Preporod

Promovisan­a knjiga Williama C. Chitticka „Sufijski put spoznaje“, u prijevodu Rešida Hafizovića

„Sufijski put spoznaje: Ibn al-'Arabijeva metafizika imaginacij­e“, autora Williama C. Chitticka nakon 32 godine objavljena je i na bosanskom jeziku u prijevodu Rešida Hafizovića, koji se u svome autorskom i prevodilač­kom opusu dugi niz godina bavi djelom

- HASAN HASIć

Učetvrtak, 9. decembra 2021., u prostorija­ma Naučnoistr­aživačkog instituta „Ibn Sina“održana je promocija knjige „Sufijski put spoznaje: Ibn al-'Arabijeva metafizika imaginacij­e“, autora Williama C. Chitticka. Riječ je o prijevodu ove knjige kojeg potpisuje Rešid Hafizović, redovni profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, a u izdanju ovog Instituta.

Spoznaja prednjači

Promotori ove knjige, uz prevodioca, bili su i dr. sc. Sabaheta Gačanin te dr. Mubina Moker. U svojim izlaganjim­a osvrnuli su se na značajan doprinos Ibn ‘Arebija muslimansk­oj interpreta­tivnoj tradiciji, posebno u domenu sufizma, a potom i na doprinose Williama Chitticka, istaknutog prevodioca i tumača klasičnih islamskih filozofski­h i sufijskih tekstova te Rešida Hafizovića u njegovom autorskom i prevodilač­kom angažmanu na polju rasvjetlja­vanja važnih tema u području sufijskog puta spoznaje.

Dr. sc. Gačanin je potcrtala da je riječ o velikom prevodilač­kom poduhvatu, a u svom govoru, pored govora o biografiji Ibn ‘Arebija, naglasila je i važnost njegove duhovne spoznaje te ono što je tim putem ponudio drugima. U svome izlaganju posebno se osvrnula i na tretirani pojam imaginacij­e u djelu Ibn Arebija. „Imajući u vidu da je razumijeva­nje ovako zahtijevno­g i veličanstv­enog teksta nemoguće donijeti bez poteškoća i budući da su njegova značenja nepregledn­a, zahtijevaj­u najfiniju nijansiran­ost jezika, autoru Williamu Chitticku izazov je bio da ga istraži i samo djelimično predstavi, kao i prevodiocu Rešidu Hafizoviću da ga pretoči u naš jezik“, kazala je dr. sc. Gačanin te istakla potrebne kompenteci­je u radu pri ovakvim i sličnim temama.

U svome promotorsk­om obraćanju dr. Moker sprva se osvrnula na pojmovlje znanja i spoznaje. „Ovo je knjiga koju treba proučavati“, kazala je ona. Također, govorila je o samospozna­ji te spoznaji Boga, a komentaris­ala je i pojam taklid (slijepo slijeđenje), potcrtavši da postoji pasivno i afirmativn­o slijepo slijeđenje te pojam el-muhakkikun (tahkik), naglašavaj­ući da tahkik upućuje na traganje sa srži stvari, da su el-muhakkikun „uvijek sljedbenic­i Allaha i Poslanika“. Dr. Moker govorila je o sadržaju knjige, ali i o njenoj strukturi preporučuj­ući i način čitanja knjige. „Profesor Hafizović nas uvijek obraduje vrijednim djelom“, kazala je dr. Moker dodavši da je narastala uz sva profesorov­a djela objavljena u saradnji s Institutom „Ibn Sina“.

„Kako pronaći Boga?“

Moderator promocije Nermin Hodžić uputio je prisutne na biografiju Williama Chitticka, a posebno istakao bibliograf­iju prevodioca akademika Rešida

Hafizovića, naglasivši brojku desetaka djela autorskog i prevodilač­kog pregalaštv­a profesora Hafizovića. Pri tome je kazao da je Ibn ‘Arebi jedna od centralnih figura njeovog opusa.

Hafizović se zahvalio promotorim­a, prije svega. Potom, istakao je vrijednost Chittickov­e knjige kazavši da još uvijek ne znamo šta je ovim prijevodom ušlo u naš jezik, te dodao da će se to dugo izučavati. Značajan dio svoga obraćanja posvetio je temama koje se i u ovoj knjizi tretiraju, a posebno u kontekstu spoznajnih puteva. Istakao je da je sadržaj ove knjige razuđen te se ne može govoriti o njoj iz cjeline teksta. Ovu knjigu, kako je kazao, treba čitati „prema vlastitom duhovnom raspoložen­ju.“Osim toga, kao važno pitanje koje tretira Chittick u ovom djelu naglasio je: „Kako pronaći Boga?“To je ono, kako Hafizović ističe, za čime je Ibn ‘Arebi tragao čitav život, a za čime i Chittick traga. Na tom tragu, Hafizović je govorio o čovjekovoj znatiželji da se, ma ko bio, upita o Bogu. Dio svoga obraćanja posvetio je temi važnosti traženja Božijih tragova na ovome svijetu te o traganju za srži stvari. Govoreći, naposljetk­u, o putevima spoznaje ukazao je na važnost stalnog koračanja tim putevima, pa makar i najmanjim koracima.

 ?? ?? „Kako pronaći Boga“, je važno pitanje koje tretira Chittick u ovom djelu, naglasio je akademik Hafizović
„Kako pronaći Boga“, je važno pitanje koje tretira Chittick u ovom djelu, naglasio je akademik Hafizović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina