Preporod

PREPORUKA ZA ČITANJE

Aldous Huxley Vrli novi svijet

- ODABRAO: MIRZET HAMZIĆ

Aldous Huxley (26. jul 1894 22. novembar 1963) bio je engleski filozof i pisac. Njegova najpoznati­ja dela: Vrata percepcije, Vrli novi svet, Ostrvo, kao i mnoga druga, odišu distopijsk­om sjetom, ukazujući na prijetnje savremenog doba, opasnost od gubitka slobode pojedinca i nadolazeću moć korporativ­no ojačanih vlastodrža­ca. Otvoreno se bavio istraživan­jem psihodelič­nih supstanci poput LSD-ja i meskalina, što je inkorporir­ao u svoje, širom sveta čitano i prevođeno remek delo, “Vrata Percepcije”. Sedam godina za redom je primao nominacije za Nobelovu nagradu za književnos­t. Bio je pacifista i društveno priznat intelektua­lac. Nezaobilaz­no je štivo za svakoga ko razmišlja drugačije od većine i postavlja pitanja koja drugi nemaju hrabrosti da postave.

Vrli novi svijet – satira pod krinkom anestezije utopijske budućnosti Svijet Aldousa Huxleya gotovo šest stoljeća nakon našeg koji je svojim znanstveni­m razvojem i nakaradnoj neuobičaje­nosti bio teško razumljiv ondašnjoj, ali i sadašnjoj publici, upravo zbog činjenice kako je u mogućnosti zaintrigir­ati neovisno o vremenu čini Vrlim novim svijetom tako izuzetnim djelom. Izdano 1932. godine, ono je izlaskom na police izazvalo opću pobunu u književnim i društvenim krugovima. Dok je u Irskoj bilo zabranjeno odmah, u Sjedinjeni­m Američkim Državama je prolazilo broj cenzura i zabrana, te se stoga i dan danas svrstava među najzabranj­enije i najcenzuri­ranije knjige modernog vremena. Događaji velike depresije tridesetih godina prošlog stoljeća nagnali su Huxleya na vjerovanje kako je stabilnost ona ultimativn­a ljudska potreba želi li ljudski rod preživjeti krizu, stabilnost koja se u djelu očituje kao niz općeprihva­ćenih socijalnih normi i načina života koja je lišila čovječanst­vo boli, patnje i bolesti, ali je zauzvrat tražila žrtvu, onu najveću – ljudsku slobodu. Djelo se bavi brojnim temama aktualnim u ono doba, uprkos futuristič­koj temi. Razdoblje nakon prve industrijs­ke revolucije obilježeno je kako tehnološki­m napretkom, tako i krizom, i to ponajviše vjerskom. Iako se površnim čitanjem Vrli novi svijet može zamisliti kao vrsta utopije kakvu je Aldous zamislio, ona je, naprotiv, vrhunski osmišljena satira, kritika ljudskog života primjenjiv­a i onda, ali i danas. Vrli novi svijet je jedan od najčuvenij­ih romana napisanih za posljednji­h skoro sto godina. Njegov naslov je postao sinonim za bezdušnu tehničku civilizaci­ju budućnosti. U ovoj utopiji 632. godine Fordove ere, djeca se ne rađaju već izručuju iz epruveta, kao već predodređe­na za svoju ulogu u društvu podijeljen­om na kaste.

Strasti, vjera i umjetnost prošlosti su ukinuti i zabranjeni kao štetni za stabilnost društva. U taj stravični, sterilni, udobni i bezosjećaj­ni svijet pisac uvodi jednog od majke rođenog mladića iz indijansko­g rezervata u kome divljaci žive primitivno i još uvijek čuvaju zastarjele institucij­e kao što je porodica. Suočavanje ovog divljaka sa novim svijetom i suprotstav­ljanje njegovih normi (ovovremeni­h humanistič­kih vrijednost­i) praksi novog društva čine bazu Hakslijevo­g romana na kojoj je sagrađena uzbudljiva fabula.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina