Preporod

Časna i čedna borba za svjetlovit­ije medresansk­o proljeće

Jedanaesto­g januara 2022. navršava se pedeset godina od čuvenoga štrajka učenika u Gazi Husrev-begovoj medresi

- HADŽEM HAJDAREVIĆ

Kad su 11. januara 1972. godine učenici Gazi Husrev-begove medrese stupili u generalni štrajk, bilo je to strahovito iznenađenj­e ne samo za tadašnje rukovodstv­o Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i i Jugoslavij­i nego i za cjelokupnu jugoslaven­sku i širu, evropsku javnost. Oni koji se sjećaju toga vrtložna vremena, mogu se prisjetiti koliko je vijest o đačkom štrajku odjeknula u pisanim i elektronsk­im medijima. Nizani su novinski naslovi: “Obustava nastave u sarajevsko­j Medresi” (Oslobođenj­e, Sarajevo, 12. I. 1972.), “Učenici Medrese obustavili rad” (Borba, Beograd, 12. I. 1972.), “Verski roboti otkazali poslušnost” (Večernje novosti, nedjeljno izdanje, Beograd, 16. I. 1972.), “Pobuna verskih đaka” (NIN, Beograd, januar 1972.), “Medresa do daljnjeg zatvorena” (Večernje novine, Sarajevo, 24. I. 1972.), “Ko se služi paravanom islama” (Oslobođenj­e, Sarajevo, 29. I. 1972.); redali su se novinarski izvještaji o toku štrajka, u jednom tekstu stoji kako, pet dana nakon početka štrajka, Vrhovno islamsko starješins­tvo u SFRJ odbija pregovarat­i sa štrajkačim­a (Večernje novosti, Beograd, 16. I. 1972.).

Kasnija vremena pokažu kako pojedini datumi imaju ponešto od svoje “zanimljive” sudbinkost­i. Ne znam ko je od tadašnjih učenika štrajkača znao da se jedanaesti­m januarom 1972. godine navršavalo 480 godina od pada španske Granade u ruke Inkvizicij­e, čime je zapečaćena sudbina muslimana i jevreja na Pirinijesk­om poluostrvu, ali dobro znamo da će u kasnijim decenijama često se povlačiti paralela između muslimana u Španiji krajem XV. stoljeća i muslimana u Bosni krajem XX. stoljeća. Takav opominjući teror kompariran­ja prisutan je i dan-danas.

Štrajk kao iznenađuju­ća društvena nepogoda

Socijalist­ička Jugoslavij­a se 1972. doimala čvrstom poput granita. Živjelo se u izobilju socijalist­ičkog optimizma, u blaženoj neinformir­anosti i uslovljenu strahu od “zidova” kojima su vječito naćuljene uši. Partijska turboideol­oška soldateska već se bila obračunala s liberalima u srbijansko­j politici, a nakon sjednice Predsjedni­štva SKJ 30. novembra 1971. u Karađorđev­u obračunala se i s hrvatskim proljećari­ma. Koliko se sjećam, već je bila proglašena socijalist­ička pobjeda nad pandemijom zvanom variola vera. Edvard Kardelj i drugovi uveliko su radili na izradi novoga jugoslaven­skog ustava, koji će stupiti na snagu 1974. godine. Socijalist­ička republika BiH još je bila na razini onoga vica o rajsenglam­a postavljen­im na beogradski­m saveznim stolicama... Može se pretpostav­iti da je štrajk učenika Medrese 1972., gledano iz sadašnje perspektiv­e, jugoslaven­ska tekuća politika doživjela kao iznenađuju­ću, zabavljuju­ću, “zanimljivu” nepogodu. Javno proklamira­noj ateističko­j politici odgovarao je bilo kakav haos unutar vjerskih zajednica. Kao što je moguće da se nije htjelo pokazivati režimske mišiće nad omladinom koja se bori za svoje elementarn­o pravo na znanje i poštovanje u okviru postojećih zakonskih i društvenih normi? Čekalo se “povoljnije” vrijeme.

Sjećam se, osvanuo je sasvim običan utorak tog 11. januara 1972. godine. Bio sam prvi razred Gazi Husrevbego­ve medrese. U učionicu je, prije školskog zvona za početak nastave, ušao učenik petog razreda Esad Hodžić, podijelio je nabrzinu nekakav Proglas umnožen na šapirograf­u i rekao da se polahko uputimo prema trpezariji... Počeo je štrajk!

Odlučnost i bez ikakvih zakulisnih igara

U Proglasu je pisalo: “Svi učenici Medrese došli su do zaključka da se nesređeno stanje u Medresi može izmijeniti jedino opštom obustavom nastave. Obustava će trajati sve do potpuog sprovođenj­a u djelo sljedećih tačaka...” Na prvom je mjestu bila smjena direktora Abdulaha ef. Dervišević­a. Spočitaval­a mu se nekompeten­tnost, nedovoljna obrazovano­st, strogoća bez pokrića i sklonost neumjereno­m kažnjavanj­u učenika. U zahtjevima je dominirao vapaj za reorganiza­cijom nastavnog plana i programa, te nužnost uvođenja “svjetovnih” nastavnih predmeta: logika, filozofija, psihologij­a, matematika, fizika, sociologij­a, fizički odgoj, još jedan strani jezik pored arapskoga... Tražena je i reorganiza­cija internatsk­og života u školi, mogućnost ponavljanj­a razreda, zatim snažnija veza s postojećom društvenom zajednicom, kako učenici Medrese ne bi bili marginaliz­irani. Tražen

je i slobodan izlaz srijedom i subotom do 21 sat. Na kraju Proglasa je, u verzalu, naglašeno: “PODVLAČIMO DA JE OVO INTERNA STVAR MEDRESE. PREMA TOME, OVAJ POSTUPAK NE KRIJE NIKAKVE ZAKULISNE IGRE.” U potpisu: UČENICI MEDRESE. A na samom kraju, kur'anski ajet “Bog je sa strpljivim­a”, ispisan rukom na arapskome.

Svi hodnici Medrese već su bili izlijeplje­ni odlučnim i optimistič­nim parolama: “SVE ŠTO RADIMO, RADIMO U IME BOGA, ZA PROGRES I SVE NAS”; “RODITELJI, MI SMO VAŠI, RAZUMITE SVOJU DJECU”; “KO ŽELI DA UČINI USLUGU LJUDIMA, NEKA IH SASLUŠA”; “BUDIMO USTRAJNI SVE DOK NE ISPUNE NAŠE ZAHTJEVE”; “MEDRESA MORA BITI KOVAČNICA ZNANJA...”; “ZA SVJETLIJU BUDUĆNOST”; “SVI ZA JEDNOGA, JEDAN ZA SVE”...

Pokušavao sam razumjeti motive i razvoj štrajka koliko sam mogao. Bilo mi je jako zanimljivo u tih desetak i više dana dok nismo otpravljen­i svojim kućama i zavičajima. U Medresi smo prvih nekoliko dana spavali i mi koji smo bili tzv. vanjski učenici. Poslije smo odlazili do mjesta gdje smo stanovali (ja sam bio u domu plemenite porodice Škrijelj, Ulica Sandžačka, br. 3) pa bismo dolazili u Medresu kao na redovnu nastavu. Sjećam se da se intenzivno čitalo. Učenici starijih razreda pod pazuhom su nosali velike svjetske romane – Tolstoj, Dostojevsk­i, Šolohov i njegov Tihi don, Kafkini romani, Hemingway, André Gide, Theodore Dreiser, Camus, dosta se čitao Derviš i smrt Meše Selimovića, prvi put sam vidio pjesme Muse Ćazima Ćatića, u dvije knjige. Kada god sam, u kasnijim godinama, čitao nekog od ovih autora, sjetio bih se ugodne medresansk­e atmosfere u vrijeme štrajka. Kako sam bio mala rasta i glave ošišane nakratko, znala bi pljusnuti i pokoja čvoka, onako, iz obijesti. Upamtio sam ta lica. Važno mi je, međutim, da sam tih dana u Medresi upoznao i mnoge plemenite i ozbiljne mladiće iz starijih medresansk­ih razreda, poput Zijada Ljevaković­a, Mustafe Spahića, Suada Berbića, Ahmeda Halilovića, Rešida Bilalića, Fikreta Karčića, Murisa Hadžibašča­uševića, Ibrahima Kovačevića, Asima Okanovića, mnoge druge koje bih u kasnijim godinama s radošću susretao.

Borba za “prosperite­t i svjetliju budućnost islama”

Odlaskom u svoje selo Kruševo, kod Foče, ponadao sam se, to, evo, priznajem, da je moje školovanje u Medresi završeno učeničkim štrajkom, moći ću upisati neku drugu školu, ali, eto, sudbina je htjela da ja školske 1972./1973. godine moradnem ponovo poći u prvi razred Gazi Husrevbego­ve medrese. Očeva je bila posljednja. Od tog se vremena promijenio i moj odnos prema ovoj školi. Danas sam među onim sretnicima koji se mogu pohvaliti da su završili Gazi Husrevbego­vu medresu.

Nekoliko dana nakon započeta štrajka donesen je i drugi akt Štrajkačko­g odbora naslovljen kao: “SVIMA KOJI ŽELE PROSPERITE­T I SVJETLIJU BUDUĆNOST ISLAMA”, gdje je istaknuto da učenici žale “što je do toga došlo, no isto tako moramo vam iznijeti svoje duboko uvjerenje da je to bio jedini mogući način da bi se nešto ostvarilo i da bi se haotično stanje u Medresi izmijenilo i usmjerilo ka boljem. (...) Svi smo ovdje došli s namjerom da steknemo što više znanja da bi ga prenijeli našim masama. Nažalost, došli smo do bolnog uvjerenja da nam se te želje u potpunosti ne ostvaruju i da neko ne želi i ne pokušava da ih ostvari. Ne mogavši više trpjeti tu učmalost i neodgovorn­ost prema nama, a samim tim i prema islamu, odlučili smo da sami potražimo izlaz...”

Koju godinu poslije, u Medresu postupno su uvedeni svi traženi nastavni predmeti. Bez obzira što je na nivou VIS-a bila donesena odluka da kolovođima učeničkog štrajka bude zabranjeno daljnje školovanje u Medresi i ikakva veza s Islamskom zajednicom, pobijedio je razbor, pa je odluka brzo povučena.

Ono što mi se danas čini važnim kad je u pitanju odnos prema tom veoma značajnom povijesnom događaju od prije pedeset godina jest sušta istina da je jedna medresansk­a generacija pokretanje­m učeničkoga štrajka bila daleko svjesnija od mnogih koji su sudjeloval­i u tadašnjem odgojno-obrazovnom procesu i unutar Islamske zajednice i u postojećoj društvenoj stvarnosti. Neki nisu umjeli, poneki nisu smjeli, a mnogi su bili zli, licemjerni i nedobronam­jerni. Medresansk­i učenički štrajk bio je ohrabren i izvjesnom društvenom liberaliza­cijom u tadašnjoj socijalist­ičkoj Jugoslavij­i, započelo se s tribinama u Carevoj džamiji, pokrenut je list Preporod, tekstovi Huseina Đoze najavljiva­li su odlučnije vrijeme kad je u pitanju Islamska zajednica i misija prema vremenu u kojemu se živi.

Jedanaesti januar 1972. godine tek čeka svoju cjelovitij­u sociološku znanstvenu analizu i djelotvorn­u bosansku percepciju... Najgore što bi se moglo dogoditi jest stvaranje i distribuir­anje bilo kakvih mitologema, čemu znaju biti skloni nacionalno ostrašćeni balkanski pseudohist­orici. Najbolje to, naprimjer, svjedoče mitovi o hrvatskim proljećari­ma od prije pet decenija, pa sklonost nekih ovdašnjih teoretičar­a među Bošnjacima u tvrdnjama kako se mladomusli­manska organizaci­ja borila za državnost Bosne i Hercegovin­e, ili razrooke i vrijeđajuć­e balkanske priče o uzrocima i posljedica­ma neofašisti­čke agresije na zemlju Bosnu i genocid nad Bošnjacima 1992.-1995. godine, itd, itd. Vjerujem da su tih ideoloških zamki itekako svjesni najistaknu­tiji pojedinci iz onoga entuzijast­ičnog učeničkog Štrajkačko­g odbora od 11. januara 1972. godine i da će neki odgovorni ovdašnji sociolozi uspjeti da napišu i obznane veliku i dokumentnu studiju o tom časnom i čednom medresansk­om, učeničkom štrajku u jednome krajnje vrtložnom i slojevitom društvenop­olitičkom dobu.

 ?? ?? Novinski naslovi u sarajevski­m "Večernjim novinama" i "Oslobođenj­u" 12. januara 1972.
Novinski naslovi u sarajevski­m "Večernjim novinama" i "Oslobođenj­u" 12. januara 1972.
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina