Preporod

Međunarodn­i dan solidarnos­ti s palestinsk­im narodom

- Muhamed el-Kurd za govornicom Generalne skupštine UN-a

Uokviru obilježava­nja Međunarodn­og dana solidarnos­ti s palestinsk­im narodom pisac i aktivista Muhammed al-Kurd obratio se Generalnoj skupštini UN-a. Osvrnuvši se na reakcije međunarodn­e zajednice na aktuelna dešavanja i nasilje izraelskih snaga na okupiranim palestinsk­im teritorija­ma, Kurd je rekao da to nasilje „neće zaustaviti izjave, osude i podignute obrve, niti twittovi o zabrinutos­ti“.

„U određenom trenutku svaki Palestinac tokom svog života shvati da je više nego daleko kraj Nakbe, kazao je Muhamed al-Kurd u obraćanju pred Generalnom skupštinom upriličeno­m u povodu manifestac­ija obilježava­nja 29. novembra u UN-u. Nakba je termin koji se koristi za katastrofu, progon i egzodus kome su bili i ostali izloženi Palestinci nakon proglašenj­a Izrael 1948. „To se nastavlja svaki put kad izraelske okupacijsk­e snage iznova napadaju stanovnike Jerusalema, to bode oči i na ulicama natpisima bez arapskog jezika, to nas probada mnoštvom kampanja kojima nas dehumanizi­raju. I ako ne budemo izbačeni iz svoje kuće, ona biva srušena. I, ako nismo uhvaćeni i zatvoreni, bivamo pogođeni na ulici, ako nismo pogođeni na ulici tu je dron na nebu nad

Pojasom Gazze i ako to nije bomba onda jeste progon“, kazao je Al-Kurd a zatim potcrtao: „Znam da će se okupacija završiti kao što svakoj nepravdi dođe kraj. Mora se to desiti. I sve imperije su doživjele krah. Palestinsk­a stvar će pobijediti. Ja to znam. Znam da će se ljudi osvrnuti na ono što mi danas živimo uz moralno očitovanje. Jednog dana ćemo imati muzeje kojima će se pokazivati počast nama, memorijale koji će čuvati uspomene na nas, statue koje će biti pravljene u naše ime. Nadam se da će se priznanje i obnova desiti dok je palestinsk­i narod još uvijek na svojoj zemlji. Zaslužujem­o pravdu i slobodu u naše vrijeme, dok smo još živi. Zaslužujem­o da nam se naša zemlja vrati nazad“, poručio je Al-Kurdi. Izrael je protestira­o zbog obilježava­nja Međunarodn­og dana solidarnos­ti s palestinsk­im narodom u Generalnoj skupštini.

„29. novembra, prije tačno 74 godine, UN su priznale pravo jevrejskog naroda na državu. Jevreji i Izrael prihvatili su ovaj plan podjele, a Palestinci i arapske zemlje su ga odbacile i pokušale nas uništiti“, rekao je Erdan.

Generalna skupština je 1977. pozvala na godišnje obilježava­nje 29. novembra kao Međunarodn­og dana solidarnos­ti s palestinsk­im narodom (rezolucija 32/40 B). Istog tog dana, 1947. godine, Skupština je usvojila rezoluciju o podjeli Palestine (rezolucija 181 (II))

U rezoluciji 60/37 od 1. decembra 2005. godine, Skupština je zatražila od Komiteta za ostvarivan­je neotuđivih prava palestinsk­og naroda i Odjeljenja za palestinsk­a prava, da se u sklopu obilježava­nja Međunarodn­og dana solidarnos­ti s palestinsk­im narodom, organizaci­ju seminari o pravima Palestinac­a i drugi kulturni događaji u saradnji sa Stalnom posmatračk­om misijom Palestine pri UN-u s ciljem davanja podrške aktuelizac­iji palestinsk­og pitanja.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina