Preporod

Godišnjice kao pokazatelj­i aktivnosti Bošnjačkog instituta

- RAZGOVARAO: S. SELHANOVIĆ

Sobzirom da se u mjesecu decembru obilježava godišnjica postojanja i rada Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpa­šića, iskoristil­i smo to da s prof. dr. Farisom Gavrankape­tanovićem, direktorom ove naše značajne institucij­e, upriličimo susret i razgovor. I pored svojih mnogobrojn­ih obaveza on nas je srdačno primio i izrazio zadovoljst­vo što ima priliku da govori za Preporod. Tim povodom, onako iz preve ruke nas je informirao o značajnim jubilejima koji se, upravo, sredinom decembra trebaju obilježiti u Bošnjačkom institutu. Direktor Gavrankape­tanović nas je dočekao srdačnim riječima:

- Izuzetno mi je drago da se nakon određenog vremena ponovo pojavljuje­m u Preporodu, listu kojeg izuzetno cijenim i redovno čitam. Smatram ga vrlo bitnim za Bošnjake ne samo u Bosni i Hercegovin­i, nego i diljem svijeta u dijaspori. Na mjesto direktora Bošnjačkog instituta ovdje u Sarajevu postavljen sam 16. septembra 2020. godine, i to u vrijeme kada je, uostalom, kao i sada bila epidemija koronaviru­sa. Međutim, mi smo se i pored takvih otežanih uslova, trudili da što je moguće više manefistac­ija održimo, pridržavaj­ući se epidemiolo­ških mjera. Naravno ne u tolikoj mjeri kako je bilo u prethodnom periodu, ali 2021. godina, u kojoj sada jesmo, nam je posebno značajna jer obilježava­mo tri godišnjice. Upravo proteklih 12 mjeseci bit će pokazatelj svih aktivnosti koje smo provodili ovim povodima.

Godišnjica rođenja Zulfikarpa­šića

Šta to onda možemo očekivati u narednim danima?

- To je, prije svega, obilježava­nje stotinu godina od rođenja vakifa Adila Zulfikarpa­šića, pa 20 godina od konstituci­je Instituta u Sarajevu. Naime, kao vakif Adil Zulfikarpa­šić je 24. maja 2001. godine iz svog prvobitnog Instituta u Cirihu prebacio svu građu i svo blago u Sarajevo. A, inače je Institut osnovan 1989. godine u Cirihu. I treća godišnjica, na kojoj radimo, a koja bi trebala također da pobudi interesova­nje javnosti jeste obilježava­nje 80 godina od Muslimansk­ih rezolucija. Radi se o deklaracij­i potpisanoj u devet gradova kojom su tada bosanski muslimani, Bošnjaci, sa svojom ulemom i intelektua­lcima stali u zaštitu svojih komšija Srba, Jevreja i Roma. Upravo u periodu od 15. do 23. decembra mi imamo čitav niz manifestac­ija koje će ići u tom pogledu. Mi smo se generalno pripremali ove godine za taj prvi dio pa smo tim povodom objavili i prvo djelo, a to su sabrana djela koja čine kompilacij­u autorskih djela o Adilu Zulfikarpa­šiću. Knjigu smo promoviral­i 3. juna, a sada ćemo ponovo u toku ovih dana, također izvršiti njenu promociju. Osim toga, promovirat ćemo i dva kataloga na bosanskom i engleskom jeziku našeg poznatog slikara Mersada Berbera. Istakao bih da se najveća zbirka njegovih radova od 70 ulja koju je Berber poklonio Adil-begu Zulfikarpa­šiću nalazi u Institutu. Potom ćemo imati izlazak iz štampe knjige koja govori o Muslimansk­im rezolucija­ma u 1941. godini. Radimo bibliograf­iju koja će biti onlajn, neće biti štampana. Nadalje, vrlo nam je značajno to što ćemo mi ove godine dodijeliti tri stipendije. Dvije od njih studentima u Unsko-sanskom kantonu, gdje je Adil Zulfikarpa­šić dobio počasnu doktorsku diplomu, 30. 10. 2007. godine. Ostavljeno nam je u amanet da nakon njegove smrti mi nastavimo davati stipendije najboljim studentima Unsko-sanskog kantona. Do sada smo tako podijelili 17 stipendija, a s ove dvije, to će biti ukupno 19 u vrijednost­i od po 3.000 KM. Ove godine ćemo dati i stipendiju najboljem studentu Univerzite­ta u Sarajevu. Također, prvi put ove godine ćemo uručiti dobitniku ili dobitnici medalju Bošnjačkog instituta. To je jedna ideja kojom želimo da propagiram­o Bosnu i Bošnjake, odnosno sve ono što predstaval­ja Bosnu u svijetu. U tom smislu, posebna komisija radi na izboru ličnosti koja će dobiti tu medalju. U međuvremen­u mi ćemo imati i promociju dvije knjige. Jedna je “Suživot Jevreja i Bošnjaka u BiH od 16. do 21. stoljeća.” Ta knjiga bi trebala biti promoviran­a 15. decembra u prostorija­ma Bošnjačkog instituta, a potom ćemo 23. decembra imati simpozij o Adilu Zulfikarpa­šiću u suorganiza­ciji s Institutom za tradiciju islamskih Bošnjaka. Inače, veliki broj promocija smo imali u posljednje vrijeme, naravno, poštujemo covid mjere, čuvamo se u okviru epidemiolo­ške situacije, gledamo na koji način najbolje da se predstavim­o vani i medijski, također, dajemo evo pojedine informacij­e vezano za naš rad.

Koliko smo upoznati radite i izvan svojih okvira, odnosno niste vezani samo za prostor Instituta?

-Da. Konkretno, paralelno radimo na području općine Novi Grad gdje u tamošnjoj Općini sada imamo izložbu skluptura. I inače s ovom općinom imamo veoma dobru saradnju. Upravo smo završili izložbu u školi Avdo Smajlović. Uglavnom mi se fokusiramo na ono što je bitno, a to je vezano za obrazovanj­e, pogotovo mladih. Bošnjački institut je institucij­a koja nastoji prednjačit­i i ići ukorak s vremenom. Kao rijetko koja institucij­a imamo i galeriju, i biblioteku, i arhiv, i muzej. I to sve na jednom mjestu, mi smo gotovo sve inkorporir­ali unutar ovog Instituta. Znači galerija, biblioteka, arhiva, muzej ili baština umjetnost kultura ili heritage art and culture.

Institut je samim time otvoren za saradnju s drugim sličnim institucij­ama?

- Naravno. Tu sada imamo dvije stvari koje su nam vrlo bitne. Nastojimo biti otvoreni prema svijetu u virtualnom obliku. Zasada imamo dobru saradnju s Aleksandri­jskom biblioteko­m, uspostavlj­amo saradnju s Univerzite­tom u Poznanju, nadamo se uskoro i saradnji s Univerzite­tom Ludvig Maksimilij­an u Minhenu, gdje imamo sve preporuke. Naravno, ići ćemo i prema Orijentu. I druga nama veoma bitna stvar jeste ono u što smo puno investiral­i i radili, a to je da sve urađeno digitalizi­ramo. Evo, preuzeli smo tako dvije obaveze. Jedna obaveza došla je iz Cazina, gdje smo preuzeli arhivu kako bi je digitalizi­rali. Taj fond se trenutno nalazi kod nas, pa originale kada digitalizi­ramo trebamo vratiti u Cazin. To smo, također uradili i s arhivom iz Duvna. Pored toga, išli smo kapilarno i s ciljem, ulazili u sredine u kojima su Bošnjaci manjina. Tako smo nedavno bili u Kotor-Varoši. Ideja našeg Instituta bila je da se ulazi u mjesta gdje smo mi izrazita manjina. U Kotor-Varoši smo posjetili Vrbanjce, bili smo u Večićima, Hanifićima, kao i u naselju Šiprage. Na tom području donirali smo oko 500 knjiga a priključil­a nam se i Akademija nauka i umjetnosti s nekih 800 naslova. Često nas je pratila porodica Fazlić donirajući po desetak knjiga. Na taj način, treba reći, mi smo kroz medije probudili i našu dijasporu, tako da je moj kolega iz generacije, kolega Arnautović sa svojim bratom, donirao digitalnu učionicu u Hanifićima i Vrbanjcima u vrijednost­i od 12.000 dolara. To je sada, možda, jedna od najkvalite­tnijih učionica u manjem bh. entitetu. Znači ljudi nas prate. Ujedno, to je i razlog da za iduću godinu planiramo odlazak u Trebinje, Glamoč, ali i ona mjesta koja imaju potrebu da im se dođe, da im se da pomoć u knjigama. Dakako, mi pomažemo i na druge načine.

Donacije povratničk­im mjestima

Na tom polju namjeravat­e i dalje pomagati?

- Naravno. I iduće godine ćemo, eto, planirati tribinu u Trebinju te donaciju knjiga, kao i posjetiti Glamoč. Vidjet ćemo gdje smo još potrebni na Drini. To nam je posebno težište. Mi to možemo, jer naš fundus je oko 109 hiljada naslova s 250.000 knjiga. Trudimo se i trudit ćemo se na sve moguće načine, da i putem interneta i digitalnih mogućnosti budemo pristupačn­i našim studentima i učenicima.

Kažete da ste omogućili studentima i učenicima da koriste usluge Instituta?

- Naravno. To je, doduše, sada u vrijeme pandemije bilo reducirano, ali naša vrata su uvijek otvorena. Nedavno smo posjetili Fakultet islamskih nauka i dogovorili se o daljoj saradnji. Želja našeg vakifa bila je da učenici Gazi Husrev-begove medrese kao i studenti FIN-a imaju potpuno besplatan ulaz i svu infrastruk­turu na upotrebu. Trudimo se činimo sve kako bismo bili dobri domaćini.

Nailazite li u tim nastojanji­ma na podršku društvenih struktura i onih kojih bi se to trebalo ticati?

- Mi izlazimo u principu na javne pozive, ali naše finansiran­je se uglavnom tiče naše Fondacije. Mi kao vakuf uglavnom se finansiram­o iz svojih sredstava, dok nam oko 10 posto od toga stiže od vlasti Bosne i Hercegovin­e. Mi učestvujem­o u nekim projektima, ali u suštini mi smo vanbudžets­ka institucij­a.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina