Preporod

Hrvić: U fokusu su nam tržišta istočne Evrope

Impresivan rast domaće kompanije AS GROUP

- Rusmir Hrvić

Godinama već građani BiH prate impresivnu priču o rastu i razvoju kompanije AS GROUP, dugogodišn­jeg člana BBI VIP Business Cluba, sa sjedištem u Tešnju. AS GROUP, u čijoj grupaciji posluju još dva člana BBI VIP Business Cluba kompanije KLAS - Hrana puna ljubavi i Sprind d.d., danas objedinjuj­e 17 kompanija, gotovo 2.000 proizvoda i više od 4.000 zaposlenih, sa tendencijo­m rasta. Priča je započela 1988. godine sa malom trgovinom, 2003. godine pokrenuta je tvornica šećera, a 2006. i tvornica keksa.

O razvoju AS GROUP, poslovanju i budućim planovima grupacije u intrevjuu za poslovni portal SEEbizgovo­ri Rusmir Hrvić, direktor AS GROUP.

SEEbiz: Kompanije AS Holdinga u prošloj 2020. povećale su izvoz za 11 posto u odnosu na 2019. godinu. Koji brendovi su se posebno istaknuli?

Hrvić: U protekloj godini imali smo veoma dobre rezultate, a brendovi nosioci izvoza bili su: Tuzlanska so, Zlatna džezva, TOPS, KENT konditorsk­i program, brašno Zlatni puder i Klasova jufka. Svi ovi proizvodi našli su odlične pozicije na policama trgovina na našim izvoznim tržištima. Trend do kraja ove 2021.godine je sličan kao i prošle 2020. godine.

SEEbiz: Koji od vaših brendova je uspio “osvojiti” primjerice Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju ili Crnu Goru?

Hrvić: Članice AS Holdinga imaju dugogodišn­ju tradiciju pa je Klasovo brašno, Zlatni Puder, broj jedan u Crnoj Gori. TOPS je jedan od najprodava­nijih konditorsk­ih proizvoda u Hrvatskoj. Tuzlanska so je ubjedljivo prvi izbor Srbije dok je Zlatna Džezva druga najprodava­nija kafa u Sloveniji. Kremni namaz Maza je također pobudio veliki interes na svim našim izvoznim tržištima.

SEEbiz: Nedavno ste najavili otvaranje novih tržišta u ovoj i narednim godinama. Koji su vam ciljevi u tom smislu?

Hrvić: Trenutno su u fokusu istočnoevr­opska tržišta, prvenstven­o mislim na Rumuniju i Bugarsku. Tržište Rusije je jedan veliki cilj na kome radimo, ali iziskuje mnogo truda, rada i vremena. Bliski Istok broji još nekolicinu država u kojima nismo prisutni, a njima možemo ponuditi evropski kvalitet i HALAL certifikat koji ima sve veći značaj, ne samo u toj regiji već i u zapadnoj Europi. Generalno na svim tržištima, uključujuć­i i domaće, uvijek ima prostora za napredak tako da je jako važno sačuvati pozicije ili ih dodatno osnažiti.

SEEbiz: Zanimljivo je da ste na početku pandemije “poveli” članove Uprave u proizvodni pogon kako biste i time poslali poruku radnicima. I vi ste pakovali tjesteninu, prema vlastitim riječima. Jeste li i tim potezom postigli željeni cilj?

Hrvić: Najvažnije je činjenica da smo kod uposlenika iz proizvodnj­e razbili strah koji je tih dana vladao svugdje u svijetu. Bezbroj neodgovore­nih pitanja, neizvjesno­st zbog situacije sa nepoznatim virusom... Radnike je tih dana bilo strah doći na posao, biti u pogonu. Onog trenutka kad su vidjeli mene i kolege rukovodioc­e mislim da su prevladali taj osjećaj. Skupa smo radili u službi građana jer smo bili svjesni da ne smijemo zakazati u tako kriznim momentima. Izuzetno sam ponosan što smo dokazali kako skupa možemo postići mnogo uprkos svim problemima koji nam stanu na put.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina