Preporod

Porodice Jahić primjer odnosa prema nauci

- B. PERVA

Nedavno podignuta hair-česma u spomen na Mehagu Kalovljaka-Jahića sa Kala kod Konjica, bošnjačkog domaćina i uglednika bila je povod da o njegovim potomcima porazgovar­am s prof. dr. Mehmedom Jahićem, profesorom emeritusom na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Profesor Jahić je unuk rahmetli Mehage. Dobio je i negovo ime te postao je lider svih potomaka Mehaginih. Po broju istaknutih intelektua­laca porodica Jahić može biti primjer kakav treba biti odnos Bošnjaka prema nauci. O tome profesor Jahić kaže:

„Mehaga Kalovljak je moj dedo kojeg nisam zapamtio. Ljudi su pričali da je bio poseban čovjek. U ono doba bio je odbornik u srezu. Bio je među najugledni­jim ljudima u Neretvici. Imao je svoj konak sa posebnim odajama za musafire. Kod njeg na muhabet svrćali su imami, župnici i popovi. Za one koji su trebali prenoćiti imao je prenoćište. Bio je čovjek domaćin za sve dobre ljude bez obzira na njihovo vjersko ili nacionalno opredjelje­nje. Volio je ljude. Ako bi se zadesio kakav belaj među ljudima Mehaga je to smirivao. Ostavio je trag kojeg se trebamo sjećati. U njima je nalazio sagovornik­e. Držao ih je sebi ravnima. Nije volio bukadžije, ohole i problemati­čne ljude. U našoj smo familiji postavili standard da se svi brinemo o svakom našem članu, bilo da smo braća, bratići, sestre i sestrići, amidže i amidžići, da svako od nas završi fakultet, da se snađe u životu. Od mog rahmetli babe svi sinovi, unuci, praunuci, nevjeste i zetovi čine intelektua­lno jezgro. Ima 38 fakultetsk­i obrazovani­h, od toga je 12 doktora nauka. To je jedno bošnjačko intelektua­lno stablo koje može poslužiti drugima kako se treba odnositi prema nauci i pomagati jedni drugima. Danas imamo 6 univerzite­tskih profesora. Ima nas svih struka, ekonomista, inženjera, ljekara. Mi u porodici često pričamo o tim intelektua­lnim stvarima. Jednostavn­o, onoga ko neće da uči i da radi mi ga ignorišemo i lagahno odbacujemo da ga dozovemo pameti. Jer, u obrazovanj­u i radu je spas. Posebno treba voditi računa da naša ženska populacija bude obrazovana. Muškarac može raditi i u kanalu, kositi travu, a žena treba raditi intelektua­lne poslove. Ona treba znati ispisati zadaću djeci. Ona treba stalno biti uz djecu. Ovo nesretno vrijeme korone pokazalo je da ona treba znati sve o kompjuteru. Svaka majka je učiteljica svome djetetu. Treba se posvetiti obrazovanj­u, a u okviru obrazovanj­a posebno edukaciji žena.“

Hair-česma kao spomen

Profesor Jahić i negov bratić Hakija, inženjer po struci, odavno su naumili da na parceli Kalovljako­va luka, koja se nalazi pored regionalno­g puta Konjic – Fojnica, podignu hajir-česmu koja će napajati putnike namjernike. Hakija je u međuvremen­u preselio na Ahiret, a s njegovim odlaskom nije se ugasila jedna plemenita nakana. Profesoru su se u realizacij­i ovog projekta pridružili Hakijini sinovi. Vodu za hajir-česmu dovedeli su sa izvora udaljenog oko tri kilometra i 600 metara. Prokopan je kanal, postavljen­e cijevi i sagrađen bazen tako da je česma stalno otvorena. Pored česme postavljen­e su klupe za odmor putnika namjernika. Ni u najvećoj suši voda nije presušila. Takve česme nije bilo u ovom dijelu Konjičke općine, a pogotovo na raskrsnici regionalni­h puteva koji povezuju Neretvicu i konjičku općinu sa Fojnicom, odnosno Prozorom i Gornjim Vakufom.

Šehidski mevlud u dolini Neretvice

Profesor Jahić je svoju vezu sa zavičajem potvrdio i pokretanje­m šehidskog mevluda u Parsovićim­a, centru njegovog rodnog džemata. Začetnik je, dakle, ideje da se svake prve subote u augustu u džamijskom prostoru u Parsovićim­a prouči mevlud u znak sjećanja na šehide. On je do sada bio i glavni sponzor ove manifestac­ije. Svoj angažman na ovom memorijaln­om dešavanju vidi kao skromni doprinos kulturi sjećanja na rodni zavičaji i

U malom konjičkom selu Kale nekada je živio čuveni Mehaga Kalovljak Jahić, ugledni domaćin Neretvice. Danas njegovi unuci, praunuci čine intelektua­lno jezgro u kojem je 38 fakultetsk­i obrazovani­h ljudi, od toga je 12 doktora nauka, 6 univerzite­tskih profesora.

To je jedno bošnjačko intelektua­lno stablo koje može poslužiti drugima za primjer.

šehide, najbolje sinove Neretvice, konjičke općine i Bosne i Hercegovin­e u cjelini. Prvi šehidski mevlud održan je drugog avgusta 2014. godine. Zanimljivo je da se poklopio sa datumom svečanog otvorenja nove džamije u Persovićim­a. Mevlud su proučili učenici medresa sa područja Neretvice i imami Medžlisa Islamske zajednice Konjic. O ovom projektu profesor dr. Mehmed Jahić kaže: “Jedno od rješenja za opstanak naroda je sjećanje i vraćanje sebe svome kraju. Ako to zaboravimo izgubili smo svrhu postojanja. Sjećanje na šehide našeg zavičaja, na djetinjstv­o u njemu provedeno, druženja, običaje bilo je vodilja da pokrenemo ovaj mevlud kako bismo se makar jednom godišnje okupljali u rodnom kraju, popili kahvu i sjećali se naših šehida. I tako ostavili u amanet našim najmlađima da nastave ovu tradiciju.”

Gosti predavači na ovom mevludu bili su muftija mostarski Salem-ef. Dedović, dr. Mustafa-ef. Prljača, portparol Rijaseta IZ, Mustafa-ef. Spahić Mujki, jedan od poznatijih bh. vaiza i mnogi drugi. Ovaj mevlud ušao je u kalendar mevluda na području Medžlisa Konjic.

Dr. Dženan Jahić, nasljednik profesora Mehmeda

Kažimo da je dr. Dženan Jahić, sin profesora Mehmeda, već sada najpoznati­ji član ove porodice. Iako nerado govori o uspjesima svoga sina, ovaj put je napravio presedan i kazao: „Moja supruga je diplomiran­i ekonomista, radila je desetak- petnaest godina u struci, a potom se posvetila odgoju i obrazovanj­u našeg sina Dženana. Danas je on ljekar, doktor medicinski­h nauka, ovih dana završava specijaliz­aciju za ortopeda i uskoro će, ako Bog da, biti ortoped specijalis­ta. Docent je na Medicinsko­m fakultetu. Sve to postigao je zahvaljuju­ći mojoj supruzi, svojoj majci. Ja sam bio borac za logistiku. On je i muzičar. Paralelno je završio muzičku školu – solo gitaru i bio je na državnom prvenstvu solo gitare, te osvojio drugo mjesto. Kasnije se posvetio pjevanju, komponovan­ju, pisanju tekstova. Objavio je nekoliko albuma. Njegove pjesme i kompozicij­e izvode Halid Bešlić, Jasna Gospić, Frano Lasić. Bio je prvak BiH u latinoamer­ičkim plesovima. Trideset puta je pobjeđivao u inostranst­vu. Mnogo puta je učestvovao na humanitarn­im koncertima.“

Kažimo na kraju da dr. Dženan odlično uči ilahije i kaside. Redovno je učestvovao i na spomenutom šehidskom mevludu u Parsovićim­a.

 ?? ?? Hair-česma pred dušu Mehage Kalovljaka - Jahića
Hair-česma pred dušu Mehage Kalovljaka - Jahića
 ?? ?? Prof. dr. Mehmed jahić
Prof. dr. Mehmed jahić
 ?? ?? Dr. Dženan Jahić
Dr. Dženan Jahić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina