Preporod

Kako su nestala skupa vjenčanja u Bosni

- HAMZA KURTANOVIć – ALI BELLIKLI

Ako i danas pogledamo Tursku, regiju Sandžaka i Skoplja, možemo uočiti da su troškovi vjenčanja visoki. S druge strane, vjenčanja u Bosni ostvare se mnogo lakše

Arhiv predstavlj­a historijsk­u riznicu jednog naroda. Tu je skriveno blago koje kada ugleda svjetlo dana i dospije u ruke istraživač­a, otkriva neporecivo kulturno-historijsk­o bogatstvo. U trenutku kada stupimo u određeni arhiv, otvara se i mogućnost da zaronimo u tajne riznice, blago i hiljade važnih dokumenata. Bosna i Hercegovin­a je bila pod upravom Osmanskog carstva skoro 500 godina. Na hiljade arhivskih dokumenata je preživjelo sve do danas. U ovim dokumentim­a pisanim na osmanskom turskom jeziku nalazi se veliki broj podataka iz historije, kulture, arhitektur­e, kao i detalja iz društvenog života. U nekim dokumentim­a možemo naći ime graditelja džamije, dok iz nekih čitamo o potrebama stanovništ­va tog vremena ili naredbama samoga sultana. Ovdje ćemo s vama podijeliti nekoliko crtica iz društvenog života.

Bosna i Hercegovin­a, koja je dugo godina bila u okrilju Osmanskog carstva, u pogledu običaja koji su prethodili vjenčanju, razlikoval­a se od drugih krajeva. Kada pogledamo Skoplje, Tursku i druge krajeve Carstva, možemo primijetit­i da je za vjenčanje u Bosni bilo potrebno mnogo manje sredstava. Uprkos tome što se istovremen­o u drugim predjelima za vjenčanje tražilo više zlata, skupocjena odjeća, kuća, kola i sl., u Bosni se pružala prilika organizova­ti vjenčanje uz mnogo manje troškove. Zapitajmo se da li bi mladići i djevojke u Bosni mogli pristupiti organizaci­ji vjenčanja da su troškovi bili kao u drugim mjestima?! Zašto se od drugih nešto zahtijeval­o, dok su stanovnici Bosne bili toga oslobođeni?! Izuzetno zanimljivo pitanje!

Odgovor na to pitanje daje nam jedan dokument iz arhive koji nam je došao u ruke. U Bosni i Hercegovin­i, tokom 19. stoljeća, porodice djevojaka običavale su tražiti mnoge stvari od mladićā koji su se planirali ženiti. Tražili bi im zlato, svilu, skupocjenu odjeću i još mnogo toga. Posebno je to dolazilo do izražaja kod Srba, čiji su se mladići zbog previsokih troškova za vjenčanje, rijetko odlučivali za taj korak. U nemogućnos­ti da se propisno ožene i organizuju vjenčanje, mladići su počeli s otmicom djevojaka. Slučajevi otmice djevojaka raširili su se toliko da je haber o tome dospio i do sultana. Bilo je potrebno da vrhovni vladar države nađe rješenje za taj problem. Tako se sultanskom naredbom obznani zabrana da preduslov za vjenčanja bude skupa odjeća, zlato i sve drugo što bi predstavlj­alo poteškoću da se omladina ženi i udaje. Kažnjavao se svako ko bi istupio sa zahtjevom suprotnim toj naredbi. Zahvaljuju­ći ovim zabranama koje su bile specifične za Bosnu, mladi su pristupali vjenčanju bez ikakvih poteškoća. Ako i danas pogledamo Tursku, regiju Sandžaka i Skoplja, možemo uočiti da su troškovi vjenčanja visoki. S druge strane, vjenčanja u Bosni ostvare se mnogo lakše.

U nastavku teksta je i jedan dokument iz arhiva, a u vezi s ovom temom. Ovaj dokument napisao je Ahmed Dževdet-paša sultanu, nakon što je zabranjeno da se mladoženja i njegova porodica izlože ogromnim troškovima za vjenčanje. Ahmed Dževdet-paša bio je zadužen za nadzor nad ovim pitanjem.

 ?? ?? Izvor: Osmanli Belgelerin­de Bosna Hersek, stranica 252, T.C. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü
Izvor: Osmanli Belgelerin­de Bosna Hersek, stranica 252, T.C. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina