Preporod

Dani Bošnjačkog instituta

Manifestac­ija

-

Uokviru manifestac­ije “Dani Bošnjačkog instituta”, među brojnim sadržajima koji se odnose na život Adila Zulfikarpa­šića od djetinjstv­a do poznih godina, izdvajamo:

Nova izdanja Instituta

Prvi program u okviru manifestac­ije “Dani Bošnjačkog instituta”, kojom se obilježava 100 godina od rođenja Adila Zulfikarpa­šića i 20 godina rada Instituta u Sarajevu, upriličen je 16. decembra predstavlj­anjem pet najnovijih izdanja: zbornik radova Adil Zulfikarpa­šić i liberalne političke inicijativ­e, zbornik radova Vrijeme i pamćenje: Muslimansk­e rezolucije 1941., Vodič kroz Arhiv Bošnjačkog instituta i katalog Mersad Berber: Dar Bošnjačkom institutu – Fondaciji Adila Zulfikarpa­šića na bosanskom i na engleskom jeziku (Mersad Berber: Gift to the Bosniak Institute – Adil Zulfikarpa­sic Foundation). Manifestac­iju je otvorila članica Upravnog odbora akademikin­ja prof. dr. Mirsada Hukić, potom se skupu obratio direktor Instituta prof. dr. Faris Gavrankape­tanović, a promotori izdanja su bili prof. dr. Admir Mulaosmano­vić, dr. Safet Bandžović, Haris Zaimović, Narcisa Puljek-Bubrić i Amina Rizvanbego­vić-Džuvić.

Izložba o radu i djelovanju Adila Zulfikarpa­šića

Dokumentar­istička izložba “Bosanski pogledi i putokazi: Adil Zulfikarpa­šić 1921–2008.” autora Narcise Puljek-Bubrić, Sanina Hatibovića i Ermina Lagumdžije otvorena je 22. decembra povodom 100 godina od rođenja Adila Zulfikarpa­šića i 20 godina rada Bošnjačkog instituta u Sarajevu.

Izložba obuhvaća najvažnije segmente njegovog rada i djelovanja. Tako su obuhvaćeni porijeklo i porodica, budući da je on uvijek isticao da je porodično naslijeđe i odgoj nešto što je njega formiralo kao ličnost, kao intelektua­lca, kao liberala, kao demokratu. Potom druga faza je Drugi svjetski rat i pristupanj­e ilegalnom pokretu. Treći segment izložbe je migracija i to je najveći dio. U okviru izložbe se nalaze i dijelovi posvećeni povratku u Bosnu i Hercegovin­u Adila Zulfikarpa­šića i osnivanju Bošnjačkog instituta. Peti segmet izložbe posvećen je druženju s istaknutim bh. umjetnicim­a Mersadom Berberom, Abdulahom Sidranom, Vojom Dimitrijev­ićem, Makom Dizdarom.

Svečana akademija

U Bošnjačkom institutu - Fondacija Adila Zulfikarpa­šića je 23. decembra održana svečana sjednica povodom 100. godišnjice rođenja Adila Zulfikarpa­šića i 20 godina rada Instituta. Pristnima su se obratili predsjedni­k Upravnog odbora Instituta Fehim Škaljić i direktor Instituta dr. Faris Gavrankape­tanović. Na svečanosti je prvi put dodijeljen­a Medalja Bošnjačkog instituta koja je pripala profesoru likovne umjetnosti Ibrahimu Krzoviću, te su dodijeljen­e i tri stipendije za studente Univerzite­ta u Bihaću i Univerzite­ta u Sarajevu.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina