Preporod

Muftija Sulejman Šekib-efendija Kadić

- AHMED MEHMEDOVIć

Prošle godine se navršilo 230 godina od preseljenj­a na ahiret fočanskog muftije Sulejmana Šekib-efendije Kadića. Njegova biografija ne postoji (osim kraća natuknica u Leksikonu bošnjačke uleme), spomenut je, usputno, samo nekoliko puta. Red je da saznamo nešto više o ovom učenom, skromnom i pobožnom čovjeku i da mu, pred dušu, proučimo Fatihu. Podatke o njemu crpili smo, ponajprije, iz primarnih izvora.

Sulejman Šekib-efendija Kadić, sin Abdullahov, fočanski muftija, rođen je oko 1730. godine. Potječe iz ulemanske porodice u kojoj je bilo i kadija što se može zaključiti iz njegovog prezimena. Nedostaju podaci o njegovom školovanju, ali je izvjesno da je bio temeljito obrazovan s obzirom da je zauzimao najviši položaj u islamskoj hijerarhij­i. Ne zna se tačno kada je bio na položaju fočanskog muftije, ali je to svakako bilo u drugoj polovini 18. stoljeća, najvjerova­tnije do oko 1770. godine, jer je najkasnije od 1780. godine na tom položaju već bio drugi muftija, Ibrahim-efendija, sin Muhamedov. Negdje u to doba Šekib Sulejman-efendija je preselio u Sarajevo i tu ostao do kraja života. Stanovao je u mahali Dudi-bula na Mejtašu.

Nije poznato čime se tačno bavio u Sarajevu. Od izdavanja fetvi nije mogao izdržavati brojnu porodicu pa je vjerovatno bio muderris u nekoj sarajevsko­j medresi ili je bio ders-i ‚amm (predavač) u nekoj od sarajevski­h džamija.

Sačuvan je veliki broj njegovih fetvi

U svojstvu fočanskog muftije, a i kasnije u Sarajevu, izdao je veliki broj fetvi od kojih je dosta njih i sačuvano. U Medžmu‘i šejha Muhammeda Mejlije koja se čuva u Gazi Husrev-begovoj biblioteci zapisano je više fetvi Šekiba Sulejman-efendije koje su, kako se čini, pisane rukom samog muftije, jer se Mejlijin rukopis jasno razlikovao od rukopisa zapisivača fetvi (R-2012, fol. 129b-130a). Ispod svake fetve nalazi se potpis: Katabahu al-faqir Sulejman Šekib al-mufti bi-Foča – Napisao je (fetvu) Sulejman Šekib-efendija, muftija Foče. Po ustaljenom običaju, ispod teksta fetvi navodio je naslove pravnih djela kojima se služio.

Fetve Šekiba Sulejman-efendije zapisivane su na marginama više domaćih rukopisa, pa tako i u Zborniku fetvi (Fatawa madžmu‘asi) blagajskog muftije Mustafa-efendije Ćišića (GHB, R-4036, fol. 9b). Na 135 listu zbornika GHB, R-2151 zapisana je jedna fetva ispod koje je potpisan Kadi-zade, muftija Foče. Četiri njegove fetve zabilježen­e su u rukopisu Gazi Husrev-begove biblioteke, R-5664, a kao izvor Sulejman-efendija navodi mostarskog muftiju Mustafa-efendiju Ejubovića

(Šejha Juju). Jedna njegova fetva se nalazi u rukopisu R 86 Narodne i univerzite­tske biblioteke u Sarajevu.

U Provincija­latu hercegovač­kih franjevaca u Mostaru čuva se zbornik fetvi (R-59) sakupljača Muhammeda ibn Abdullaha ibn Ahmeda pod nazivom Fatawa. Na prvom listu stoji bilješka vlasnika: Došlo u posjed Šekiba Sulejmana, fočanskog muftije. Ispod bilješke je otisak njegovog ličnog pečata u kojem je upisan sljedeći tekst: Wa ma tawfiqi illa billah, ‚abduhu Sulejman – Nema uspjeha osim kod Allaha, Njegov rob Sulejman. Na trećem listu je bilješka: Kadi-zade, muftija Foče. Na kraju rukopisa zapisane su dvije njegove fetve. U rukopisu R-45 iste zbirke zapisano je više od dvadeset njegovih fetvi. Fetve su obično bile kratke, koncizne i nedvosmisl­ene, ali je bilo i fetvi koje podsjećaju na traktate kao što je fetva mostarskog muftije Mustafe Ejubovića (Šejha Juje) o duhanu i fetva sarajevsko­g muftije šejha Ibrahima Bistrigije o kugi. Najkraće dvije fetve na koje smo naišli u domaćim rukopisima i od domaćih muftija jesu baš dvije fetve fočanskog muftije Sulejmana Šekiba. Na pitanje Koja je najvažnija obaveza (muslimana), odgovor je: Ma‘rifetullah – spoznaja Allaha, ispod toga su riječi Fa‘lem ennehu la ilahe illallah (Znaj da nema drugoga boga osim Allaha). Druga fetva je još kraća. Pitanje: Šta je ključ dženneta, odgovor: Kelime-i tewhid – (izgovaranj­e) riječi o Božijoj jednoći. Obje su potpisane na isti način: Ketebehu al-faqir Sulejman Šekib, al-mufti bi-Foča, ‚ufije ‚anhu – Napisao je (fetvu) siromašni Sulejman Šekib, muftija Foče, bilo mu oprošteno. (GHB, R-1186, prvi zaštitni list).

Živio je skromno i imao brojnu porodicu

Na ahiret je preselio nešto prije 27. maja 1790. godine. Njegova ostavinska rasprava upisana je spomenutog dana u Sidžil sarajevsko­g kadije (br. 31, str. 174). Poslije njegove smrti ostala je brojna porodica, i to tri žene: Amina - kći Osmanova, Arifa - kći Alijina i Ummihana - kći Abdullahov­a, sinovi Nazif Ismail, Rešid i Sabit, te kći Arifa. Jedna mu je žena bila trudna iz čega se može izvući zaključak da nije doživio duboku starost. Skromna imovina mu je procijenje­na na 23.142 akče. Imao je zbirku rukopisa od 33 kodeksa s četrdeseta­k djela, od kojih šest zbirki fetvi, nekoliko djela iz nasljednog prava i nekoliko medžmu‘a. Zbirka rukopisa je procijenje­na na 5.400 akči. Među predmetima od vrijednost­i navode se po dva kauka i dva saruka (ahmedije) u vrijednost­i od 906 akči. Nakon podmirenja dugova ostao je iznos od 9.974 akče. Suprugama je pripalo po 415, kćerki 969, a sinovima i nerođenom djetetu po 1.939 akči. Bio je to veoma skroman imetak.

Ukopan je u mezarju Alifakovac gdje su mu se donedavno nalazili kameni nišani s čatal-turbanom i kraćim tarihom na turskom jeziku: Merhum mufti Sulejman-efendi ruhanehu al-Fatiha – Umrli muftija Sulejman-efendija, za njegovu dušu (prouči) Fatihu. Ispod tariha bila je upisana hidžretska 1204. godina (1790.) koju je Mujezinovi­ć, zbog izlizanih znakova, pročitao kao 1214. godinu. Tačna godina i datum ostavine, kao što smo naveli, zapisana je u spomenutom Sidžilu sarajevsko­g kadije.

I znameniti sarajevski ljetopisac Mula Mustafa Bašeskija zabilježio je njegovu smrt među umrlima 1204/1790. godine i o njemu zapisao ovo: Fočanski muftija. Došao je u Sarajevo i tu se oženio, a i u Foči je imao jednu ženu. Ne bijaše lijepe vanjštine, ne bi pazio na svoju odjeću, imao je kratke rukave i bio „trt-mrt“. Sličio je na kakvog deliju, ali pobožan i dobar čovjek. Prema svakome je bio osmjehnut. Siromašan. Imao je brojnu porodicu; zatim mu je naš muftija iz počasti dozvolio da i ovaj izdaje fetve, pa bi mu se izvjesni ljudi i obraćali. U izdavanju fetvi bio je sposoban.

„Naš muftija“kojeg spominje Bašeskija bio je hadži Muhammed-efendija Čajničanin, koji je bio sarajevski muftija do smrti 1791. godine. Osim s muftijom Čajničanin­om, Šekib Sulejman-efendija se družio i sa šejhom Hadži Sinanove tekije Muhammed-efendijom Mejlijom Guranijom, pjesnikom, kaligrafom i majstorom tariha. To njihovo druženje bilo je prije 1780. godine jer je te godine šejh Muhammed Mejlija umro.

Sulejman Šekib-efendija Kadić nije bio bogat čovjek u pogledu ovodunjalu­čkih dobara, njegov imetak se sastojao od nauke, skromnosti, srdačnosti u ophođenju s ljudima i pobožnosti.

Rahmet mu plemenitoj duši! Izvori i literatura: GHB, R-2012, fol. 127b-128a, 129b-130b; Sidžil sarajevsko­g

kadije, 31, str. 174, 200; Hasandedić, Katalog PHF, Mostar, 1961., str. 13, 18 (rukopis); Mujezinovi­ć, Epigrafika I, Sarajevo, 1974., str. 102; Bašeskija, Ljetopis, Sarajevo, 1987., str. 288; Mr. Lejla Gazić-Salih Trako, »Medžmua sarajevsko­g pjesnika Mehmeda Mejlije Guranije«, Anali GHB,

Sarajevo, 1990., knj. XV-XVI, str. 129; Zejnil Fajić, Katalog GHB, Sarajevo, 1991., sv. 3, str. 223; Ismet Bušatlić, »Blagajski muftija Mustafa Ćišić i njegov kodeks Fatawa Magmu‘asi«, Anali GHB, Sarajevo, 2005., knj. XXIII-XXIV, str. 99; Osman Lavić, Katalog NUBBiH, London-Sarajevo, 2011., str. 420; Ahmed Mehmedović,

Leksikon bošnjačke uleme, str. 492.

 ?? ?? Ostavinska rasprava iza muftije Sulejmana Šekib-efendije
Ostavinska rasprava iza muftije Sulejmana Šekib-efendije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina