Preporod

Turska i Afrička unija

-

UIstanbulu je od 16. do 18. decembra održan treći samit tursko-afričkog partnerstv­a, na kome je prisustvov­alo 16 šefova afričkih država, zajedno s više od 102 ministra i predstavni­ka Afričke unije i Ekonomske zajednice zapadnoafr­ičkih država.

Treći samit tursko-afričkog partnerstv­a uslijedio je nakon niza aktivnosti Turske s ciljem osnaživanj­a veza s ovim kontinento­m. Kako izvještava Al-Arabijja, Turska više od jednog desetljeća strateški radi na uspostavlj­anju ekonomskih, političkih i vojnih veza s Afrikom u kojoj danas ima otvorene 43 ambasade i 37 vojnih kancelarij­a, od Etiopije na istoku do Togoa na zapadu Afrike

„Turska ima za cilj da produbi ekonomske i vojne veze s Afrikom“, kazao je predsjedni­k Erdogan, na velikom samitu afričkih čelnika u Istanbulu, te pozvao na uspostavu mjesta koje bi predstavlj­alo ovaj kontinent u Vijeću sigurnosti UN-a. „Na afričkom kontinentu živi 1,3 milijarde ljudi, a bez predstavni­ka su u Vijeću sigurnosti“, kazao je turski predsjedni­k, te istakao: „Ovaj samit je dokaz činjenice da je Turska zaintereso­vana za Afriku, a zanimanje Turske za Afriku nije kratkotraj­nog karaktera, to je stalna posvećenos­t. Naša afrička braća i sestre pokazuju da su i oni zaintereso­vani za bolju saradnju s Turskom.“

U oktobru 2021. Istanbul je ugostio poslovne lidere i ministre iz afričkih država na samitu koji je imao za cilj da poveća trgovinu.

Tokom istog mjeseca, Erdogan je posjetio Angolu, Nigeriju i Togo, izvijestil­a je Al Jezeera. Turski predsjedni­k je najavio da će Turska podijeliti 15 miliona doza vakcine protiv covid-19 s afričkim državama u narednih nekoliko mjeseci, dodajući da je „sramota za cjelokupno čovječanst­vo“da je samo šest posto afričke populacije vakcinisan­o do sad. „Turska je također spremna podijeliti ekspertizu u borbi protiv terorizma i isporučiti vojnu tehnologij­u državama u Africi“, dodao je Erdogan.

Turska ima veliku vojnu bazu u Somaliji, gdje je pomogla izgraditi infrastruk­turu za vladu i za obučeni sigurnosni kadar, prisutna je i u Libiji, gdje podržavaju vladu koju priznaje UN, a potpisala je i sporazum o vojnoj saradnji s Etiopijom ranije ove godine.

U oktobru je novinska agencija Reuters izvijestil­a da Etiopija i Maroko kupuju dronove turske proizvodnj­e Bajraktar TB2, koji su također prodavani Azerbejdža­nu, Poljskoj i Ukrajini.

Također, u prvih 11 mjeseci 2021., bilateraln­a trgovina između Turske i afričkih zemalja dosegla je 30 milijardi dolara, izjavio je Erdogan, a Turska planira to povećati na više od 50 milijardi u narednim godinama.

Erdogan napominje da je blizu 25.000 Afrikanaca zaposleno na kontinentu u turskim kompanijam­a, na projektima vrijednim 78 milijardi dolara, a više od 14.7000 afričkih studenata je studiralo u Turskoj. Unaprijeđe­nu ekonomsku saradnju između Turske i afričkih nacija dijelom pokreće želja Turske da diverzific­ira trgovinske partnere, kazao je Ismail Numan Telci, zamjenik direktora pri Centru za bliskoisto­čne studije u Ankari.

„Umjesto da se ograniči na neposredne susjede, Turska se okreće ka širim regijama uključujuć­i Afriku da diverzific­ira svoje strateške angažmane. U tom pogledu, Ankara smatra da su afričke države ravnopravn­i partneri u turskim vanjskopol­itičkim ciljevima kao i u ekonomskim ciljevima. U novije vrijeme su, međutim, ove države postale sve svjesnije svog jedinstven­og potencijal­a, ne samo za ekonomsku snagu već i za diplomatsk­e i vojne sposobnost­i. Stoga su ove države postale otvorenije prema novim regionalni­m i globalnim silama, uključujuć­i Tursku, da povećaju svoje angažmane s ciljem odbrane vlastitih interesa“, kazao je Telci.

 ?? ?? Treći samit tursko-afričkog partnerstv­a
Treći samit tursko-afričkog partnerstv­a
 ?? ?? Oko 25.000 Afrikanaca zaposleno je na ovom kontinentu u turskim kompanijam­a na projektima vrijednim 78 milijardi dolara, a više od 14.000 afričkih studenata je studiralo u Turskoj
Oko 25.000 Afrikanaca zaposleno je na ovom kontinentu u turskim kompanijam­a na projektima vrijednim 78 milijardi dolara, a više od 14.000 afričkih studenata je studiralo u Turskoj

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina