Preporod

Hatme u džematu Duisburg

Njemačka

- R. MEMIŠ

U subotu 11. 12. 2021 godine poslije ikindije namaza održani su završni ispiti-hatme za 15 polaznika mektebske nastave u džematu Duisburg.

Ovo je petnaesta grupa koja čini hatme u ovome džematu i do sada je ukupno 128 polaznika učinilo hatmu. Nakon dugogodišn­jeg dolaska u džamiju na mektebsku nastavu ovih petnaest polaznika je savladalo osnovna učenja Kur'ana, propise i dužnosti o svojoj vjeri islamu, islamskom ponašanju i odgoju i to prezentira­li prisutnima. U programu su polaznici pokazali svoje znanje učenjem ašereta, sure Jasina i kratkih sureta, odgovaranj­em na razna pitanja Ramiz-ef. Memiša, kao i učenjem Kur‘ana gledajući. Ovome ispitivanj­u je prisustvov­ao i Emin Zukorlić koji uči hifz i bio posljednju godinu dana kao pomoć imamu u pripremanj­u ovih polaznika za hatme.

Na kraju programa Ramiz-ef. je polaznicim­a ukazao na vrijednost učenja Kur'ana i naučenih sureta i ajeta i poželio da im Kur'an bude vodilja u životu, te da Kur'an čuvaju i on će njih čuvati. Nakon dove koju je proučio jedan od polaznika, svi polaznici su dobili svjedodžbu i knjigu ispred džemata, koje im je uručio predsjedni­k džemata Suvad Aličić, a roditelji polaznika su onda darovali svoga imama i Emina vrijednim poklonom za trud i zalaganje u poučavanju i odgoju njihove djece. Poslije toga su slijedila darovanja i čestitanja od roditelja, rodbine i prisutnih.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina