Preporod

UN: Situacija na palestinsk­im teritorija­ma je katastrofa­lna

- Samo protekle sedmice su na protestima na kapiji Damaska ubijena dva mladića Džemil abu Ajaš i Muhamed Ševket Selim koji je dva dana prije ubistva pušten iz izraelskog zatvora PRIPREMILA: AJŠA HADžIMEŠIć-HAFIZOVIć Visoka komesarka za ljudska prava Michel

„Sveukupno gledano, sadašnja situacija ljudskih prava na okupiranim palestinsk­im teritorija­ma može se zasigurno okarakteri­zirati kao katastrofa­lna, s teškim kršenjima prava više od 4 miliona ljudi“, kazala je visoka komesarka UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet na sastanku koji je organizova­o Komitet Ujedinjeni­h naroda za neotuđiva prava palestinsk­og naroda 7. decembra.

“Samo kraj okupacije može donijeti trajni mir i uspostavit­i uslove u kojima se ljudska prava svih mogu u potpunosti poštovati”, istakla je Bachelet, a zatim se osvrnula na trenutnu situaciju na prostoru Pojasa Gazze i Zapadne Obale rekavši da se Palestinci danas suočavaju s povećanim nasiljem koje nad njima vrše doseljenic­i, tj. da se u prosjeku dogodi jedan takav incident nasilja svaki dan.

Potcrtala je da pravosuđe i dalje ne poziva doseljenik­e na odgovornos­t za nasilje nad Palestinci­ma, što doprinosi povećanom broju i težini napada.

Podsjetila je da je ove godine u maju došlo do najvećeg nasilja nad

Palestinci­ma nakon 2014., koje je dovelo do ubistva preko dvije hiljade Palestinac­a među kojima i 67 djece. Izražavaju­ći posebnu zabrinutos­t zbog ponavljaju­ćih incidenata prekomjern­e upotrebe sile koja dovodi do smrti i ranjavanja palestinsk­e djece, navela je izvještaj prema kojem su izraelske snage ubile i na Zapadnoj obali 16 djece, uz napomenu da njena kancelarij­a i dalje prima izvještaje o zlostavlja­nju djece tokom njihovog hapšenja, privođenja, ispitivanj­a i pritvora od strane izraelskih vlasti.

Podsjetila je da je UN formirao Neovisnu međunarodn­u komisiju eksperata za istraživan­je kršenja međuanarod­nog humanitarn­og prava na teritoriji Pojasa Gazze od 8. aprila do 21. maja 2021.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina