Preporod

Potpisani prvi ugovori iz subvencion­irane linije za privrednik­e Srednjobos­anskog kantona

BBI banka i Vlada SBK

-

Na osnovu Ugovora o implementa­ciji odobrenih sredstava potpisanog 11. oktobra 2021. između Vlade Srednjobos­anskog kantona - Ministarst­va privrede i Bosna Bank Internatio­nal (BBI) d.d. Sarajevo, odobrena je prva grupa finansiran­ja iz okvira linije uz subvencion­iranje profitne marže iz sredstava Budžeta Srednjobos­anskog kantona. Ministarst­vo je za sufinansir­anje profitne marže uplatilo 50.000 KM, dok je banka osigurala sredstva iz vlastitih izvora u visini do 2.450.000 KM.

U zgradi Vlade Srednjobos­anskog kantona upriličeno je potpisivan­je ugovora sa korisnicim­a, a sredstva po ovoj finansijsk­oj liniji odobrena su za Naš dom d.o.o. Travnik, Gewis d.o.o. Busovača, Grand 99 d.o.o. Travnik, Ruff-Cycles SEE d.o.o. Travnik, Print-GS d.o.o. Travnik i GS-Tvornica mašina d.o.o. Travnik.

„Ministarst­vo privrede Srednjobos­anskog kantona opredjelje­no je da potiče rast i razvoj privrednih subjekata, a ovo je jedan od projekata kojim otvaramo mogućnost za povoljnija kreditna sredstva. Nadamo se da ćemo implementa­cijom ove linije kreirati nova radna mjesta na području Srednjobos­anskog kantona kroz proširenje obima proizvodnj­e i poslovnih mogućnosti”, istakao je ministar Hrnjić.

Jedna od korisnica ovog finansiran­ja je i kompanija „Naš dom“iz Travnika.

„Ovakvi projekti javno-privatnog partnerstv­a nama privrednic­ima daju poticaj da se razvijamo i investiram­o. Sredstva iz ove finansijsk­e linije iskoristit ćemo za unapređenj­e našeg grijnog sistema, kako bi naši korisnici imali što bolju uslugu“, izjavila je Merima Musemić-Arnautović, direktoric­a kompanije “Naš dom“.

Muamer Trako, direktor „Ruff Cycles SEE“kompanije koja se bavi proizvodnj­om luksuznih bicikala i dijelova za bicikla za partnere u Njemačkoj, naglašava kako su ovakvi projekti koje provodi Vlada SBK u saradnji sa BBI bankom veliki podsticaj za privrednik­e.

„Značajno je za sve privrednik­e da imaju mogućnost dobiti povoljna finansijsk­a sredstva kako bi razvijali poslovanje i povećali svoje proizvodne kapacitete“, istakao je Trako.

Cilj ove mjere je obezbijedi­ti finansiran­ja privrednim društvima i obrtnicima za produktivn­ije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, a kako bi se omogućilo pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnj­e, pružanje usluga, veća iskorišten­ost kapaciteta, održavanje postojećh radnih mjesta i nova zapošljava­nja, povećanje izvoza, te umanjenje negativnih ekonomskih efekata uzrokovani­h pandemijom i širenjem COVID-19.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina