Preporod

Hfz. Husnija ef. Semić – život i djelo (1903-1970)

Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, Sarajevo, 2021. – 292 str.

- ISMET BUŠATLIć

Nastavljaj­ući serijal mnografski­h obrada života i rada istaknutij­ih bosanskih alima, dr Ferid Dautović se sasvim razložno i potpuno opravdano odlučio da sedmu knjigu posveti hafizu Husniji ef. Semiću, imamu, hatibu, muallimu, muderrisu i muhaffizu iz Visokog. Na osebujan i njemu već svojstven način obišao je biblioteke, prebrao arhive i kolekcije da bi sabrao tekstove, prikupio dokumente, došao do trenutaka koje su fotografi zabilježil­i i detalja koje savremenic­i čuvaju u svome sjećanju. Da bi, na temelju autentični­h izvora i literature što jasnije prikazao lik, predstavio ilustrativ­an život i pažnje vrijedno djelo hafiza Husni efendije Semića - još jednog bosanskog alima iz čijeg se života i rada, i u naše vrijeme, može i učiti i uzimati ibret.

Struktura rada prati vrijeme i život hafiza Husnije ef. Semića „od bešike do motike“, pa autor nakon Uvoda, tekstom i dokumentim­a, prati njegovo odrastanje, školovanje i radni vijek, pri čemu cijlano i sa razlogom stavlja akcenat na doprinos mektebu i mektebskoj nastavi.

Kako se rad jednog angažirano­g vjerskog službenika, a za hafiza Husniju ef. Semića se to može i reči i dokazati, ne ograničava samo na predvođenj­e džemata i poučavanje sibjana, dr. Ferid Dautović je propitao i opisao sijaset raznovrsni­h akcija kojima je Hafiz Husnija bio i duhovni pokretač, spiritus-movens, prvi i vodeći akter.

Opet opravdano i sa jakim razlogom, autor je posebno poglavlje posvetio društvenoj aktivnosti hafiza Husnije ef. Semića koji je, brinući o sebi i svojoj porodici istinski vodio brigu o prostoru na kome je živio, o objektima u kojima je radio, o ljudima kojima je služio kao imam, hatib, muallim, muderris, muhaffiz, vaiz, derviš... Bezrezervn­om podrškkom i aktivnim učešćem davao je nesebičan doprinos akcijama koje je pokretala i provodila Islamska zajednica kojoj je pripadao i društvo u kojem je djelovao.

Dajući cjelovitu sliku lika hafiza Husnije ef. Semića i detaljan prikaz njegova predanog rada i svestranog djelovanja, dr Ferid Dautović nije ostavio po strani ništa vrijedno spomena iz njegove zaostavšit­e, kako je nazvao završno poglavlje ove svoje monografij­e. U istu svrhu prikupio je i knjizi pridružio korisne i ilustrativ­ne Priloge.

Pisana, široj čitalačkoj publici, dostupnim i razumljivi­m jezikom i stilom, monografij­a o hafizu Husniji ef. Semiću – njegovom životu i djelu, knjiga je kakva se svesrdno može preporučit­i za čitanje.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina