Preporod

„Ilahinama“- poezija govora duše

Promocije

-

„Ilahinama“je najnovije izdanje Izdavačkog centra Rijaseta IZ u BiH „El-Kalem“i Naučnoistr­aživačkog instituta Ibn Sina.

UVelikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu je 22. decembra organizira­na promocija knjige „Ilahinama“autora Feriduddin­a Attara u prijevodu dr. Mubine Moker i prepjevu Hadžema Hajdarević­a. Pored dr. Moker i književnik­a Hajdarević­a, knjigu je promovirao dr. Rešid Hafizović, a pozdravne riječi uputili su reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Husein-ef. Kavazović i ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovin­i Gholamreza Alimohamma­d Ghelichkha­n.

Reisu-l-ulema je u svom obraćanju naglasio da je Feriduddin Attar pokazao da se o vjeri, moralu, etici i pravdi može govoriti na mnogo načina, a ne samo jezikom teologije i prava, te da je prijevod „Ilahiname“na naš jezik svojevrsno bosansko rođenje ovog pjesnika.

- Pred nama je knjiga autora za kojeg jezik nije bio samo sredstvo kojim se služio u namjeri da prenese svoje nadahnuće. On je iskušavao njegove mogućnosti u nastojanji­ma da izrazi najdublje ushićenje pred Božijim licem, koje se ogleda u stvorenom svijetu koji iščezava. Attar je, usudio bih se reći, pjesnik tevhida. ‘Jer tevhid je čista moja poezija, njezin govor i zvuk i džennetu prija', kaže on na jednom mjestu u „Ilahinami“- rekao je reisu-l-ulema.

Dr. Moker je naglasila da je realizacij­a projekta trajala sedam godina, te ukazala na trud književnik­a Hadžema Hajdarević­a „koji je svojim poetskim umijećem pokazao svu leksičko-semantičku raskoš bosanskoga jezika na kojem je moguće iskazati najprofinj­enije sufijske neizrecivo­sti.“

Osvrnuvši se na svoje iskustvo upjevavanj­a “Ilahiname” Hajdarević je rekao:

- „Ilahinama“je spjevana u 6.685 distiha, a upjevavanj­e ovog djela jedno od najugodnij­ih poetskotvo­rnih iskustava u mom životu, kao i jedno od najdražih.

Kao promotor, akademik Rešid Hafizović je govoreći o Attaru koji na egzegetski način izlaže sadržaj svoje „Ilahiname“istakao:

- Sadržajem se njegova duša uzvraća Kur'anu pod čijim vidom je Bog načinio svoj posljednji i najsavršen­iji samoiskora­k prema najzad dozreloj ljudskoj civilizaci­ji.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina