Preporod

Hafiska dova Davudu Aldobašiću

U nedjelju, 26. decembra 2021. godine u Hamza-begovoj džamiji u Tešnju proučena je hafiska dova i u hafiza Kur'ana časnog promoviran hafiz Davud Aldobašić.

- RAŠID ORLOVIć

Uime reisu-l-uleme i Komisije za polaganje hifza pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH diplomu mladom hafizu je uručio hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, kao muhaffiz i član Komisije pred kojom je polagao hifz.

Dobrodošli­cu zvanicama, hafizima, imamima, rodbini i džematlija­ma na početku programa izrazio je glavni imam Medžlisa IZ Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić i predstavio hafiza Davuda i tešanjsku Školu Kur'ana.

Hifz položio za deset dana

Nakon toga se prisutnima obratio predsjedni­k UB Vrijeme Zeman, dr. Jasmin Hadžikadun­ić, s kojim je Mežlis IZ-e Tešanj zajedno osnovao Školu Kur'ana u Tešnju.

Čast da prvi počne učiti ajete Kur'ana časnog pripala je hafizu mr. Nermin-ef. Ibrahimovi­ću, a nastavili su učenje hafizi: Omer Zulić prof. u Gazi Husrev-begovoj medresi i razrednik hafiza Davuda, Anes-ef. Mulić, Almir-ef. Salkanović, mr. Almir-ef. Hadžić, Emir Ćeman, te hafizove kolege - učenici Medrese - hafizi Mustafa Sinanović i Hamza Attar.

Uz čestiteke hafizu, muhaffizu i porodici, u svojoj besjedi muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević je poručio vjernicima da se ničega ne boje i neka ni za čim ne tuguju, iako su i strah i tuga svojstveni čovjeku od njegovog dolaska na Zemlju, jer je Allah taj koji daje uputu i sigurnost potkreplju­jući to 48. ajetom sure El-En'am: „Oni koji vjeruju i dobra djela čine neka se ničega ne boje i neka ni za čim ne tuguju.“

Potom je kratke sure proučio hafiz Davud, a dovu muhaffiz hafiz Ahmed-ef. Bukvić imam Hamza-begove džamije u Tešnju i voditelj Škole Kur'ana.

Na kraju je, u svoje ime i u ime reisu-l-uleme, selamio prisutne i uputio čestitke hafizu, muhaffizu, roditeljim­a, Medžlisu Tešanj, Muftijstvu zeničkom i IZ-e u Bosni i Hercegovin­i izaslanik reisu-l-uleme hfz. dr. Mensur-ef. Malkić.

Govoreći o hafizu Davudu dr. Malkić je istakao da je hafiz Davud pred Komisijom položio hifz za deset dana učeći po tri džuza dnevno, tako jasno i precizno da su ga iz Komisije zamolili da im pojasni kojom metodom je učio hifz. Zatim je u svom obraćanju istakao potrebu sticanja korisnog znanja: „Ko bude učio Kur'an-i-kerim i radio ono što je u njemu propisano, izvršavao ono što Gospodar svjetova traži i bude se klonio onoga što je on zabranio, ne samo da će ta osoba dobiti nagradu, njegovi roditelji će biti krunisani krunom, tadžom na Sudnjem danu.”

Treći hafiz tešanjske Škole Kur’ana

U najsvečani­jem dijelu programa izaslanik reisu-l-uleme je uz tekbire prisutnih uručio diplomu hafizu i po ovlaštenju reisu-l-uleme proglasio ga hafizom Kur'ana časnog.

Uz čestitke hafizu hedije su uručili posjetioci među kojima hadži Kasim Alić u ime IO Medžlisa, predsjedni­k UB Vrijeme Zeman mr. Hadžikadun­ić i brojni drugi.

Valja napomenuti da je mladi hafiz još kao polaznik mektepske pouke i učenik osnovne škole redovno učestvovao na mektepskim takmičenji­ma i takmičenji­ma iz vjeronauke, a Kur'an je, pored muallima i muhaffiza, učio i s rahmetli nanom hadži Fatimom Hujdur, majkom prvog tešanjskog šehida. Hafiz Davud je 6. ovogodišnj­i, 30. poslijerat­ni tešanjski hafiz, 9. hafiz kome je muhaffiz bio hafiz Ahmed-ef. Bukvić i 3. hafiz tešanjske Škole Kur'ana.

 ?? ?? Hafiz Davud sa porodicom i muhafizom Rođen je 11. decembra, 2002. godine od oca Samira i majke Mine u Tešnju. Hifz je polagao u periodu od 13. 10. 2021. zaključno sa 22. 10. 2021. godine učeći po tri džuza dnevno pred Komsijom u sastavu: hafiz Ismet-ef. Spahić, hafiz doc. dr. Mensur-ef. Malkić, hafiz Haso-ef. Popara i hafiz mr. Salih-ef. Halilović. Hifz je proučio pred muhafizom hafizom Ahmed-ef. Bukvićem prof., u periodu od 15. 2. 2020. do 6. 10. 2021. godine. Hafiz Davud je završio Osnovnu školu „Džemal Bijedić“u Miljanovci­ma, a trenutno je maturant (4. godina) u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.
Hafiz Davud sa porodicom i muhafizom Rođen je 11. decembra, 2002. godine od oca Samira i majke Mine u Tešnju. Hifz je polagao u periodu od 13. 10. 2021. zaključno sa 22. 10. 2021. godine učeći po tri džuza dnevno pred Komsijom u sastavu: hafiz Ismet-ef. Spahić, hafiz doc. dr. Mensur-ef. Malkić, hafiz Haso-ef. Popara i hafiz mr. Salih-ef. Halilović. Hifz je proučio pred muhafizom hafizom Ahmed-ef. Bukvićem prof., u periodu od 15. 2. 2020. do 6. 10. 2021. godine. Hafiz Davud je završio Osnovnu školu „Džemal Bijedić“u Miljanovci­ma, a trenutno je maturant (4. godina) u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina