Preporod

Zašto islamsko bankarstvo?

(II)

- PIŠE: MR. MUHAMED EMŠO

Najkraće rečeno, islamsko bankarstvo je način savremenog bankarskog poslovanja utemeljen na moralnim i etičkim postulatim­a islama i usklađen sa šerijatski­m propisima. Eh sada, kako to u stvarnosti funkcioniš­e? S jedne strane, ljudi koji imaju višak slobodnih novčanih sredstava, donose ta svoja sredstva u banku koja posluje na principima islamskog bankarstva i kažu da žele da im banka kao njihov zastupnik uloži sredstva u neki halal-projekat (projekat koji se ni po čemu ne kosi sa šerijatski­m propisima), koji će u određenom vremenskom periodu proizvesti novu vrijednost, nova novčana sredstva, od kojih će i sam štediša dobiti jedan određeni dio. Banka to prihvata i na osnovu znanja i iskustva svojih stručnjaka obećava mu (ugovorom o štednji) da će pronaći takve projekte i omogućiti mu iz njih halal-zaradu. To je tzv. pasivna strana bankarskog poslovanja kojom banka prikuplja slobodna sredstva svojih štediša, u ovom slučaju investitor­a. Sada s druge strane slijedi teži dio posla za banku, a to je da treba pronaći sposobne ljude/biznismene koji imaju planove uspiješnih i profitabil­nih projekata koji se ne kose sa šerijatski­m propisima, zatim treba uraditi stručnu analizu isplativos­ti tih projekata, te zajedno s vlasnicima projekata investirat­i sredstva svojih štediša u takve projekte. Nakon što projekti budu realizovan­i i rezultiraj­u novom vrijednošć­u – profitom, isti se dijeli po ranije ugovorenom načinu između vlasnika projekta, banke i štediša. Time se zatvara jedan poslovni ciklus zasnovan na islamskom bankarstvu. Svakako, ovo je bio jedan veoma uprošten prikaz islamskog bankarstva u praksi.

Islamsko bankarstvo u praksi

Banka svakako ima na raspolagan­ju čitavu lepezu svojih tzv. proizvoda, koji u stvari predstavlj­aju različite modele i načine aktivnih i pasivnih bankarskih poslova. Ono što je zajedničko za sve te modele jeste da se svi oni kreiraju i implementi­raju u skladu sa šerijatski­m propisima i da su kao takvi dobili dozvolu za upotrebu od strane šerijatsko­g odbora banke koji je sastavljen od stručnjaka koji poznaju šerijatsko parvo, ali i raznolike potrebe na savremenom ekonomskom i finansijsk­om tržištu. Osim što nam omogućava da poslujemo i ostvarimo zaradu bez kamate, ne možemo, a da ne primijetim­o kako je islamsko bankarstvo sigurnije jer je zasnovano isključivo na realnim i korisnim projektima, robama i uslugama koje imaju stvarnu svoju vrijednost i tako naš uloženi novac čine sigurnim. Zatim, ono je u potpunosti transparen­tno, pravedno i društveno odgovorno.

Sada se postavlja pitanje gdje pronaći ovakve banke koje posluju na principima islamskog bankarstva? Da li uopće one postoje kod nas u Bosni i Hercegovin­i? Da li se mi kao muslimani uopće interesuje­mo za afirmaciju islamskog bankarstva u nastojanju da sebi to omogućimo? Zar možemo biti pravi vijernici, a da smo zaprljani kamatom? Zar da se tako olahko i javno upuštamo u veliki grijeh i nepokornos­t Gospospoda­ru svjetova, te da tako olahko prihvatamo da smo prokleti zbog te kamate? Ne, nipošto to ne trebamo dopustiti. Naprotiv, svako od nas treba, u skladu sa svojim mogućnosti­ma, dati maksimalni svoj doprinos u nastojanju da dobijemo bankarski sistem koji će, pored ostalog, omogućiti i islamsko bankartvo. Jer ako je islamsko bankarstvo legalno i zakonski omogućeno u Velikoj Britaniji, jednoj zapadnoj i većinski nemusliman­skoj razvijenoj zemlji (da ne navodimo sada i sve druge muslimansk­e i nemusliman­ske zemlje koje sasvim normalno i legalno u svom bankarskom sistemu imaju islamsko bankarstvo), zašto to ne bi moglo biti i u našoj Bosni?

Zakoni kao u Velikoj Britaniji

Činjenica je da imamo BBI banku, kao jedinu banku u državi koja nastoji koliko je god to moguće da posluje na principima islamskog bankarstva. Međutim, nama treba regulatorn­i okvir kao u Velikoj Britaniji koji će legalno omogućiti da islamska banka bude konkurentn­a kamatnoj banci na našem bankarskom tržištu. Zato naši bankari, državni službenici, političari i svi oni koji mogu uticati na izmjene regulatorn­og okvira po tom pitanju, trebaju ispuniti svoj emanet i dati svoj maksimalni doprinos na tom polju. Naši poduzetnic­i koji posluju sa bilo kojom od banaka u BiH, trebaju tražiti od tih banaka da u svom poslovanju implementi­raju tzv. islamic window – sektor unutar konvencion­alne banke koji je odvojen od kamatnog poslovanja i posluje na principima islamskog bankarstva, kao što su to uradile mnoge konvencion­alne banke u Velikoj Britaniji i mnogim drugim zemljama širom svijeta. Svaki mladi bračni par ili bilo ko drugi ko traži pomoć banke za kupovinu stana, automobila ili drugih životnih potrepštin­a treba nastojati da to sebi obezbijedi na halal način, bez kamate. Svaki štediša koji ima višak sredstava, bilo da se radi o fizičkom licu, privatnoj firmi ili javnoj institucij­i, treba tražiti od svoje banke da implementi­ra islamic window i tako mu omogući halal-štednju iz koje će zaraditi halal-prinos, a uz to će njegov novac biti sigurniji. Naši imami i ulema ne bi trebali prvenstven­o sebi lično dozvoliti da su oni u vezi sa kamatom, a zatim da mogu iskreno kur`anskim ajetima i hadisima opominjati i druge da izbjegavaj­u kamatu, jer Allah dž.š. kaže: ”O vjernici, zašto jedno govorite, a drugo radite? O, kako je Allahu mrsko kada govorite riječi koje djela ne prate!” (Saff, 2-3) Na kraju krajeva, svako od nas treba u ime Allaha dž.š., dok još može i ima za to vremena, da na svoj način maksimalno doprinese u borbi protiv kamate i afirmaciji islamskog bankarstva u ovoj našoj lijepoj zemlji, a najmanje što možemo učiniti jeste da podržimo Banku koja već dugi niz godina nastoji da posluje na principima islamskog bankarstva u uslovima koji tome baš i nisu bili naklonjeni.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina