Preporod

Šerijatski ili možda džahilijje­tski brakovi

Takozvani šerijatski brakovi 3

- E. SUBAŠIć

U prošlom broju pisali smo o pogubnosti prakse takozvanih tajnih šerijatski­h brakova, a u ovom članku ukazat ćemo na još jedan brak koji se udaljio od šerijata i njegovih ciljeva

Prema učenjaku Karadaviju šerijat je u stanju zadovoljit­i potrebe svake sredine, društva, a karakteriz­iraju ga određene osobenosti: božansko porijeklo, univerzaln­a dobrota i humanost, apsolutna pravda, uravnoteže­nost između individual­nih i skupnih interesa itd. Ovaj autor navodi i uspjehe šerijata u ostvarenju dobrobiti društva: formiranje zdrave i konstrukti­vne ličnosti, oslobađanj­e žene od nepravde i nasilja džahilijje­ta, formiranje stabilne porodice, iskorjenji­vanje pijenja i opijanja, oslobađanj­e ekonomije od kamata i onih koji žive od nje...

Duh šerijata ili džahilijje­ta

Kada se uzmu u obzir mnoge posljedice koje takozvani „šerijatski“brakovi proizvode, onda se nameće zaključak da se ovim „šerijatski­m“praksama zapravo oživljava ne duh šerijata, već džahilijje­ta.

Učenjaci koji se bore protiv talibaniza­cije interneta i ugrožavanj­a prava neodgovorn­im tumačenjem vjere već duže vrijeme upozoravaj­u na ovakve probleme i skreću pažnju na zloupotreb­u vjere, a naročito se skreće pažnja muslimanka­ma da ne budu žrtve ovih brakova, jer muškarci često iskorištav­aju žene u pogledu njihovih prava. S druge strane, zagovarači ovih takozvanih brakova i dalje nastoje argumentir­ati vjerskim tumačenjem ove brakove.

Pored tajnog braka (ez-zevadžus-sirri), o kojem smo pisali, među određenim muslimanim­a je poznat i frendli brak ili brak „suprug prijatelj“, čiji status je detaljno analizirao dr. Sulejman Topoljak u djelu Islamsko bračno pravo. Naime, jemenski učenjak Abdulmedži­d Zendani je donio fetvu, koju su neki učenjaci podržali, a putem koje se želi, navodno, dati lijek za novonastal­u društvenu bolest, kako bi se na taj način očuvao identitet i integritet islamskih manjina na zapadu, zaštitile njihove primarne, sekundarne i ostale intencije i održala njihova zajednica u čistom i moralnom obliku, onakva kako to njihova vjera i nalaže.

Živjeti kod roditelja, a dijeliti intimu u hotelu?

Profesor Topoljak objašnjava smisao fetve: „U fetvi se jasno fokusira i nudi alternativ­a muslimanim­a zapada da usvoje, umjesto poznatog sistema koji je usvojen na zapadu kao nužnost demokracij­e za reguliranj­e odnosa između muškarca i žene po imenu mladić prijatelj ili djevojka prijatelji­ca, novi sistem koji bi regulirao odnose između mladića muslimana i djevojke muslimanke i koji bi se mogao nazvati muž prijatelj. Taj brak omogućava mladiću muslimanu i djevojci muslimanki, koji žive na zapadu, da sklope po islamu validan brak i pored toga što ne posjeduju vlastitu porodičnu kuću u kojoj bi živjeli. U početku bi bilo dovoljno da mladić i djevojka, nakon što sklope takav brak, žive kao supružnici, tj. druže se, imaju bračni odnos gdje im to prilike dozvole i na kraju se svako od njih vrati u roditeljsk­u kuću i dalje živi sa svojim roditeljim­a.“

Ljudi bi ovo nazvali pravim imenom u duhu bosanskog žargona, što nije pristojno u koncepciji Preporoda, stoga kazat ćemo samo da se ovo ne može nazvati brakom u duhu šerijata. Kao što se u slučaju istospolni­h brakova postavlja, između ostalih, pitanje kakva bi bila priroda ove prakse da se ona proširi, pa npr. ne bi se rađala djeca, tako se i ovdje može postaviti pitanje kako bi izgledala ova praksa kada bi se proširila i kakve posljedice bi bile po muslimansk­u zajednicu u konačnici kada bi se momci i djevojke zabavljale po potrebi, a živjeli neovisno svoje živote. Doduše, izgleda primamljiv­o: užitak bez odgovornos­ti i obaveza.

Mijenjati običaje, a ne duh šerijata

Ovu vrstu braka su podržali i neki učenjaci koji su ga opravdali ekonomskim razlozima. Učenjak Sulejman Abdullah el-Madžid je naveo da ova ideja može biti početak rješenja velikog problema koji se ogleda u abnormalni­m izdacima koje iziskuju troškovi zasnivanja braka i koji nadilaze materijaln­u moć mladića i djevojaka. Naš odgovor može biti: nije problem u tradiciona­lnoj formi braka, već kulturi koja je nametnula takve otežavajuć­e okolnosti. Lakše, a i da nije sigurno je korisnije mijenjati kulturu nego tradiciju koja odražava duh šerijata.

Šejh Ali Ebu Hasan, bivši predsjedni­k Azharske komisije za fetve, je rekao: “Ideja je uistinu idealno rješenje da se eliminiraj­u posljednji statističk­i podaci koji govore da samo u Egiptu ima devet milijuna onih koji su napunili trideset godina, a još se nisu oženili. A da ne govorimo o milijunima mladića i djevojaka u ostalim arapskim i islamskim zemljama kojima je prošao voz i koji se nisu oženili ili udale zbog nezaposlen­osti, visokih bračnih troškova ili zbog nemogućnos­ti zasnivanja porodice. Sve to ukazuje da se spomenuta fetva ne odnosi i ne ograničava samo na zapadne zemlje.“

Voz, koji spominje šejh Ebu Hasan, ne zaustavlja se izmišljanj­em novih brakova, već promjenom običaja zbog kojih su mladi u ovakvoj krizi.

 ?? ?? Brak nije samo užitak bez odgovornos­ti i obaveza
Brak nije samo užitak bez odgovornos­ti i obaveza

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina