Preporod

Deveti decembar: Međunarodn­i dan prevencije i podrške žrtvama genocida

-

UN obilježava 9. decembar kao Međunarodn­i dan prevencije i podrške žrtvama genocida uz upozorenje da lekcija o tome uglavnom još nema u udžbenicim­a historije, a on danas predstavlj­a ozbiljnu prijetnju.

U povodu obilježava­nja Međunarodn­og dana prevencije i podrške žrtvama

genocida UN je emitirao videozapis o genocidu u Ruandi, Bosni i Hercegovin­i i Iraku. Videozapis sadrži i poruke mladih koji pozivaju na miran i inkluzivan svijet.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutteres u svom obraćanju virtuelnoj globalnoj publici povodom obilježava­nja ovog datuma je rekao da historija ima tendenciju da se ponavlja što zahtijeva akciju. „Danas se suočavamo s najvećim brojem nasilnih sukoba od 1945. godine. Oni traju sve duže i sve su složeniji. Nekažnjivo­st je rasprostra­njena, a ljudska prava i vladavina prava se redovno ignorišu. Govor mržnje zasnovan na identitetu, podsticanj­e i diskrimina­cija nastavljaj­u da se šire i sve više se koriste za političku manipulaci­ju i dobit, rekao je generalni sekretar ističući da su ovo alarmantni znaci upozorenja koji bi trebalo da podstaknu akciju“.

Predsjedni­k 76. sjednice Generalne skupštine Abdula Šahid rekao je ovim povodom da to tijelo UN-a ima odgovornos­t da zaštiti stanovništ­vo od genocida, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnost­i. „Genocid se ne dešava preko noći ili bez upozorenja. Prethodi mu nagomilava­nje kršenja ljudskih prava, netrpeljiv­osti, mržnje i podjela. Zato uvijek moramo da se suočimo sa silama netrpeljiv­osti i mržnje tolerancij­om i uključenoš­ću. Zato moramo da slavimo različitos­t“, kazao je Šahid.

Eksperti UN-a i organizaci­je za ljudska prava sačinili su brojne izvještaje o teškim kršenjima, od kojih su mnogi bili ratni zločini i zločini protiv čovječnost­i počinjeni u Siriji, Jemenu, Južnom Sudanu i Afganistan­u. Neki izvještaji navode da je genocid počinjen i u Mjanmaru, Kini i Etiopiji, izvještava Al-Jezeera.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina