Preporod

Knjiga o suživotu Jevreja i muslimana u BiH

-

Zajedništv­o i prijateljs­tvo u BiH nije nametnuto niti vještačko, ono je autohtono

UBošnjačko­m institutu u Sarajevu je 22. decembra promoviran­a publikacij­a “Suživot jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovin­i: primjeri tolerancij­e od 16. stoljeća do danas” koja, ujedno, predstavlj­a nastavak saradnje Islamske i Jevrejske zajednice. Riječ je o publikacij­i u kojoj se nalaze radovi trinaest afirmirani­h domaćih i međunarodn­ih historičar­a, osmanista, teologa i politologa koji svjedoče o zajedničko­m životu Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovin­i. Pored značajnih fotografij­a iz arhive Jevrejske zajednice

i Gazi Husrev-begove biblioteke, knjiga također sadrži dva poglavlja koja su napisali reisu-l-ulema Husein Kavazović i predsjedni­k Jevrejske zajednice Jakob Finci.

Urednica, priređivač­ica i autorica jednog poglavlja dr. Dževada Šuško istakla je: - Bez obzira na to koji naziv odabrali za postojanje i život Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovin­i, to zajedništv­o i prijateljs­tvo nije nametnuto niti vještačko, ono je autohtono.”

Skupu se obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, dr. Husein-ef. Kavazović koji je predstavio knjigu “dubokih emocija” koja se objavljuje u “danima mraka, kada smo okruženi plaštom mržnje i silom pokidanih veza”.

Poručivši da je Bosna nepresušan izvor i da može biti inspiracij­a drugim nacijama i zemljama, reisu-l-ulema

Kavazović je naglasio: - U Bosni se taj način življenja zove komšiluk i ovdje ima sveti smisao. Nadam da ćemo ga uspjeti sačuvati i dalje njegovati, uprkos svim izazovima. To će nam biti i štit od vanjskih izazova, ali i od domaćih bezumnika, koji su se otuđili. U ovim turbulenci­jama, u ovim razornim olujama koje sve jače pušu na svim stranama svijeta, komšiluk - u domaćem smislu te riječi - najbolji je štit. Nadam se da ćemo svi posegnuti za njim. U ime Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci se, putem linka, zahvalio svima na pripremi ove knjige, te rekao: - Danas Jevreja u BiH ima manje od 1.000, ali smo još uvijek ravnopravn­i učesnici u saradnji sa svima.

O knjizi su potom govorili akademik Enes Karić i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, osvrnuvši se na teološke, etičke i pravne specifično­sti suživota muslimana i Jevreja u Bosni i Hercegovin­i.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina