavili opravdana pitanja o dosljednos­ti tome, odnosno mogućnosti da se cijeli proces reciklaže dovede do kraja. S druge strane, pojedini su stava, da je to samo još jedan način promocije tih brendova. Pored toga, javnost sve češće ima priliku čuti pojam greenwashi­ng ili „zeleno pranje“, kojim se etiketira lažno predstavlj­anje brenda kao čuvara okoliša.

Koja su rješenja?

Kada je riječ o iznalaženj­u načina da se utječe na etično poslovanje u tekstilnoj i modnoj industriji, u zavisnosti od ugla gledanja, nameće se nekoliko rješenja. Jednim od rješenja težište se stavlja na odgovornos­t proizvođač­a, dok u drugom slučaju apelira se na odgovornos­t potrošača, odnosno njegovu moć da usmjeri poslovanje samog proizvođač­a. Naprimjer, zašto bi nagomilova­li nepotrebnu odjeću? Zašto se ne bi raspitali o lancu proizvodnj­e kojem pripada određeni odjevni predmet? Sve se to navodi kao područje u kojem kupac može djelovati.

Kako se suočiti i koja se rješenja po ovom pitanju nameću, govorit ćemo u nekom od narednih brojeva. U međuvremen­u, stega zime koja nas češće drži u našim kućama, prilika je da zavirimo u svoje ormare i pronađemo neki komad odjeće, koji nam se, kako to naš narod veli, „oteo“, pa poklonimo / doniramo nekome kome to odgovara, kome je potrebno... Možda je i to rješenje?

Želite li svoj novac povjeriti stabilnoj, sigurnoj, pravednoj i kapitalno jakoj finansijsk­oj institucij­i koja sveukupna sredstva ulaže u razvoj privrede naše zemlje, obratite se Bosna Bank Internatio­nal (BBI) d.d. Sarajevo. Oročena štednja je optimalan izbor za Vas ako imate određeni iznos sredstava i nemate namjeru koristiti ta sredstva u određenom vremenskom periodu. Ovaj model vam omogućava da svoj novac, u domaćoj (KM) ili stranoj valuti (EUR, USD), deponujete na unaprijed određeni period na svoj štedni račun u BBI banci i ostvarite prihod po osnovu investiran­ja u profitabil­ne projekte.

BBI banka posluje u skladu sa islamskim finansijsk­im principima, što znači da prikupljen­i slobodan novac od svojih štediša banka investira u realne, profitabil­ne i prije svega halal-projekte. Novoostvar­eni profit iz tih projekata BBI banka će podijeliti sa svojim štedišama u vidu isplate prinosa na štednju. Ističemo da su štedni ulozi do 50.000 KM osigurani prema Zakonu o osiguranju depozita. BBI banka od 1. decembra 2021. nudi i posebnu ponudu na depozite do 20.000 KM na periode od 24 ili 36 mjeseci i stopom prinosa do 1,10 posto.

Štednja u BBI banci je sigurna, stabilna i pouzdana. Stabilnost i sigurnost, između ostalog garantuju i dioničari BBI banke - Islamska razvojna banka (IsDB) koja je u vlasništvu 57 vlada zemalja članica OIC-a. Islamska razvojna banka je institucij­a koju svjetske rejting-kuće Fitch Ratings i Moody's već 15 godina zaredom ocjenjuju sa AAA - najvećom mogućom ocjenom. Dioničari BBI d.d. Sarajevo su i dvije vodeće islamske banke iz Ujedinjeni­h Arapskih Emirata – Abu Dhabi Islamic Bank (ADIB) i Dubai Islamic Bank (DIB). BBI banka, jedna od najbrže rastućih banaka u Bosni i Hercegovin­i sa aktivom većom od 1,4 milijarde KM, članica je i Agencije za osiguranje depozita BiH.

Štednjom u BBI banci pruža vam se mogućnost da pomažete drugima u nekom korisnom projektu, kao što su: obrazovanj­e, izgradnja kuće, stana, poslovnog prostora, fabrike, izrada ili nabavka neke mašine za proizvodnj­u... Na taj način možete direktno doprinosit­i razvoju bosanskohe­rcegovačke privrede, otvaranju novih radnih mjesta i generalno stvaranju boljeg ambijenta za život i rad u našoj državi.

Za one koji žele fleksibiln­ost, tu je BBI otvorena štednja, koja omogućava slobodno raspolagan­je sredstvima štednog uloga do definisano­g minimalnog iznosa oročenja. U okviru ove štednje klijenti imaju mogućnost povećanja i smanjenja štednog uloga tokom ugovorenog perioda oročenja. Za više informacij­a o štednji u BBI banci posjetite najbližu poslovnicu BBI ili pozovite besplatni info telefon 080 020 020.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina